Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ona zatracená půjčka 90 miliard

Tak jsem z toho „volaký zmetený“, český národ se rozdělil. Kupodivu to nemá nic společného se spotřebou piva, ale s onou potenciální půjčkou Mezinárodnímu měnovému fondu (IMF). Rád bych si tedy pro sebe udělal určité shrnutí, protože jsem zaznamenal, že plno lidí nemá přesné informace, o co se tu hraje, anebo mají přesné informace, ale nepřesně je vyhodnocují. Každopádně z veřejného povědomí je „cítit“ více to, aby se půjčka neposkytovala.

Google, Images

Dal jsem si předsevzetí, že do konce roku nic psát nebudu, a že si budu užívat Vánočních svátků (už vidím, jak mi dole kritici v diskuzi píší, že jsem v tom měl pokračovat). Ale mě to nedalo. Euroskeptická skupina dává jednoznačně najevo, aby se žádná půjčka neposílala. Euroskeptici argumentují, že tuto půjčku eurozóna spolkne, jak „anakonda malou myšku či činčilu“ a že už půjčené prostředky nikdy neuvidíme. Druhá strana, řekněme proevropská, argumentuje, že je potřeba půjčku poskytnout, protože je pro nás je to otázka života a smrti – velký eurový trh by se nám mohl vzdálit, ohrozili bychom tak naše exporty do zemí EU, naši zaměstnanost a životní úroveň našich lidí. Dokonce panují obavy, že bychom se museli připojit k onomu „zákeřnému“ Rusku a to by nás jaksi „spolklo“. Nebo dokonce, že si předseda ČSSD myslí, že to od EU dostaneme zpět v jiné formě. Také jsem se dočetl, že by mi pošla činčila, když bude hořet sousedovi dům, nebo tak něco.

Každopádně, půjčka pro IMF není vůbec žádnou tragédií (jsme jeho členem, už jsme mu půjčili a myslím, že zatím každá země - rozuměj tomu, komu IMF půjčil - mu půjčku vrátila). Jen by se změnila bilance ČNB. Někdo by dokonce mohl namítnout k lepšímu (aktuálně v souvislosti s Evropskou dluhovou, já myslím spíše „zatím ne zcela zřejmou“ bankovní krizí), protože bychom měli devizové rezervy poněkud bezpečněji „investovány“, samozřejmě s nižším výnosem. Dlužníkem je totiž IMF a dokonce platí určitá klauzule, která v případě potřeby umožňuje půjčku vrátit. Celkově by tedy nemělo dojít k zatížení státního rozpočtu. Detaily myslím nemusím rozebírat. Zároveň je třeba ještě odlišit půjčku IMF od samotného budoucího vzniku evropské fiskální unie, ale to není podstatné protože …

Jaké bude pro někoho možná rozčarování, ale jsem jednoznačně pro neposkytnutí půjčky! Protože, jak rád zdůrazňuji, jde o princip. Všem je podle mne jasné, že půjčka půjde na sanování problémových zemí eurozóny – de facto nesolventního Řecka, vlastně i Portugalska a hlavně časem asi i Itálie, Španělska a možná Francie. Dále zatím nedomýšlím, je před Vánoci. Souhlasím tedy s tím, aby se žádná půjčka neposkytovala. A nepřesvědčí mne ani argument, že od EU dostáváme dotace a plno prostředků z různých fondů, protože bychom si žil lépe bez nich. Proč?

Projekt eurozóny je politický, osobně se domnívám odsouzen k zániku (již jsem to psal). Její záchrana je neefektivní a jen a pouze prodlužování agonie. Prostě příčiny krize to neřeší, jen se posouvají dále v čase. Neplatí, že rozpad eurozóny byl pro ČR tragédie – ano došlo by k vážné krizi, která je zároveň příležitostí a která by jen podpořila a urychlila diverzifikační proces našeho exportu. ČR nepotřebuje být členem byrokratického a „každoročně“ stále více nekonkurenceschopného celku, ikdyž ten celek vydává každoročně tuny papírů v podobě, jak se tomu říká, směrnic (právních aktů EU, který je závazným pro členské státy pokud jde o výsledek, kterého má být dosaženo), které nám mají zajistit konkurenceschopnost a blahobyt. A hlavně půjčka je něco jako „ukázka naší oddanosti“ – podle mne, pokud půjčíme, ukážeme Merkozymu, že s námi může počítat a že budeme reagovat na jeho další budoucí "strašení", které povede k tomu, že se naše již tak omezená svoboda bude pomalu posouvat směrem k "nevolnictví". Dokonce ani IMF není bezrizikový, takový bankrot Itálie by ho dostatečně potrátpil asi definitivně. Mimochodem ještě k tomu exportu, mám takový pocit, že by stálo za to analyzovat to, jak se podílely různé dotace z EU na závislosti českého exportu na EU - myslím, že bychom byli překvapeni, jakým dalším kanálem si nás EU "kupovala".

Závěrem, mám trochu pocit, že se dělá z komára velbloud a přespříliš se diskutuje, ale úplně někde jinde. Nevím, zda je to záměr Merkozyho*, ale samotná půjčka 90, pardon 89 miliard Kč, není až takovou tragédií. Tragédií je to, jak funguje eurozóna a celá EU a z toho bychom měli vycházet. Takže půjčka NE.

* Ohledně Merkelové si myslím, že jí teď jde pouze a jenom o volby a že tak bude dělat vše proto, aby se líbila německým občanům, takže bude neustále tvrdit, že ECB je nezávislá a že se nesmí podílet na financování evropských zemí a že žádný eurobond nebude a že se „euroval“ nenavýší. Přitom už aktivovala německou pomoc pro německé banky (myslím, že Commerzbank si půjde první pro pomoc). Také si myslím, že po volbách bude úplně všechno jinak. Ale o tom někdy příště.

Cílem příspěvku nebylo kritizovat, ale poukázat na úskalí, která s sebou mohou jakékoli vládní a politické snahy přinášet, konkrétně v podobě vytvoření společné měny na základě politického rozhodnutí nebo politického vlivu na "selský rozum". Mějme se před vládními intervencemi tedy na pozoru.

Autor: | čtvrtek 15.12.2011 5:55 | karma článku: 16,68 | přečteno: 960x
  • Další články autora

Konspirační teorie o ECB, SSE a hlavně „EFZ“, anebo nikoli?

ECB včera opět využila nástrojů nestandardní měnové politiky. Pro někoho na tom není nic překvapivého, ale možná by stálo za to se nad tím zamyslet. ECB umístila na trh v rámci tzv. LTRO cca 530.000.000.000 EUR. Hezká částka, která není jediná (více zde), protože se jedná již o druhé okolo těchto operací. Zároveň do budoucna s největší pravděpodobností nebude poslední. Proč? Protože se v systému nic moc zásadního nemění.

1.3.2012 v 12:12 | Karma: 18,01 | Přečteno: 862x | Diskuse| Ekonomika

Zase něco ze života … aneb Spojené státy „eurové“ nemohou fungovat

Teorie optimální měnové zóny poukazuje na to, že v ideálním případě by v rámci měnové unie měla fungovat „dokonalá“ mobilita pracovní síly. Jinými slovy, když chcete mít společnou měnu, lidé by měli být schopni se přesunout z místa, kde je aktuálně nižší poptávka po jejich práci do místa, kde naopak jejich práce chybí. Tolik teorie, jak je to v praxi?

23.12.2011 v 0:55 | Karma: 15,63 | Přečteno: 843x | Diskuse| Ekonomika

Děti na pískovišti a ECB jako zdroj písku; kdy to skončí?

Určitě dobře znáte to, jak si malé děti hrají na pískovišti. Na tom není nic špatného, já si tam také hrával. Problém je, když se tak chovají také banky, a je jedno jestli v USA, Evropě nebo Číně. Dnes se odehrála jedna velmi podstatná událost, kterou naše média nikterak zásadně nezmínila, ale která je nesmírně důležitá. Už si troufnu tvrdit, že mnohem důležitější než VH. Mimochodem, on by si toto divadlo nepřál, protože neměl čisté svědomí, avšak to ukáže až čas, až začnou jeho „vrstevníci“ vyprávět.

21.12.2011 v 20:43 | Karma: 17,11 | Přečteno: 869x | Diskuse| Ekonomika

Všechno bude jinak, stejně jako otázka oněch 90 miliard nebo eura

Tak mám pocit, že Česká republika neřeší nic jiného než onu zpropadenou půjčku tomu údajně „nezničitelnému“ MMF, včetně mě, a proč?. Na jedné straně jsou to zarytí odpůrci, kteří na jakoukoli informaci z tábora nepřátel – příznivců půjčky reagují novou palbou. Jedna strana považuje druhou za „blázny“, či hůře. Takže jsme vlastně nakonec blázni všichni, ať už souhlasíme nebo ne? Nu což, ale o co skutečně jde?

17.12.2011 v 4:04 | Karma: 20,38 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Ekonomika

Když do Evropy, tak třeba i nahatý, "já" jsem taky pro …

Tak jsem si pro sebe udělal takovou rekapitulaci našeho (ne)úspěchu v „blažené EU“ a propojení s její „měnovou dcerou“ eurozónou. Ke všemu tomu přemýšlení mě dostala ona zatracená půjčka tomu MMF, resp. potápějící se eurozóně. Naši sociálně-demokratičtí zastánci, a nejen oni, se vyslovili jednoznačně pro, aniž by bylo potřeba zkoumat, jaké by měly být parametry a jaké by to mohlo mít další důsledky. Jakoby jsem slyšel předsedu: „když do Evropy, tak třeba nahatý, já jsem taky pro ...“ (Táto :-)). Závěry jsem z toho vyvodil dva, jeden lepší než druhý.

15.12.2011 v 20:13 | Karma: 15,67 | Přečteno: 928x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Pellegriniho po jednání na Hradě přijal Zeman. „Potykali jsme si,“ řekl

26. června 2024,  aktualizováno  16:19

Ve středu přijal nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho bývalý český prezident Miloš...

Řidič zbořil výlohu. Rozbité sklo zranilo prodavačku, skončila v nemocnici

26. června 2024  16:16

Cizinec v osobním autě se proboural do jednoho z obchodů ve Strážném na Prachaticku. Při nehodě se...

Juchelka byl zvolen místopředsedou Sněmovny, nahradil Dostálovou

26. června 2024,  aktualizováno  16:15

Aleš Juchelka z hnutí ANO byl zvolen novým místopředsedou Sněmovny, neměl protikandidáta. Nahradol...

Dodávky munice nemohou být transparentní, marže je přijatelná, říká Pavel

26. června 2024  16:13

Marže se vyskytuje ve všech vojenských dodávkách, je nemyslitelné, aby se neobjevila i tady,...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1051x
Strkání hlavu do písku před jakýmkoli problémem a ztráta ochoty bojovat za pravdu povede k tomu, že Váš život ovládne někdo jiný.
---
Naše životy začnou končit dne, kdy začneme mlčet o věcech, na nichž nám záleží.
---
Při čtení mojich příspěvků mějte, prosím, vždy na paměti následující: Na tomto blogu prezentuji výhradně své osobní názory, komentáře a postoje. Děkuji.

Seznam rubrik

Oblíbené články