Před oknem mi barák stavět nebudete aneb zuřivý boj o luxusní hotel

Je to střet velmi bohatých lidí. Na jedné straně generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše, na straně druhé trojice českých miliardářů Oldřicha Šlemra, Pavla Baudiše a Eduarda Kučery, kteří chtějí zrenovovat hotel InterContinental.

Problémem je, že pan Beneš bydlí nedaleko hotelu, který se nyní jmenuje Golden Prague Hotel a podle všeho brání výstavbě nové budovy, která by mu údajně bránila ve výhledu z okna na Vltavu. Pozoruhodné je, že spolu zápasí jedni z nejbohatších lidí v této zemi. Zmíněná trojice chystá podle webu investovat do hotelu, jeho okolí a stavby nového obchodně kulturního centra miliardy korun. Její vize je velmi ambiciózní, po rekonstrukci by mělo jít o nejlepší hotel v Praze.

Ovšem nejvyšší šéf největší české energetické společnosti se snaží stavbě dalšího objektu zabránit, a tak burcuje památkáře a úředníky, aby ho nepovolili.

Osobně si myslím, že v tomto státě jsou instituce, v jejichž kompetencích je povolování staveb, stavební úřady, hygiena, ochrana památek a další. A ty jistě rozhodnou podle platných zákonů. Už dříve jsem v podobném sporu napsal, že se mi nelíbí účelová úsilí o památkové statuty. Navíc by to mohlo být bráno jako maření investice, jestliže si člověk nebo společnost koupí nějakou nemovitost, netají se s tím, že ji chce přestavět, a jiný mu v tom brání ne zrovna čistými prostředky, třeba tím, že dodatečně usiluje o prohlášení za kulturní památku. Já bych se samozřejmě bouřil proti tomu, kdyby chtěl někdo přestavět malostranský chrám svatého Mikuláše, ale zneužívání památkové ochrany se mi nelíbí.

Příčí se mně také papalášské manýry. To si takhle jedu autem krajinou a najednou zničehonic silnice na rovině odbočí, aby se pak později vrátila do původní trasy. Inu, zdejší pole zřejmě patřilo někomu vlivnému a tak se muselo objíždět. Ale tohle snad praktikovat nechceme.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/spor-miliardarí-kolem-znameho-hotelu-novi-majitele-mluvi-o-dzihadu-118207#seq_no=2&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_req_id=FQaZnuEnJho-202009040851&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

 

Autor: Jan Ziegler | pondělí 7.9.2020 12:53 | karma článku: 19,53 | přečteno: 952x