Když podáte knihovnici pomocnou ruku, někdy ji rozesmějete

Určitě podobné situace znáte taky. Nejste vyučený truhlář, ale chcete být užitečný, tak při prosbě o podání rašple ochotně přiskočíte a řemeslníkovi podáte… dláto.

Nejste vyučená kuchařka, nejste ani momentální paní domu, ale jste na návštěvě u kamarádky, chcete být užitečná, když ona zrovna finišuje s přípravou občerstvení, tak při jejím požádání, zda byste to nasypala do krupice, vsypete honem obsah podané misky do… dózy s dětskou krupičkou, ačkoli se jedná o krupicový cukr.

A v knihovně se nám knihovnicím a knihovníkům často stává, že nám čtenáři buď chtějí ušetřit kroky, nebo nás zaměstnali nějakým požadavkem, který zrovna pro ně řešíme, tak abychom se nezdržovali úklidem knížky, kterou zrovna vracejí, nabídnou se, že knihu do regálu zařadí sami. „To je dobrý, já vím, kam ta knížka patří,“ uklidňují nás a vypůjčenou knihu zařadí skutečně přesně tam, kam podle nich správně pasuje. Nu, a když se kolem poledne knihovna vylidní a knihovnice popadne stohy vrácených a zatím nezařazených knih, tak se u regálku, kam ochotná čtenářka knihu před chvílí zařadila, nestačí divit. Nevím, jak v takové situaci reagují ostatní kolegyně, ale já jsem propadla smíchu a honem jsem si to vyfotila:

A takhle to dopadlo, když pan V. prohlásil, že si jen vybere něco pro manželku, že ví, kterou autorku ráda čte, a abych se nebála, že to pak zase seřadí, jak to bylo:

A nezbedně vtipná mi přišla i situace z mé dětské půjčovny, když se mě nedávno malý čtenář ptal, kam může vyhodit tenhle sáček?

Poslala jsem ho k našemu odpadkovému koši ve tvaru žáby. Těm úplně mrňavým návštěvníkům knihovny, když dostanou za odměnu bonbónek a rozhlížejí se, kam by vyhodili papírek, říkám: „Nakrm s ním žábu“. A oni ke koši nadšeně utíkají, protože je tento způsob likvidování odpadu baví.

Na zmíněného čtenáře a jeho sáček jsem si vzpomněla až k večeru, když se knihovna zavírala a já jsem do regálků rovnala vrácené knížky:

Povím vám, už aby se život zase vrátil do běžných kolejí, abychom se mohli všichni opět ve zdraví a bezpečí vrátit třeba do svých knihoven. Já už se na naše čtenáře opravdu moc těším! Třeba i proto, že si po skončení každé směny připadám jako: :-) :-) :-)

 

Autor: Zdeňka Ortová | středa 1.4.2020 11:19 | karma článku: 29,84 | přečteno: 888x
  • Další články autora

Zdeňka Ortová

Dospělá žena na WC

27.5.2024 v 10:33 | Karma: 31,21

Zdeňka Ortová

Necudné myšlenky

26.5.2024 v 10:08 | Karma: 20,91