Ó, Velvary, kde jsou mé tolary

Jestli máte rádi pijácké písničky, pak určitě znáte i tu o Velvarech. Já vás teď do nich zvu, ale radši si držte peněženky.

Ti, co vědí, že jsem z Velvar, ale nikdy tu nebyli, se mě občas ptají, jak to u nás vlastně vypadá? Tak jsem se prošla s foťáčkem, pár místních zajímavostí zvěčnila a zvu i vás k malé procházce v sedě. A rozhodně si to prohlédněte celé, na konci vás čeká překvapení.

A můžeme začít třeba hned na náměstí. Renesančně – barokní budova s podloubím je velvarskou radnicí. Spolu s kostelem sv. Kateřiny tvoří zajímavé historické jádro města.

Radnice

Kostel sv. Kateřiny vznikl přestavbou původního gotického kostela, který byl poprvé zmiňován roku 1337 a v těsném sousedství radnice je jednou z nepřehlédnutelných staveb velvarského náměstí.

Kostel sv. Kateřiny

Tento objekt byl jednou z posledních nových synagog v českých zemích. Nechala si ho roku 1931 postavit místní židovská obec. Využívána byla jen do začátku německé okupace. Po válce sloužila především školským účelům a dnes je zde volnočasové centrum Kostka.

Kostka

Velvarský dům s pečovatelskou službou a za ním vykukuje kostel sv. Kateřiny.

Dům s pečovatelskou službou

V klidové zóně se dá příjemně posedět a na náměstí je to jen pár kroků.

Klidová zóna 1

No, věřili byste v klidové zóně a při pohledu do jezírka, že hlučnější část města je nedaleko?

Klidová zóna 2

Bývalý Husův chrám již hodně let neslouží svým účelům. A já mám to štěstí, že kolem této mimořádné stavby chodím každý den domů.

Husův chrám

A tohle by vás mohlo zajímat. Kostel Všech svatých je původně raně gotickou stavbou, která byla v průběhu věků několikrát přestavována. Gotický je především interiér kostela. Tuto budovu najdete v prostorách starého malovarského hřbitova, o kterém je známo, že zde proudí zvláštní energie, kterou citliví jedinci vnímají takřka hmatatelně.

Kostel Všech svatých

Jestli něco miluji, tak je to letně rozkvetlá Pivovarská ulička.

Pivovarská ulička 1

A nejsem sama, komu toto velvarské zákoutí připomíná uličky malostranské.

Pivovarská ulička 2

A zpět do historie. Goticko-renesanční hřbitovní kostel sv. Jiří byl postaven v letech 1613 – 1616 pod vedením B. Santiniho. Na severní straně má renesanční portál a uvnitř barokní zařízení.

Kostel sv. Jiří

Pražská brána vznikla v roce 1580 jako součást opevnění města a vystavěl ji uznávaný vlašský stavitel Bartoloměj Vlach. Velvary byly opevněny hradbami a vstup byl možný čtyřmi branami. Pražská brána se z nich zachovala jako jediná a dodnes je vstupem do města.

Pražská brána

Mariánský sloup tvoří jednu z dominant velvarského náměstí. Byl postaven v letech 1716 -1719 jako poděkování, že morová epidemie roku 1713 skončila. Místní ho zásadně nazývají „morový sloup“.

Mariánský sloup

A na závěr jsem si pro vás nechala moje milované pracoviště – knihovnu. Jednou záda:

Knihovna zezadu

A jednou čelo:

Městská knihovna

Barokní budova Panské hospody, která dnes slouží v přízemí jako městská knihovna a v prvním patře jako galerie Tomáše Vosolsobě, byla postavena v letech 1696 – 98 podle návrhu známého barokního stavitele Pavla Ignáce Bayera. Stojí na místě vyhořelého renesančního hostince, k němuž se váže příběh, který dal vzniknout známé písničce Ó, Velvary, ó, Velvary, kde jsou mé tolary…

A teď to překvapení. Jestli jste si drželi pevně peněženku, tak vidíte, nic se vám u nás neztratilo. Alespoň máte kam sáhnout, až se vás zeptám, jestli už máte na letošní rok zaplacený čtenářský poplatek. :-)))

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zdeňka Ortová | neděle 24.2.2019 20:46 | karma článku: 28,17 | přečteno: 918x