Církevní restituce by měli platit komunisté

Respektive náhrady za majetek, který nemohl být církvím vydán v restituci a jehož původní hodnota je navyšována o inflační doložku a činila 59 miliard korun. Povyk KSČM je neskutečnou drzostí.

Bývá zvykem, že ten, kdo způsobí druhému škodu, je povinen ji uhradit. To se týká například viníků dopravních nehod. A viníkem problémů s církevními restitucemi je Komunistická strana Čech a Moravy, respektive její předchůdkyně KSČ. Komunisté po roce 1948 jako brutální lupiči uloupili církvím, především tedy římskokatolické církvi její majetek bez náhrady. To se ve slušné společnosti nedělá a tady začal vinou rudých problém s církevními restitucemi. Nesmíme zaměňovat příčiny s následky.

Ilustrační foto

V roce 2007 Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické v Praze vypracovala studii k porovnání státních výdajů na církve a výnosů, o které církve přišly. Komunistický stát totiž církvím slíbil, že po zabavení církevních majetků bude zajišťovat jejich provoz. Dopadlo to tak, že v letech 1948 – 2007 církve přišly o 168,6 miliard korun, když porovnáme státní výdaje na církev s výnosy uloupeného církevního vlastnictví.

V souladu se zákonem o církevních restitucích vyplácí Česká republika náhrady za původně církevní majetek, který nemohl být vydán, Letos tato suma činí 2,398 miliardy korun. Konec vyplácení těchto náhrad je stanoven na rok 2043, v roce 2030 pak stát přestane církvím přispívat na jejich provoz.

Je ovšem drzé, že si náhrady dovolila kritizovat šéfová KSČM Kateřina Konečná, prý by si je církve měly dobrovolně v současné složité situaci nechat snížit. Já k tomu nevidím jediný důvod a od komunistů to považuji za jedno velké chucpe. Oni jsou viníky tohoto problému a ještě mají tu drzost peskovat církve? To je neskutečné. To jako kdyby zloděj nadával okradenému, že si dovolil svůj zcizený majetek získat zpět. Já považuji za správné řešení, aby náhrady za církevní restituce platila rudá partaj ze svých peněz v souladu s přirozeným právem. Zavinil jsi šlamastyku, tak je Tvoji povinností jí napravit.

 

Autor: Jan Ziegler | středa 12.4.2023 10:38 | karma článku: 25,19 | přečteno: 711x