Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Idealizujeme si své dětství?

Každý vzpomíná jinak, záleží na úhlu pohledu každého z nás. Taky na době, ve které se žilo, rodinném zázemí i místě bydliště.

Jiné vzpomínky mají děti městské a júplně jiné zase venkovské. Nejsou snad tolik rozhodující v jakých hmotných poměrech jsme vyrůstali, tehdy byli lidé mnohem skromnější. Vystačili si s málem, ovšem dokázali se radovat z maličkostí. Ke štěstí jim stačilo tak málo. Nedávno jsem po dlouhých letech potkala kamarádku z dětství, zdědila po rodičích domek a tak zde trávila s manželem pracovní dovolenou, na vesnici to ani jinak nejde. Uviděla, že jdu po chodníku a hned za mnou šla, protože věděla o mých problémech se sluchem, nakonec se známe skoro celý život. Hned volala ať jdu za nimi a na manžela křikla: „ To je moje sestra!“ Koukal na nás, jako na párek bláznů. Krásně jsme se usadili venku, sluníčko konečně svítilo a my začaly vzpomínat, na všechny vylomeniny, které jsme v dětství dělaly. S tou sestrou to byla legrace, jenže my to tenkrát braly vážně. V té době dávali v kině Vinnetoua, to byla obrovská inspirace pro naše hry. Založily jsme dva tábory, ti hodní byli indiány (tedy my děvčata), ogaři představovali ty zlé bandity. Skutečně jsme si trochu škrábly ruce a sbratřily se. Vzpomínaly jsme, jak jsme běhaly po lese, místo pistole klacík. Moje máma mí dovolila použít tehdy nedostatkové texasky a starší sestra kamarádky nám našila na ně i trička třásně. Dnešní mládeži bysme jistě byli k smíchu, ale my si teď po letech říkaly, jak to bylo krásné, vlastně jsme vůbec nepotřebovaly televizi, stačila dětská fantazie. Já zase s láskou vzpomínala,jak se chovali všichni tolerantně, nikdo se neposmíval mému postižení, naopak mi pomáhali a pokud jsem jim v běhu nestačila, jednoduše počkali. Abych nemusela tolik běhat, byla jsem Vinnetou, který chodil především vyjednávat. Vzpomínání plynulo dále. Jarka vzpomínala, že když nebyla moje mamka doma (byla velmi maličká a nosila jehlové podpatky), jak jsme se namaškařily do jejích šatů a šmajdaly v těch lodičkách. Nebo jsme si pustily gramofon, obuly sibiřsky a u nás v kuchyni se krasobruslilo. To, že jsem si při tom zlomila ruku, nebylo podstatné. Hlavní bylo, že se soutěžilo, ze židlí se postavily stupně vítězů, to bývalo slávy, smíchu i hlasité hudby, hlavně od Vaška Neckáře. Její manžel poslouchal a pouze si povzdechl, že tak pěkné zážitky nemá. Povídalo by se hodně dlouho, jenže jsem si uvědomila, že musím běžet vařit oběd, protože přijedou vnučky. Prožily jsme však krásné dopoledne, které pokračovalo druhý den, kdy se přišli podívat na tu moji omladinu. Při loučení jsme si slíbili, že si to zase zopakujeme, již se těším.

Autor: Zdeňka Jašková | úterý 9.8.2011 22:42 | karma článku: 8,30 | přečteno: 1098x
  • Další články autora

Zdeňka Jašková

Štvanice na prezidenta

Původně jsem se nechtěla vyjadřovat k neskutečně štvavé kampani na našeho pana prezidenta Miloše Zemana, která trvá prakticky od jeho zvolení ve svobodných volbách. Pan prezident ať učiní či řekne cokoliv, okamžitě se zvedne ohromná štvanice ze všech stran, tedy poražených ve volbách, masmédia a co mě obzvláště mrzí, že se k ním přidávají ministři ČSSD, tuto stranu jsem vždy volila, ale již nikdy více, protože se sociální demokracií již nemá nic společného a jejích kopání do člověka, který je vytáhl z upadání do zapomenutí, je prostě podlost. K obusmance Šabatové se odmítám vyjadřovat, protože ta nemá žádný morální kredit k zastávání tak významné funkce.

16.1.2015 v 13:37 | Karma: 38,64 | Přečteno: 2202x | Diskuse| Ostatní

Zdeňka Jašková

Omluva prezidentu České republiky panu Ing. Miloši Zemanovi

Co mi dal a vzal 17. listopad 1989!!! Dal mi poznatek, že skutečně jde velmi snadno zmanipulovat často i velmi inteligentní lidé!!! A vzál? Veškerou víru v lepší svět!!!

17.11.2014 v 20:04 | Karma: 44,18 | Přečteno: 6137x | Diskuse| Ostatní

Zdeňka Jašková

Strach

Často mi bývávalo k smíchu, když moje přítelkyně se bála chodit za tmy. Pokaždé spěchávala domů, nebo jsem ji doprovázívala. Nikdy jsem tuto její fobii nechápala a to jsme kamarádky od malinka a dnes jsme dávno dámy v nejlepších letech... Vždy jsem jí říkala, že tma není můj nepřítel, pouze zlí lidé.

25.7.2014 v 11:16 | Karma: 8,29 | Přečteno: 525x | Diskuse| Letní povídka

Zdeňka Jašková

Vzpomínka, trochu veselá

Bývám svými odpůrci napadána, že si na všechno jen stěžuji, nedokáži napsat nic veselého. Je pravda, že píši hodně pochmurně, ale jsou mezi mými články i veselé příběhy ze života, jenže ty jsou velmi málo čtené. Dnes v převánoční době o politice ani náhodou, spíše zavzpomínám na věci veselejší.

18.12.2013 v 19:19 | Karma: 8,03 | Přečteno: 375x | Diskuse| Ostatní

Zdeňka Jašková

Zápisník zbytečného člověka

V dnešní až příliš přepolizované době se mi nechce přemýšlet o blížících se volbách, spíše chci psát o lidech, které jsem měla možnost za svůj život poznat. Tento příběh je jeden z prvních a pokud zaujme, budu v této sérii pokračovat. To, že používám ich formu, neznamená to, že píši o sobě, ale prostě mám pocit, že mám ke čtenáři blíže...

16.10.2013 v 20:50 | Karma: 9,74 | Přečteno: 346x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Assange u amerického soudu přiznal vinu v případu vyzrazení tajných informací

26. června 2024  2:15

Zakladatel WikiLeaks Assange u amerického soudu přiznal vinu v případu vyzrazení tajných informací...

Padouch, nebo hrdina? Sága Assange po dvanácti letech končí

26. června 2024

Premium Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange se dohodl s americkou justicí a přizná se k porušení...

I s rakovinou slinivky lze žít mnoho let. Nový program odhalí nádor včas

26. června 2024

Premium Lidé ohrožení zákeřnou rakovinou slinivky mají naději, že nezemřou do roka a půl od zjištění...

Ministři obrany USA a Ruska si zvedli telefon, poprvé od loňského března

25. června 2024  21:47,  aktualizováno  21:55

Americký ministr obrany Lloyd Austin po telefonu hovořil se svým ruským protějškem Andrejem...

  • Počet článků 193
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Především povídky pro ženy, úvahy, které mohou zaujmout i muže.

Seznam rubrik