Nechcete uprchlíky, nedostanete dotace, hrozí z Bruselu

Můžeme přijít až o miliardy korun z fondů Evropské unie. Když tedy nebudeme poslušní a nevezeme si migranty.  To je hodně špatně! Autoři takových nápadů si musí uvědomit, že likvidují evropskou spolupráci.

Tu zprávu přinesla dnešní MF DNES. Politici z tzv. starých zemí Evropské unie prý tlačí na to, aby členské země, které budou odmítat uprchlíky, přišly o miliardy korun z fondů Evropské unie. Čeští europoslanci s tím nesouhlasí. „Považuji to za nesmysl a nehoráznost. Problematika uprchlíků a fondů Evropské unie spolu vůbec nesouvisí. A udělám všechno proto, aby k něčemu takovému nedošlo,“ zdůraznil europoslanec Tomáš Zdechovský.

Nicméně považuji za skandální, že takové vyděračské myšlenky vůbec zazněly. Ti, kteří je prosazují, by se pak neměli divit tomu, že je lidé nenávidí. Možná není náhoda, že jedním z nich je i rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil. Právě v Rakousku totiž nedávno v prezidentských volbách propadli kandidáti vládních stran a naopak nečekané uspěl Norbert Hofer ze strany Svobodných, který jen těsně prohrál v druhém kole. Politici z tradičních partají jsou zděšeni a ptají se proč? Inu také proto, že místo demokratické diskuse se uchylují k výhružkám a zastrašování.

Uprchlickou krizi není možné řešit tak, že budu vnucovat migranty do zemí, ve kterých být nechtějí. To je nesmysl. Nikdo je v nich nemůže držet násilím.

Já uznávám, že nějaká forma evropské spolupráce by být měla, ta však musí spočívat v rovnoprávnosti s respektu k druhým. Není možné v rámci jednání o závažných problémech, kterým migrace bezesporu je, používat místo argumentů ultimáta.

K Evropské unii mám nyní vztah jako k svému fotbalovému klubu. Mám ho rád, ale nemůžu mlčet v například v případě, když jeho majitel prodá schopné hráče a místo nich nabere průměrné. To mně vadí a budu křičet. Nekritické přehlížení očividných hrubých chyb neprospívá, naopak to bývá cesta k tragickým koncům.        

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | sobota 28.5.2016 18:10 | karma článku: 42,96 | přečteno: 6737x