Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konec eura, kdy? … Odpověď je 23. března 2013

Při psaní tohoto příspěvku jsem se nechal inspirovat skvělou prezentací Hanse Roslinga: Vzrůst Indie: jak a kdy. V případě eura se jedná o přesně stejné otázky: jak a kdy skončí ve stávající podobě? Jakým způsobem se rozpadne eurozóna a v jaké podobě euro zůstane, zda vůbec? A kdy se to stane? Mým skromným odhadem je pozdější březen roku 2013, přesně 23. března 2013.

Images, Google, z: investicniweb.cz

Již minimálně 5 let, poté, co jsem si přečetl Mundellovu teorii optimálních zón, a poté, co jsem si naplno uvědomil, že evropské státy jsou prostě různé (některé více, některé méně), stále opakuji, že k rozpadu eura dojde. Vždy jsem se však zdržoval jakýchkoli předpokladů termínů, kdy by se to mohlo stát. Až Hans Rosling mi s tím pomohl. Nyní vážně, proč se euro rozpadne? Zde je pět indicií, s nimiž se samozřejmě nechá polemizovat.

Za prvé, eurozóna není optimální měnová zóna. Mobilita práce a mobilita výrobních faktorů není na takové úrovni, aby zde mohla efektivně fungovat jedna měna. Ani není mezi členskými zeměmi eurozóny vytvořena transferová či fiskální unie. Ano, možná, že se vytvoří, ale pokud k tomu dojde, tak dle mého názoru, bez „jižního křídla“, jinými slovy stávající euro se rozpadne – důvody uvádím dále. Ano, slyším reakci, že Itálie sama také nebyla optimální zónou a Německo západní a východní také ne. Nicméně, jak Němci, tak Italové jsou Němci a Italové mající transferovou a fiskální unii a hlavně s určitou mírou přerozdělování mezi západem a východem a severem a jihem akceptovali. My a Slováci jsme v roce 1993 neváhali a správně jsme provedli měnovou odluku.

Za druhé, euro je politický koncept, nikoli však ekonomický. Již před vznikem eurozóny mnoho ekonomů varovalo před přijetím společné měny. Zvítězil však „politicko-koňský“ (koňský znamená, že jste s několika koňmi ve spřežení a máte černé klapky na očích) názor, že euru se ostatní přizpůsobí a že v tom případně pomohou nominální maastrichtská kritéria doplněná o Pakt Stability a Růstu. Jak oboje (ne)funguje, zde ani nebudu rozvádět. Jen přece jen stojí za zmínku, že podporu v porušování maastrichtských kritérii a Paktu Stability a Růstu zajistilo Německo i Francie. Tyto země tak ukázaly „jihu“, že oni mohou porušovat také.

Za třetí, euro zafungovalo jako přesný opak toho, co se od něj očekávalo, tedy, že dokáže zabránit dalším krizím. Naopak, euro je jednou z příčin současné krize. Na tomto místě souhlasím s Pavlem Kohoutem, který se tomuto tématu věnuje, a říkám, že euro urychlilo konec evropského sociálního státu ve stávající podobě. A jsem přesvědčen, že toto evropští politici neočekávali. Proč je euro jednou z příčin krize? Jednoduše, protože Řecko, Portugalsko, Španělsko, Itálie i Irsko měly před přijetím eura jinou rizikovou prémii, která odpovídala struktuře a výkonu jejich ekonomice. Jestliže se po přijetí eura dostaly výnosy řeckých dluhopisů na úroveň německých, proboha. A „všichni“ vesele nakupovali, někteří byli v rámci svých obchodních politik směrem od mateřských či jiných společností k tomuto kroku vyzváni, i když věděli nebo alespoň tušili, že řecké statistiky jsou „fake“.

Za čtvrté, eurozóně (ne)existuje centrální banka v pozici věřitele poslední instance. Ne, že bych se chtěl zastávat měnových politik centrálních bank (ony, a jejich jednání, jsou také jednou z příčin krize), ale nyní by eurozóna potřebovala „uhasit dům“ mezi ostatními na sídlišti, aby to sídliště neshořelo, a pak doufala, že se jí podaří v rámci jednotné měnové unie odstranit překážky, které jsem uváděl výše. U tohoto bodu se pozastavím, protože by intervence centrální banky ve větší míře, než probíhá stávající nákup italských dluhopisů, stejně problém jenom oddálila a reálné ekonomické problémy by nevyřešila. Čili měnová politika ECB je dalším důvodem budoucího rozpadu eura.

A konečně za páté shrnu ekonomické problémy uvnitř eurozóny pomocí bilancí v mezinárodním obchodě. V ekonomickém týdeníku Financial Times jsem četl údaje o přebytcích a schodcích platebních bilancí jednotlivých členských států eurozóny (můžete dohledat nebo využít např. eurostat). Čísla si nepamatuji, ale to je pro příspěvek nepodstatné. Podstatné je, že Německo mělo extrémní přebytek a „jižní křídlo“ mělo extrémní schodek. Jinými slovy a velmi zhruba řečeno, z hlediska makroekonomické rovnováhy v eurozóně Němci dřou a „jih“ si užívá. Šlo by to změnit? Že by teď „jih“ dřel a Němci si užívali? Ne. Němci chtějí, aby se „jih“ přizpůsobil jim a dřel ještě více, než dřou oni, aby splatil předchozí dluhy.

Nyní k otázce, proč se euro rozpadne 23. 3. 2013. Inu, protože bude mít autor narozeniny. Ne, skutečně vážné, indicie vedoucí k tomu, aby se euro rozpadlo, jsou jasné. Jestli to bude v roce 2013 nebo dříve nedokážu posoudit, ale vím jistě, že to bude ku prospěchu celé eurozóny z delšího pohledu. Nicméně bude to ku prospěchu dílčímu, protože hlavní otázky ekonomické úspěšnosti se netýkají eura, ale reálného výkonu jednotlivých ekonomik založeném na individuální odpovědnosti, vůli pracovat a generovat hodnoty, neplýtvat drahocenný čas na dobývání renty u státu pomocí nárokovosti veřejných služeb a obecně celkovému odbourání nesmírně nákladného a neefektivního státu blahobytu. Toto si musí „byrokrati“ a „socialisté“ ve vedení, nejen, eurozóny uvědomit a začít u sebe.:-)

Cílem příspěvku nebylo kritizovat, ale poukázat na úskalí, která s sebou mohou jakékoli vládní intervence přinášet, konkrétně v podobě vytvoření společné měny na základě politického rozhodnutí. Mějme se před vládními intervencemi tedy na pozoru.

Autor: | sobota 12.11.2011 6:52 | karma článku: 22,08 | přečteno: 1493x
  • Další články autora

Konspirační teorie o ECB, SSE a hlavně „EFZ“, anebo nikoli?

ECB včera opět využila nástrojů nestandardní měnové politiky. Pro někoho na tom není nic překvapivého, ale možná by stálo za to se nad tím zamyslet. ECB umístila na trh v rámci tzv. LTRO cca 530.000.000.000 EUR. Hezká částka, která není jediná (více zde), protože se jedná již o druhé okolo těchto operací. Zároveň do budoucna s největší pravděpodobností nebude poslední. Proč? Protože se v systému nic moc zásadního nemění.

1.3.2012 v 12:12 | Karma: 18,01 | Přečteno: 862x | Diskuse| Ekonomika

Zase něco ze života … aneb Spojené státy „eurové“ nemohou fungovat

Teorie optimální měnové zóny poukazuje na to, že v ideálním případě by v rámci měnové unie měla fungovat „dokonalá“ mobilita pracovní síly. Jinými slovy, když chcete mít společnou měnu, lidé by měli být schopni se přesunout z místa, kde je aktuálně nižší poptávka po jejich práci do místa, kde naopak jejich práce chybí. Tolik teorie, jak je to v praxi?

23.12.2011 v 0:55 | Karma: 15,63 | Přečteno: 843x | Diskuse| Ekonomika

Děti na pískovišti a ECB jako zdroj písku; kdy to skončí?

Určitě dobře znáte to, jak si malé děti hrají na pískovišti. Na tom není nic špatného, já si tam také hrával. Problém je, když se tak chovají také banky, a je jedno jestli v USA, Evropě nebo Číně. Dnes se odehrála jedna velmi podstatná událost, kterou naše média nikterak zásadně nezmínila, ale která je nesmírně důležitá. Už si troufnu tvrdit, že mnohem důležitější než VH. Mimochodem, on by si toto divadlo nepřál, protože neměl čisté svědomí, avšak to ukáže až čas, až začnou jeho „vrstevníci“ vyprávět.

21.12.2011 v 20:43 | Karma: 17,11 | Přečteno: 869x | Diskuse| Ekonomika

Všechno bude jinak, stejně jako otázka oněch 90 miliard nebo eura

Tak mám pocit, že Česká republika neřeší nic jiného než onu zpropadenou půjčku tomu údajně „nezničitelnému“ MMF, včetně mě, a proč?. Na jedné straně jsou to zarytí odpůrci, kteří na jakoukoli informaci z tábora nepřátel – příznivců půjčky reagují novou palbou. Jedna strana považuje druhou za „blázny“, či hůře. Takže jsme vlastně nakonec blázni všichni, ať už souhlasíme nebo ne? Nu což, ale o co skutečně jde?

17.12.2011 v 4:04 | Karma: 20,38 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Ekonomika

Když do Evropy, tak třeba i nahatý, "já" jsem taky pro …

Tak jsem si pro sebe udělal takovou rekapitulaci našeho (ne)úspěchu v „blažené EU“ a propojení s její „měnovou dcerou“ eurozónou. Ke všemu tomu přemýšlení mě dostala ona zatracená půjčka tomu MMF, resp. potápějící se eurozóně. Naši sociálně-demokratičtí zastánci, a nejen oni, se vyslovili jednoznačně pro, aniž by bylo potřeba zkoumat, jaké by měly být parametry a jaké by to mohlo mít další důsledky. Jakoby jsem slyšel předsedu: „když do Evropy, tak třeba nahatý, já jsem taky pro ...“ (Táto :-)). Závěry jsem z toho vyvodil dva, jeden lepší než druhý.

15.12.2011 v 20:13 | Karma: 15,67 | Přečteno: 928x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Uprostřed noci v domě vzplála nabíjená čelovka, rodinu zachránil požární hlásič

26. června 2024  17:24

O užitečnosti požárního hlásiče se jen krátce po jeho pořízení přesvědčili obyvatelé rodinného domu...

David Rath je zpátky ve vězení, ale jako primář. Pomáhám komunikovat, řekl

26. června 2024  17:11

Bývalý ministr zdravotnictví David Rath se stal primářem vězeňské nemocnice na pražském Pankráci,...

Řidiči kolikrát nevědí, co vezou, řekla svědkyně v kauze pašování za miliardy

26. června 2024  16:58

Pašování hašiše a kokainu, podvody, legalizace výnosů z trestné činnosti. To je pouhý výčet...

Řidiči se převrátil návěs s kravami, veterináři museli některé utratit

26. června 2024  16:34

Přívěs s osmnácti kravami se dnes odpoledne převrátil zahraničnímu řidiči na silnici I/35 v Býšti...

Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA
Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA

Hledáte pro svá miminka spolehlivou ochranu a chcete, aby se cítila jako v bavlnce? Nyní máte jedinečnou příležitost zapojit se do testování nových...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1051x
Strkání hlavu do písku před jakýmkoli problémem a ztráta ochoty bojovat za pravdu povede k tomu, že Váš život ovládne někdo jiný.
---
Naše životy začnou končit dne, kdy začneme mlčet o věcech, na nichž nám záleží.
---
Při čtení mojich příspěvků mějte, prosím, vždy na paměti následující: Na tomto blogu prezentuji výhradně své osobní názory, komentáře a postoje. Děkuji.

Seznam rubrik

Oblíbené články