Překrásný Kuks by měl být památkou UNESCO

Barokní areál v podkrkonošském Kuksu patří k nejcennějším památkám svého druhu v Evropě. Unikátní stavební komplex zde vznikal na počátku 18. století za působení osvíceného hraběte Františka Antonína Šporka, který pro svůj úmysl získal vynikajícího barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna. Povýšení mezi památkovou šlechtu by bylo přínosem pro celý Královehradecký kraj.  

Kdysi to byl úžasný stavební komplex se zámkem, lázněmi, poustevnami, knihovnou a hospitálem pro sto válečných vysloužilců ze zdejšího panství. Dnes už bohužel zůstal zachován jen pouhý zlomek tohoto špičkového barokního díla, kterému dominuje masivní budova hospitálu. Stále je však v Kuksu co vidět, především expozicí originálu barokních soch a zachovanou barokní lékárnu, která je druhou nejstarší ve střední Evropě a mnoho dalšího. Tři kilometry odtud vytvořil v lese ve skalách na přání hraběte Šporka sochař Braun zátiší zvané Betlém, jehož hlavním motivem je výjev Narození Páně. Sem chodili rozjímat lázeňští hosté. Více pak na www.vlastiveda.cz.

Existují snahy o zapsání tohoto úžasného areálu v Kuksu, který jsem už dříve ještě před rekonstrukcí sám navštívil. Lesní Betlém, jehož mnohé sochy jsou už bohužel časem poškozené, stále působí povznášejícím dojmem a psychice lázeňských hostů ve Šporkově éře jistě pomáhal, na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Tato památka je originální, nikde jinde v České republice a vlastně ani v Evropě nic takového návštěvníci neuvidí.

Jestliže by se na seznam vybraných památek Kuks dostal, a má pro to všechny předpoklady, byl by prvním v Královéhradeckém kraji. Prospělo by to cestovnímu ruchu, protože značka UNESCO je zárukou kvality a magnetem pro zahraniční turisty. Kromě zvýšeného zájmu návštěvníků o tento barokní areál, nelze pominout i další efekt. Návštěvníci musí jíst, být někde ubytováni a rádi kupují suvenýry, takže by to přineslo nová pracovní místa v cestovním ruchu.  A když už lidé přijedou do Kuksu, tak jim nabídněme i další zajímavosti v okolí, třeba návštěvu míst spojených s bitvou u Hradce Králové v roce 1866, jejíž význam rovněž výrazně přesahuje zdejší region a její výsledek měl celoevropské důsledky.

Takže ano, udělejme všechno proto, aby se barokní areál v Kuksu dostal na seznam památek UNESCO, užitek z toho budou mít celé východní Čechy.              

http://www.vlastiveda.cz/technicke-pamatky/barokni-areal-kuks/

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 16.4.2015 13:42 | karma článku: 15,85 | přečteno: 575x