A kolika hloupostí jste se dopustili omylem vy?

Já jsem jednou omylem spolkla místo tabletky proti kašli diuretikum. Kašlala jsem ten den vydatně, ale většinou na WC.

Je až neuvěřitelné, co všechno se může stát omylem. Spadá v to i samotná lidská existence. Jako příklad však můžu uvést něco méně filozofického. Kamarádka před časem omylem nevystoupila z vlaku ve své cílové stanici a přijela do Děčína. Zatímco v Kralupech ji čekala teta s mísou čerstvě napečených lívanců, tak v Děčíně jen kafe z automatu a hodinové čekání na zpáteční spoj.

Před časem jsem četla, jak chtěl norský dobrodruh Jarle Andhoy za každou cenu plout na Antarktidu. Úřady mu to ale zakázaly. On však neposlechl a s posádkou okamžitě vyrazil na cestu. Jenže s sebou omylem vzal i černého pasažéra - opraváře, který v tu chvíli spravoval kotvu. Muž měl na sobě prý jen pracovní kombinézu a s sebou nářadí. Když porovnám osud obou nechtěných cestovatelů, řekla bych, že v Děčíně muselo být doslova útulno.

A já jsem jednou omylem spolkla místo tabletky proti kašli diuretikum. Kašlala jsem ten den vydatně, ale většinou na WC. Co je to však proti roztržitosti ženy z Arizony, která si namísto očních kapek omylem nakapala do očí vteřinové lepidlo. Lékaři ztvrdlé lepidlo odřezali a ženě tak na poslední chvíli zachránili zrak. Soudím, že v tu chvíli působilo vteřinové lepidlo na nebohou paní také jako diuretikum. Myslím, že jsme obě učurávaly stejně.

Největších přehmatů se lidé dopouštějí ve stresu. Moje knihovnická kolegyně před pár lety nasypala dětem na krupicovou kaši místo skořice omylem grilovací koření. Byla ve stresu, protože ji tlačil čas. Co však tlačilo lupiče, když v čapce a tmavých brýlích vtrhl svého času do banky Halifax v londýnské čtvrti Cheapside, to netuším. Podle Daily Telegraph požadoval sedm set tisíc liber (asi 22 milionů korun). Poté, co vyřkl své požadavky, podal pokladníkovi omylem místo tašky na peníze svoji pistoli, kterou na něj až do té chvíle mířil. Než si svou chybu uvědomil, pokladník již zbraň popadl, stáhl bezpečnostní mříže a utekl. A tak zatímco si teď jedna rodina vylepšuje pro velký úspěch krupicovou pochoutku kořením úmyslně, bandita si asi hned tak repete nedopřeje.

Omylem se lze oženit, rozvést, vystudovat, naučit stepovat či se stát slavným. I já jsem tento fejeton vlastně napsala omylem. Původně jsem zde totiž chtěla pohovořit o dynamické teorii elektromagnetického pole a jejího působení na přehmaty současných politiků. :-)

P.S. A co vy? Taky jste se v poslední době něčeho dopustili omylem?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeňka Ortová | sobota 15.5.2021 8:05 | karma článku: 30,81 | přečteno: 885x