Ministryně Marksová by měla okamžitě podat demisi

Jestliže někdo ohrozí kvalitu zdravotní péče pro lidi a de facto ochromí důležité státní instituce, tak musí nést nejvyšší následky. To se týká ministryně práce a sociální péče Michaely Marksové-Tominové. Ta zavinila, že v některých nemocnicích a třeba i na ředitelství silnic a dálnic nebudou pracovat špičkoví odborníci. A zcela hloupě zahrála na strunu čecháčkovské závisti a malosti.

Její vinou se podařilo prosadit zákon, podle kterého zaměstnanci ve státních podnicích nemohou mít smluvní platy, ale jenom tabulkové. Chápu, že v některých případech byly manažérské platy ve státních společnostech kritizovány oprávněně, když třeba firma výrazně prodělávala, šéf to neřešil, bral milion měsíčně a ještě měl nárok na nepřiměřené odstupné.

Jenomže toto je nyní druhý extrém. Smluvní platy mají třeba i vynikající lékaři v IKEMu, kteří provádí transplantace důležitých orgánů, například srdce, které lidem zachraňují životy. Chápu, že takoví lidé mají nikoliv tabulkové, ale smluvní platy, protože si je zaslouží. Od Nového roku by jim však měly výrazně klesnout, jelikož jakési platové tabulky to nařizují. Jaký bude výsledek? Tito špičkoví specialisté odejdou do zahraničí, kde si jich umí vážit a pořádně je zaplatí. A zdravotní péče těžce nemocných lidí tak bude ohrožena.

Další odstrašujícím příkladem je ředitelství silnic a dálnic, kde by generální ředitel měl nově brát 70 tisíc Kč měsíčně, místo dosavadních dvou set tisíc. To je špatně! Problém je v tom, že my potřebujeme, aby ŘSD už konečně rozjelo stavbu nových dálnic. Ano, ale pokud jeho šéfům nenabídneme solidní platy, tak tam odborníky nedostaneme, protože ti raději zůstanou v soukromém sektoru, kde jsou výdělky několikanásobně vyšší. Už nyní má nový šéf  ŘSD problém sehnat náměstky, jelikož za tabulkový plat 60 tisíc korun měsíčně se tam nikdo solidní nehrne a já se tomu nedivím. Tedy hrozí, že na tyto posty přijdou lidé, pro které bude oněch 60 tisíc Kč dost, ale společnost fungovat nebude.

Šéfové velkých firem, ať státních či soukromých, musí mít přiměřené platy, špičkový odborník musí být placen špičkově, tady není ubohá čecháčkovská závist na místě. V opačném případě nebudou na vedoucích postech kvalitní lidé, což se může projevit špatnými výsledky, krachem a propouštěním zaměstnanců. A to si žádný rozumný člověk jistě nepřeje. Paní ministryně Marksová má na kontě obrovskou chybu, dokazuje, že na svůj post nestačí, a měla by okamžitě skončit.

Autor: Jan Ziegler | neděle 21.12.2014 12:25 | karma článku: 26,60 | přečteno: 2293x