Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mé objevování Ameriky aneb ve spáru Kaňónůůů

Naše první probuzení se sestřenkou v Grand Canon Village v penzionu Red Feather. Majitelem byl podle černobílé fotografie u recepce nějaký původní obyvatel. Sestřenka mi vysvětlila, že tito původní obyvatelé, tedy indiáni, nemusí platit daně, jako odškodné za prohřešky, kterých se na nich Američané dopustili. Také proto se stává, že většinou majiteli casina jsou právě oni, ne proto, že by na to měli, ale že jim někdo zaplatil, napsal to na ně a teď za to pobírají nějakou tu rentu. Vskutku zajímavý systém…

Vyšly jsme ven z penzionu a šly se podívat po nějaké snídani. Narazily jsme na obchůdek se suvenýry, kde bylo napsáno, že je to rodinný podnik. Vešli jste dovnitř a všude kolem viselo spousta registračních značek z aut z různých koutů světa. Některé byly rozstříhané a z písmen poskládaná slova a známé americké slogany. Daly jsme si domácí sendviče, které nám připravovala moc příjemná paní. Její první otázka byla, jak se máme a jestli jsme z Francie. Tohle se nám stávalo dost často. Nevím proč zrovna Francie, ale když jsme řekly, že ne, jejich další volba byla Rusko. Sestřenka mi říkala, že to musím pochopit, že to jsou lidé co sem jezdí nejvíce a pokud slyší rozdílný přízvuk, nenapadne je nic jiného, než takhle vzdálené země. Musím ale přiznat, že jsem kolikrát byla pyšná, že jak jsem zmínila slovo Praha, byli i tací, co mi řekli, že tam byli, že je to krásné město. A další slovo bylo česky ,,Pivo“ nebo dokonce Jágr. No proč ne. Pak tu byla ještě jedna varianta, že především starší lidé řekli, jo vy myslíte Československo. Odkývala jsem to. Neměla jsem chuť vysvětlovat jim historické události a navíc jsem byla ráda, že mají vůbec ponětí o naší malé zemičce. Můj sendvič se skládal ze slaniny, vajíčka, másla a kečupu. Nic těžšího na žaludek jsem nezažila. Totálně jsem se zabetonovala. Je tedy pravda, že potom jsem velkou dobu neměla hlad, ale zapomněla jsem, že to co přijmu, musí také ven a to už nebyla taková symfonie, jako na začátku, ale tím nebudu nikoho zatěžovat.

Můžu říct jen jedno, že americký styl jídel dal mému tělu hodně co proto a ještě teď se z toho vzpamatovávám. Ano, je pravda, že jsem to nemusela jíst, ale kdo by odolal? Po každém hamburgeru jsem si říkala, že to už znova nedám, ale pak jsem přišla do restaurace a lidi věřte nebo ne, byla jsem jak pes z I.P. Pavlova pokusu. Nejen, že jsem cítila vůni smaženého masa a zakručelo mi v břiše, ale začaly se mi tvořit sliny a já se nemohla dočkat, té housky, masa, hranolek a co je horší, té chladivé coly či piva. Takže takhle to vypadalo celé tři týdny na cestách, protože popravdě řečeno, neznám jinou typickou americkou kuchyni, znám jen burgery, fastfoody, mexické jídlo a někdy to bylo proložené čínskou kuchyní. Saláty nebo ovoce? To jsem viděla jen na plakátech či jako potisk na tričkách. Ale ruku na srdce, rozhodně jsem si po tom nestýskala.

 

Po pořádné snídani jsme vzaly auto a jely jsme znovu ke kaňonu, tentokrát ale z jiné strany, dle záchytných bodů na mapě, kterou jsme dostaly v tamním infocentru. Původně jsme měly v úmyslu najít tu skleněnou lávku, kde se dostanete přímo do vzduchoprázdna kaňonu, ale potom, co jsme zjistily, že je to v indiánské rezervaci, ostatně jako celé okolí a indiáni tam vybírají vstupné, velice drahé a nemůže se tam fotit, pouze jejich foťáky, opět za příplatek a ne malý, rozhodly jsme se jet svou cestou. Objely jsme jeho velkou část a dostaly se i mimo území parku. Před námi se rozprostřely dlouhé silnice, kde nic tu nic a jen v dáli bylo vidět pár karavanů. Samota na vás dýchla jen při pohledu na tyto příbytky zcela odříznuté od civilizace a kolem jen pobíhající psi. Sem tam byl u silnice vylidněný stánek s nabídkou domácích indiánských šperků, ale bylo jasné, že jen málokdo sem zavítá. Pohled na karavany uprostřed ničeho byl depresivní. Snažila jsem se představit, co asi celý den dělají? Každý den stejný, jako přes kopírák a myslím si, že bych se zbláznila. Cestou jsme potkaly přistavěné auto, kde nějaký mladík prodával Jerky sušené maso. Koupily jsme si několik balení. Já, odvážlivec, dokonce jedno chilli. No, co vám k tomu mám napsat? Chuť naprosto skvělá, ale… A víc k tomu nebudu dodávat, mělo to fakt říz. Jely jsme se nakonec podívat do Walnut Canyon National Monument, zase další kaňón. Cestou nás vzal strašný déšť.

Když jsme dojely na místo, lidé odcházeli a my přicházely. Nenapadlo nás nic lepšího, neměly jsme totiž deštník, přehodit přes sebe velké osušky, které jsme mimochodem „omylem“ přibalily s sebou v hotelu Winn v Las Vegas. Někdo si řekne a jéje čecháček krade co může, ale v našem případě to byla nutnost na cesty a teď jsme to krásně využily. Nedělá se to, uznávám, ale když je nouze nejvyšší. Takže v dešti a zahalené do ručníků, upozorňuji žluté kanárkové barvy, jsme šly kouknout na ten kaňon. Kolemjdoucí na nás pobaveně zíraly a my se jen modlily abychom to neodnesly chřipkou. Tenhle kaňon měl také své kouzlo a svůj příběh a rozhodně nelituji téhle zajížďky. Pak dokonce přestalo pršet a my se mohli pořádně věnovat prohlídce. Zajímavé bylo, že kdysi tu lidé žili ve skalních otvorech a vůbec se nikam nepřemisťovali. Maximálně dolů ze skály pro vodu, ale i tak to byla cesta tak náročná, že vymýšleli zásobárny dešťové vody. Zajímavý styl života a vy si najednou uvědomíte, že žít se dá kdekoli a jakkoli, to jen my jsme zhýčkaní tím, jak máme vše při ruce.

Po téhle prohlídce jsme se vydaly směr náš penzion, bylo potřeba se převléknout a vydat se, k mé radosti, opět do nějaké restaurace na pořádné jídlo. Opět se mi začaly tvořit sliny jen z té představy masa či hamburgeru, hranolek a chladivé coly. Jak tenhle výlet odnese má figura jsem se neodvažovala odhadovat a popravdě bylo mi to sakra jedno. Dala bych ruku do ohně za to, že při pomyšlení na takovou večeři jsem cítila vůni masa. Mozek si se mnou hrál a já věděla, že jsem otrokem amerických chutí. Čert to vem, dnes si dám do nosu, ostatně jako každý jiný den. Po večeři jsme se domluvily, že půjdeme na drink a co se tam odehrálo? Tomu by nevěřily ani autoři Sci-Fi, aspoň mě to tenkrát tak připadalo neuvěřitelné, ale to až příště…

Autor: Patricie Ženíšková | pátek 28.2.2014 13:40 | karma článku: 9,23 | přečteno: 430x
  • Další články autora

Patricie Ženíšková

Třicítky na tripu aneb cestování busem po Evropě - Švédsko

To si takhle sedíte s kamarádkou v kavárně, povídáte si, když začne najednou koukat do mobilu. Přehlížíte to. V dnešní době bohužel nic skandálního, ale po chvíli nadšeně zvedne zrak a začne nadšeně gestikulovat a máchat telefonem

7.2.2017 v 15:00 | Karma: 23,28 | Přečteno: 1149x | Diskuse| Cestování

Patricie Ženíšková

Otevři oči Pražáku aneb poznej Prahu očima bezdomovce

Žiji tu už 29 let a Prahu miluju a jsem na ní hrdá. Dostalo se mi ale nabídky, která se neodmítá. Pragulic je projekt, který vám nabízí prohlídku města tak, jak jí žijí bezdomovci, prostitutky, narkomani a další...

29.8.2016 v 15:00 | Karma: 28,42 | Přečteno: 3270x | Diskuse| Ostatní

Patricie Ženíšková

Výlet za tulipány, sýry a dobrodružstvím aneb stálo to za to…

Náš poslední den v Holandsku jsme chtěly využít na plno. Nebyl čas ztrácet čas. Venku bylo počasí takové zvláštní, svítilo slunce, ale honily se mraky.

9.6.2016 v 12:00 | Karma: 16,20 | Přečteno: 602x | Diskuse| Cestování

Patricie Ženíšková

Výlet za tulipány, větrnými mlýny aneb vážně poznávám svět - II.část.

Program na poslední dva dny naší dovolené byl jasný. Stihnout co nejvíc. Takže Keukenhof, Zaanse Schans, Katwijk aan Zee, Haag, Goudu a Rotterdam. Zdálo se to jako nelidský úkol, ale my nechtěly o nic přijít.

30.5.2016 v 14:30 | Karma: 12,93 | Přečteno: 369x | Diskuse| Cestování

Patricie Ženíšková

Můj první třídní sraz aneb, tak já už vážně stárnu…

S kamarádkou od základky jsme se chystaly na třídní sraz. Do té chvíle jsem byla stále v klidu přeci jen, když nemáte zkušenosti, tak vám přijde, že jdete v sobotu večer s partou lidí na pivo. Jenže realita je pak trochu jinde..

19.5.2016 v 11:45 | Karma: 17,96 | Přečteno: 1355x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1538x
Jsem ta, která se rozhodla své zážitky vnímat jako inspiraci pro pobavení svého okolí. Nechci jen stát v MHD a odpočítávat zastávky, ale chci v každé jízdě najít něco o co se budu moc podělit s vámi, čtenáři.

To je mým cílem i při vyprávění zážitků z dalšího cestování. Poznávám svět a neskutečně mě to baví.

 Podívejte se na moje stránky

@PZeniskova