Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čeho je hodně, tím se plýtvá … Peněz je hodně!

Když jsem byl malý a náhodou jsem měl něčeho hodně, strašně jsem s tím plýtval. Vzpomínám si, že jsme jednou s bratranci pouštěli benzín po potoce a zapalovali jsme ho (to není žádný návod, to je ukázka hlouposti, když se dostanete k něčemu, čemu pořádně nerozumíte a je toho hodně). Přesně tak to je s penězi, v dnešní podobě ničím nekrytým nástrojem, kterého je teoreticky neomezené množství. Pokud je něčeho neomezené množství, plýtvá se s tím!

Images, Google

Stejně tak, jako jsem já a bratranci dostal za vyučenou od svého strýce, pak by také měli dostat za vyučenou ti, co s penězi plýtvají. Ano, je to vláda ve spolupráci s centrálními bankéři a různými povrchními investičními bankéři. Centrální banka má k tomu záminku cenové stability, pomocí které obhajuje fiduciární systém – systém nekryté měny a částečných rezerv. Jaká je ta cenová stabilita? Index spotřebitelských cen? Jsou tam zahrnuty všechny ceny? Jak je to například s cenou nemovitostí? Nebo jak se tam promítá cena vzdělání (příspěvek týkající se deformace ceny vzdělání je zde)? Jak je na tom vláda, politik potřebuje být zvolen, proto se snaží slíbit svým potenciálním voličům, že on jim zajistí co „budou chtít“, protože k tomu má dostatek zdrojů (pomocí krádeže – daně, anebo pomocí dluhu – státní dluhopis). A co investiční bankéři? Ty táhne vyšší riziko generováno v duchu morálního hazardu – zisky se privatizují, ztráty se socializují. Proto před krizí vznikaly finanční konglomeráty, které vymýšlely různé produkty finančního inženýrství: ABS, MBS, CDO, CDO na druhou, CDS, aj. Banky předpokládaly, že čím budou větší a tím si mohou dovolit více riskovat a být za to více ohodnoceny. Pokud se mi něco stane, řekl si Hank Paulson (bývalý CEO Goldman-Sachs), vláda mě zachrání. Ano, Lehman Brohters nebyli zachráněni, ale někdy Vám ukážu, že si myslím, že to bylo právě kvůli Hanku Paulsonovi a jeho Goldman-Sachs (o tom ale příště) a opět kvůli další koncentraci finančního systému.

Inu dobře, jak to souvisí s tématem příspěvku? Jednoduše, protože všechny výše uvedené skupiny tvrdí, že jsou pro „veřejné blaho“ lidu, stabilitu ekonomik, sociální solidaritu, atd. nezbytné. Z tohoto titulu potřebují současný systém nekryté měny ke svému fungování. Jinými slovy, všechny uvedené skupiny mají teoretický přístup k neomezenému množství peněz v současné podobě. Proto s nimi plýtvají. Vlády tak slibují různé sociální dávky („obědy zdarma“), dotace či garance půjček. Ano, garance různých půjček, např. na vzdělání. Tím jsme se dostali k investičním bankéřům, ti z toho jednoznačně profitují, protože mohou poskytovat „neomezené“ množství garantovaných půjček ze strany vlády nebo rozjedou produkty finančního inženýrství, kterým zaplatí vysoký rating a dovedou vygenerovat další množství peněz, které jako první zůstávají u nich a dále jsou redistribuovány pod vlajkou výborné investice dále do nitra finančního systému až ke konečným střadatelům v penzijních fondech, podílových fondech či fondech životního pojistní. A když to přeženou? Je tu přece centrální banka, která rozjede „tiskařský lis, pardon elektronický“, protože je v pozici věřitele poslední instance a nemůže dovolit krach finančního systému, protože by to byla pohroma pro všechny.

Bohužel pomocí tohoto inflačního plýtvání dochází k redistribuci bohatství směrem ke skupinám výše uvedeným, protože ony mají k teoreticky neomezenému množství peněz přístup první. Hádejte, kdo je na konci tohoto inflačního řetězce? No přece běžný občan, pracující, plátce daní, ten co generuje hodnoty, ten spořiví, který správně uvažuje, že reálné úspory mohou představovat reálné investice a generování reálného bohatství. Proto se rozevírají nůžky mezi neustále bohatnoucí vrstvou v blízkosti výše uvedených skupin a neustále chudnoucí vrstvou velmi daleko od výše uvedených skupin.

Ale, jak z toho ven? Nevím přesně. Sám jsem v systému „uvrtán“ a mám penzijní připojištění, investici v podílovém fondu, životní pojištění. Budiž, v ČR je to zatím OK (řekněme, že Česká národní banka je „dobrý regulátor“, ale co do budoucna)? Nezmění se to? Proto je potřeba o potenciálních dopadech plýtvání penězi uvažovat, a pokud systém změnit v dohledné době nepůjde (o čemž jsem přesvědčen), je potřeba co nejvíce eliminovat politiky a jejich rozhodování a co nejvíce eliminovat systém morálního hazardu, který bude do budoucna udržovat „status quo“. Jinými slovy, je potřeba odejmout politikům možnost neomezeného přístupu k benzínu a zajistit jeho správnou distribuci, anebo se stane to, že budou mít toho benzínu tolik, že způsobí „velký oheň“. To už raději nedomýšlím.

Cílem příspěvku nebylo kritizovat, ale poukázat na úskalí, která s sebou mohou jakékoli vládní intervence přinášet, konkrétně v podobě monopolu na ničím nekrytou měnu na základě politického rozhodnutí. Mějme se před vládními intervencemi tedy na pozoru.

Autor: | neděle 13.11.2011 1:01 | karma článku: 21,35 | přečteno: 1348x
  • Další články autora

Konspirační teorie o ECB, SSE a hlavně „EFZ“, anebo nikoli?

ECB včera opět využila nástrojů nestandardní měnové politiky. Pro někoho na tom není nic překvapivého, ale možná by stálo za to se nad tím zamyslet. ECB umístila na trh v rámci tzv. LTRO cca 530.000.000.000 EUR. Hezká částka, která není jediná (více zde), protože se jedná již o druhé okolo těchto operací. Zároveň do budoucna s největší pravděpodobností nebude poslední. Proč? Protože se v systému nic moc zásadního nemění.

1.3.2012 v 12:12 | Karma: 18,01 | Přečteno: 862x | Diskuse| Ekonomika

Zase něco ze života … aneb Spojené státy „eurové“ nemohou fungovat

Teorie optimální měnové zóny poukazuje na to, že v ideálním případě by v rámci měnové unie měla fungovat „dokonalá“ mobilita pracovní síly. Jinými slovy, když chcete mít společnou měnu, lidé by měli být schopni se přesunout z místa, kde je aktuálně nižší poptávka po jejich práci do místa, kde naopak jejich práce chybí. Tolik teorie, jak je to v praxi?

23.12.2011 v 0:55 | Karma: 15,63 | Přečteno: 843x | Diskuse| Ekonomika

Děti na pískovišti a ECB jako zdroj písku; kdy to skončí?

Určitě dobře znáte to, jak si malé děti hrají na pískovišti. Na tom není nic špatného, já si tam také hrával. Problém je, když se tak chovají také banky, a je jedno jestli v USA, Evropě nebo Číně. Dnes se odehrála jedna velmi podstatná událost, kterou naše média nikterak zásadně nezmínila, ale která je nesmírně důležitá. Už si troufnu tvrdit, že mnohem důležitější než VH. Mimochodem, on by si toto divadlo nepřál, protože neměl čisté svědomí, avšak to ukáže až čas, až začnou jeho „vrstevníci“ vyprávět.

21.12.2011 v 20:43 | Karma: 17,11 | Přečteno: 869x | Diskuse| Ekonomika

Všechno bude jinak, stejně jako otázka oněch 90 miliard nebo eura

Tak mám pocit, že Česká republika neřeší nic jiného než onu zpropadenou půjčku tomu údajně „nezničitelnému“ MMF, včetně mě, a proč?. Na jedné straně jsou to zarytí odpůrci, kteří na jakoukoli informaci z tábora nepřátel – příznivců půjčky reagují novou palbou. Jedna strana považuje druhou za „blázny“, či hůře. Takže jsme vlastně nakonec blázni všichni, ať už souhlasíme nebo ne? Nu což, ale o co skutečně jde?

17.12.2011 v 4:04 | Karma: 20,38 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Ekonomika

Když do Evropy, tak třeba i nahatý, "já" jsem taky pro …

Tak jsem si pro sebe udělal takovou rekapitulaci našeho (ne)úspěchu v „blažené EU“ a propojení s její „měnovou dcerou“ eurozónou. Ke všemu tomu přemýšlení mě dostala ona zatracená půjčka tomu MMF, resp. potápějící se eurozóně. Naši sociálně-demokratičtí zastánci, a nejen oni, se vyslovili jednoznačně pro, aniž by bylo potřeba zkoumat, jaké by měly být parametry a jaké by to mohlo mít další důsledky. Jakoby jsem slyšel předsedu: „když do Evropy, tak třeba nahatý, já jsem taky pro ...“ (Táto :-)). Závěry jsem z toho vyvodil dva, jeden lepší než druhý.

15.12.2011 v 20:13 | Karma: 15,67 | Přečteno: 928x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Uprostřed noci v domě vzplála nabíjená čelovka, rodinu zachránil požární hlásič

26. června 2024  17:24

O užitečnosti požárního hlásiče se jen krátce po jeho pořízení přesvědčili obyvatelé rodinného domu...

David Rath je zpátky ve vězení, ale jako primář. Pomáhám komunikovat, řekl

26. června 2024  17:11

Bývalý ministr zdravotnictví David Rath se stal primářem vězeňské nemocnice na pražském Pankráci,...

Řidiči kolikrát nevědí, co vezou, řekla svědkyně v kauze pašování za miliardy

26. června 2024  16:58

Pašování hašiše a kokainu, podvody, legalizace výnosů z trestné činnosti. To je pouhý výčet...

Řidiči se převrátil návěs s kravami, veterináři museli některé utratit

26. června 2024  16:34

Přívěs s osmnácti kravami se dnes odpoledne převrátil zahraničnímu řidiči na silnici I/35 v Býšti...

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1051x
Strkání hlavu do písku před jakýmkoli problémem a ztráta ochoty bojovat za pravdu povede k tomu, že Váš život ovládne někdo jiný.
---
Naše životy začnou končit dne, kdy začneme mlčet o věcech, na nichž nám záleží.
---
Při čtení mojich příspěvků mějte, prosím, vždy na paměti následující: Na tomto blogu prezentuji výhradně své osobní názory, komentáře a postoje. Děkuji.

Seznam rubrik

Oblíbené články