Hvězdné války - Síla usíná

Tenhle příběh pro mne vlastně začal už "před dávnými časy v předaleké galaxii". Přesněji řečeno v roce 1992 na parkovišti u gymnázia...

  Jednoho podzimního večera v nejmenovaném městě mělo dojít k onomu tajemnému setkání a předání kontrabandu. Dlouho před smluveným termínem jsem vyčkával v autě na parkovišti a sledoval, jak vítr prohání listí. Světla přijíždějícího automobilu naznačovala, že je to tady. S mrazením v zádech a plný očekávání jsem vystoupil. Z vozu cizokrajné značky se vynořil podmračený muž, mlčky mi předal malý balíček, cvičeným pohybem shrábl bankovky a zmizel ve dveřích místní diskotéky.

  Byl to Slávek Jíša, v té době populární pražský dikžokej a přivezl mi něco nevídaného a neslýchaného. První tři díly (epizody IV-VI) na originálních kazetách VHS. Před těmi dávnými časy, milé děti, se ještě filmy neprodávaly jak housky na krámě, neexistovaly videopůjčovny, počítače měly jantarové obrazovky bez obrázků a slovo internet jsme ani nezaslechli.

  Patřím ke generaci, kterou zvláště první díly poznamenaly. Všichni jsme věděli, že je to vlastně pohádka, kde Honzu vystřídal Luke Skywalker, princezna zůstala zachována a zlého čaroděje nahradil Darth Vader se svými přisluhovači. Ale mezi různými drsňárnami jako Running Man, Rambo a dalšími perlami to byl balzám pro oko i duši. Tenkrát se ještě Chewie jmenoval Žvejkal, rytíři Jedy a roboti Er dva dé dva a Cé tři péo. V pozdějších vylepšených dílech na DVD a BR se všechno dalo postupně do pořádku.

  Od té doby uplynulo mnoho času, u epizod I-III jsme moc neřvali nadšením, ale měly smysl a triky byly zase o krok dál. Občasné klopýtnutí jako s Jar Jar Binksem jsme producentům laskavě odpustili. O to víc jsme očekávali odkládaný příchod epizody VII a s ní opět "probuzené síly". Brzy jsme se měli probudit my, diváci. Dočkali jsme se jakéhosi remaku s dějem předvídatelným jak u Honzíkovy cesty a vykradeným snad ze všech dílů. Nová doba přináší nové nápady. K nejoblíbenějším robotům od dob robota Emila, vzbuzujícím emoce (něhu, lítost, humor), přibyla jakási kutálející se koule bez duše, temný a děsivý Darth Wader se přatransformoval na podivného mladíka, který po sundání přilby taktéž vzbuzoval lítost. A Chewbacca s Han Solem to už nemohli zachránit. Temná síla nikde. Jen dávno známé scény s průlety okolo Hvězdy smrti (i ten tlustý pilot byl recyklován), souboj na lávce v luftu a neustálé pokusy o hlášky, které si pro jejich duchaplnost stejně nikdo nepamatuje.  Ve "starých" dílech se nemohl rytířem Jedi stát kdekdo a výcvik byl i pro vyvoleného nesmírně obtížný. Tady se nachází světelné meče někde pohozené, šermovat s nimi umí každý, kdo jde kolem, a na vlastnostech tajemného řádu rytířů vlastně nic není.

  A temná síla stále nikde. Snad příště.

Autor: Zdenek Pfeifer | středa 27.1.2016 16:10 | karma článku: 8,61 | přečteno: 323x
  • Další články autora

Zdenek Pfeifer

Analogie

15.5.2019 v 11:36 | Karma: 12,42

Zdenek Pfeifer

Punk's Not Dead

14.5.2019 v 11:30 | Karma: 14,43

Zdenek Pfeifer

Vítr se zvedá

14.1.2018 v 21:54 | Karma: 8,96

Zdenek Pfeifer

Jsou to jen vypůjčené světy

14.1.2018 v 14:56 | Karma: 11,21

Zdenek Pfeifer

Konec Belle Epoque

20.11.2017 v 15:03 | Karma: 13,72