Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bikram yoga a mých nejdelších 90 minut v životě

Pamatujete si na dobu, kdy se u nás objevila bikram yoga a byl to veliký hit, něco nového, úžasně zdravého a prospěšného  a navíc něco revolučního? Tak přesně na tyhle řeči jsem se já nechala nachytat a s kamarádkou jsme si řekly, že když už chceme udělat něco pro své tělo a postavu, tak proč nezabít dvě mouchy jednou ranou. To, že to bylo mých nejdelších 90 minut v životě si dokážu i s odstupem několika měsíců přiznat a ani na minutu nezaváhat.

Yoga, která spočívá v 90 minutách cvičení ve vyhřátém sále na 42 stupňů nezní až tak děsivě. Do té doby jsem byla zvyklá na power yogu a naivně si říkala, že příjemné teploučko tomu jen přidá na prožitku. Když jsem před vstupem do sálu viděla, že jsou mezi námi i chlapi, říkala jsem si, no teda to musí být hit, když je tu i opačné pohlaví. To že budu opačné pohlaví po následujících 90 minut proklínat a nesnášet jsem ještě netušila.

 

Hlouček nedočkavých cvičenek spolu s námi stál před sálem a čekali jsme na cvičitelku. Přišla nás vpustit do sálu taková drobná a hubená cvičitelka, což podotýkám je více než motivující, protože nikdo nechce jít cvičit ke kdejaké boubelíně. Ono to totiž potom vypadá stejně věrohodně, jako kdyby vám v reklamě na hustější kštici dělali reklamu lebkouni a chválili, jak je to nesmírně účinná kúra. Takže jsem vešla do sálu, ještě je nutno podotknout, že na tuhle hodinu jsme si přivstaly a šly už od 7 hodin ráno. Nejdřív jsem dostala hroznou ránu od vysoké teploty v sále a poté, což je pro mě mnohem horší, strašlivý zápach. Pomyslela jsem si jen, jak může být před první hodinou tady takový zápach a co teprve přijít na odpolední hodinu? Nedal se popsat, ale vzhledem k tomu, že v celém sále se rozprostíral koberec, tak jsem si nechtěla domyslet, jak je to cítit v nižších polohách. Jenže to jsem v tu chvíli netušila, že o pár minut později, mě mezi tímhle provoněným koberečkem a mým nosem budou dělit milimetry a možná jen podložka. Stouply jsme si do zadní řady, cvičitelka řekla něco málo o sobě o bikram yoze, jejím zakladateli a celou tu dobu po každé větě opakovala, hlavně moc nepijte. V tu chvíli, jak to řekla, jsem se měla nutkání napít, protože jsem si řekla, že před cvičením to určitě nevadí, jenže ten pohled co na mě cvičitelka uvrhla byl tak výrazný, že jsem s těží polkla poslední lok a odhodila flašku v dál, jako kdyby u mě byla omylem.

 

A bylo to tady, první pozice, první supění, těžké dýchání. „Sakra tohle vůbec není jako power yoga!“ Znělo mi v hlavě. Navíc ten chlap vedle mě, kterého jsem před vstupem tak obdivovala, že jako jeden z mála chodí na takové cvičení, strašně nahlas vyfukoval vzduch z plic. Koukala jsem se na svou kamarádku a párkrát se jí pokusila něco říct, jenže cvičitelka mezi nás přišla a jako pani profesorka nás pokárala, že se máme soustředit na pozice a jejich dýchání a kdybychom něco nevěděly, máme se obrátit na ní. Příštích pár minut jsem se odvážila na kamarádku vrhat jen zoufalé pohledy. Přišla pauza na pití, ale viděla jsem cvičitelku, jak nás všechny pozoruje, ať si dáme opravdu jen malý lok a nezatěžujeme tělo velkým množstvím tekutin. Musela jsem se napít víc, žíznila jsem jako pes, ale cvičitelka nahlas řekla, ať přestaneme s tím pitím. Chtěla jsem v pauze prohodit pár slov ke kamarádce, něco ve smyslu, že chcípám a jak je na tom ona, protože jsem v té agonii nechtěla být sama, ale opět jsem jen uslyšela káravě: „Tak a poprosím vás na podložky, nemluvit.“ Malá a tak hustá mě napadlo, když jsem si představovala jak po té cvičitelce vrhám láhev vody. Začala jsem se rozhlížet po sále, na zápach jsem si už zvykla, což bylo víc než děsivé při představě co mi probíhá plícemi a ještě navíc tak zhluboka, jak nás cvičitelka nabádá. Po chvíli rozhlížení jsem to uviděla. Za mnou byly hodiny a oni ukazovaly teprve 20 minut od začátku, což znamenalo ještě 70 minut tohohle utrpení a smradu. Mé zoufalství se dalo krájet stejně jako vzduch v místnosti, jenže ještě větší šok byl následně. Přede mnou na zdi visely v řadě různé yogové pozice a já si naivně ze začátku myslela, že se jedná o dekoraci, ale pak mi to docvaklo. Nejen, že to byla přesně pozice po pozici, ale co bylo nejhorší zjištění, že naše aktuálně cvičená pozice nebyla ani za polovinou celé řady, ale byla skoro na úplném začátku! Uklidňovala jsem se myšlenkou, že je to na přeskáčku, ale po následující pozici mi došlo, že bohužel není. Myslím, že objev výčtu pozic byl pro mě mnohem zdrcující než pomalu odbíjející hodiny na které koukáte bez přestání. Pozice byly strašně dlouhé a přímo zdrcující bylo, když pán vedle mě rozpažil, prodýchával svou pozici velice intenzivně a co víc, z rozpažených rukou mu odkapával pot přímo na ten koberec tak, že vytvořil mokré místo.

Chtěla jsem se se svým zděšením podělit se svou kamarádkou, ale marně, byla jsem tím gestapákem vpředu převlečeného za cvičitelku napomenuta pohledem a zasyčením. Minuty se vlekly a já se už nedokázala uvolnit, ani jednu pozici procítit a co hůř, bála jsem se jakkoli rozpažit nebo rozkročit jen abych se nedotkla toho koberce nebo snad toho mokrého pána vedle. Bylo mi horko, měla jsem žízeň a ten čas tak pomalu ubíhal.

Do konce hodiny jsme už cvičila v jakési apatii, rudá, zpocená a neschopná slova. Když zaznělo poděkování a rozloučení vypadly jsme z místnosti tak rychle, že ta rána čerstvého vzduchu byla omračující, ale krásná a osvobozující. Po tomhle zážitku, jsme si uvědomily, že to určitě není pro nás a šly se nasnídat do mekáče. Jsou tací, co si tuhle yogu nemohou vynachválit, ale já vím, že po každé když někdo vysloví slovo Bikram yoga hrne se mi z pusy jen jedno. „Tam už mě nikdy nikdo neuvidí!“ Tohle trauma už mi nikdo neodpáře.

Autor: Patricie Ženíšková | středa 25.3.2015 11:35 | karma článku: 24,16 | přečteno: 3895x
  • Další články autora

Patricie Ženíšková

Třicítky na tripu aneb cestování busem po Evropě - Švédsko

To si takhle sedíte s kamarádkou v kavárně, povídáte si, když začne najednou koukat do mobilu. Přehlížíte to. V dnešní době bohužel nic skandálního, ale po chvíli nadšeně zvedne zrak a začne nadšeně gestikulovat a máchat telefonem

7.2.2017 v 15:00 | Karma: 23,28 | Přečteno: 1149x | Diskuse| Cestování

Patricie Ženíšková

Otevři oči Pražáku aneb poznej Prahu očima bezdomovce

Žiji tu už 29 let a Prahu miluju a jsem na ní hrdá. Dostalo se mi ale nabídky, která se neodmítá. Pragulic je projekt, který vám nabízí prohlídku města tak, jak jí žijí bezdomovci, prostitutky, narkomani a další...

29.8.2016 v 15:00 | Karma: 28,42 | Přečteno: 3270x | Diskuse| Ostatní

Patricie Ženíšková

Výlet za tulipány, sýry a dobrodružstvím aneb stálo to za to…

Náš poslední den v Holandsku jsme chtěly využít na plno. Nebyl čas ztrácet čas. Venku bylo počasí takové zvláštní, svítilo slunce, ale honily se mraky.

9.6.2016 v 12:00 | Karma: 16,20 | Přečteno: 602x | Diskuse| Cestování

Patricie Ženíšková

Výlet za tulipány, větrnými mlýny aneb vážně poznávám svět - II.část.

Program na poslední dva dny naší dovolené byl jasný. Stihnout co nejvíc. Takže Keukenhof, Zaanse Schans, Katwijk aan Zee, Haag, Goudu a Rotterdam. Zdálo se to jako nelidský úkol, ale my nechtěly o nic přijít.

30.5.2016 v 14:30 | Karma: 12,93 | Přečteno: 369x | Diskuse| Cestování

Patricie Ženíšková

Můj první třídní sraz aneb, tak já už vážně stárnu…

S kamarádkou od základky jsme se chystaly na třídní sraz. Do té chvíle jsem byla stále v klidu přeci jen, když nemáte zkušenosti, tak vám přijde, že jdete v sobotu večer s partou lidí na pivo. Jenže realita je pak trochu jinde..

19.5.2016 v 11:45 | Karma: 17,96 | Přečteno: 1355x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci jednají o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:02

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47,  aktualizováno  16:52

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

Je to úlet, míní experti o antikampani SPOLU. Trestná však podle nich není

2. května 2024  16:51

„Rusko, pro tebe všecko,“ paroduje předvolební kampaň SPOLU heslo hnutí ANO „Česko, pro tebe...

Začaly maturity. Podle učitelů lehké, studenty ale trápily logaritmy

2. května 2024  16:42

Studenti posledních ročníků maturitních oborů poprvé usedli k maturitním písemkám. Ve čtvrtek...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1538x
Jsem ta, která se rozhodla své zážitky vnímat jako inspiraci pro pobavení svého okolí. Nechci jen stát v MHD a odpočítávat zastávky, ale chci v každé jízdě najít něco o co se budu moc podělit s vámi, čtenáři.

To je mým cílem i při vyprávění zážitků z dalšího cestování. Poznávám svět a neskutečně mě to baví.

 Podívejte se na moje stránky

@PZeniskova