Expudice

Ne, nejedná se o překlep. Kdo čte večer dětem nebo vnoučatům Medvídka Pů, ví dobře o čem mluvím.....

   Originální a geniálně přeložená knížka od A. A. Milneho provází už třetí generaci našich dítek a příhody zvířátek ze Stokorcového lesa v čele s neohroženým, ale hloupoučkým medvědem, se dávno staly kultovními. Proboha, hlavně si je nepleťte se stejnými postavičkami od společnosti Disney. Tam je hloupé úplně všechno, nejenom medvídek Pů.

   Vždycky se oklepu hrůzou, když vidím šestileté děti, povalující se na gauči a hrající si s tatínkovým Apple Iphonem. Co taky. Rodiče nemají čas, venku je beztak zima a v kyberprostoru je tolik úžasných her. A zmasakrovat někoho ve 3D, to je přece bezvadné dobrodružství.

  Tak tomu jsme se už dávno rozhodli učinit přítrž. Každoročně na začátku prázdnin se objeví v poštovní schránce velká obálka, evidentně poslaná z cizích krajin a adresovaná našim drahým vnoučatům. Je to prosté, právě ji poslal medvídek Pů. A všichni vědí, že už je to zase tady. Pů svolává děti na Velkou prázdninovou expudici, posílá první pokyny, mapy, úkoly...

  Začalo to kdysi nevinně, výletem za zvířátky do údolí řeky Metuje a postupem času medvídek svoji misi stále zdokonaloval. Tak došlo na brodění řeky, lezení po skalách, po stromech i po rozhlednách, jízdám na kole i v parním vlaku...

  Je to vlastně jen obměna staré známé šipkované, doplněná o "pravé" dopisy od medvídka, které posunují děj dále a nikdy neprozradí moc dopředu. I taková obyčejná věc jde přizpůsobit moderním zvyklostem, bez nichž by dnes dítka z pokojíčku ani paty nevytáhla. Medvídek Pů v průběhu Expudice totiž nejen píše (to už tady bylo), ale i telefonuje. Starším vnoučatům je trochu divné, že medvídkův hlas se velmi podobá hlasu jejich dědečka, ale vždycky se to nějak ukecá. Postupně došlo i na "kešky", šipky občas nahrazují Google Maps, k výbavě patří už nejenom kompas a dalekohled, ale i tablet a chytrý telefon. Dá to fušku dnešní děti něčím překvapit. Ale jde to, při troše fantazie.

  A děkujeme malému medvídkovi, že nás inspiroval a každoročně dohlíží, jestli jsme dostatečně šikovní, stateční a chytří. Alespoň jako Kryštůfek Robin.

Autor: Zdenek Pfeifer | úterý 26.1.2016 11:47 | karma článku: 10,31 | přečteno: 315x
  • Další články autora

Zdenek Pfeifer

Analogie

15.5.2019 v 11:36 | Karma: 12,42

Zdenek Pfeifer

Punk's Not Dead

14.5.2019 v 11:30 | Karma: 14,43

Zdenek Pfeifer

Vítr se zvedá

14.1.2018 v 21:54 | Karma: 8,96

Zdenek Pfeifer

Jsou to jen vypůjčené světy

14.1.2018 v 14:56 | Karma: 11,21

Zdenek Pfeifer

Konec Belle Epoque

20.11.2017 v 15:03 | Karma: 13,72