Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Byznys, aneb koupím si pohřební vůz nebo lékárnu a poprosím Babiše

Tak jsem si zase jednou uvědomil, jak důležité je vnímat všechny (viditelné i neviditelné) důsledky některých vládních rozhodnutí, pokud je to jen možné. Včera jsem se zeptal svého kolegy: „hele, jak to, že v Americe mají lidé nadbytečnou spotřebu tuků, cukrů a nedostatkovou spotřebu proteinů?“. Ještě jsem doplnil, že to neplatí paušálně na všechny, ale je to prostě všude vidět (smajlíka neuvádím, protože by mě mohla některá agentura nařknout z diskriminace „obézních lidí“). Ok ... , odvětil, já asi vím proč, tedy myslím si to. Proč, odvětil jsem? Protože FDA, reagoval. What – Co?

Images, Google, a úpravy

Trvalo mi chvíli, než mi to došlo. Ale odvětil jsem, přesně! To je jako když já budu pracovat jako „pohřebák“ (moc se omlouvám za to slovo) a budu závislý na tom, kolik lidí umře. Pro velmi dobré fungování mého byznysu je nezbytné, aby lidé umírali, když budou umírat, já budu mít více práce a samozřejmě vyšší zisk. Proto je dobré, abych loboval u státu, aby mi s tím nějak pomohl. Budu argumentovat, že zaměstnám plno lidí (řidiči, marketing – no tady možná budu potřebovat další agenturu, která mi to schválí, dále účetní, atd.). No a budu se snažit maximálně podporovat ozbrojené konflikty v boji proti terorismu, logicky. Hrozí nám přeci všude.* No a kdyby něco, tak přece platím dost velké daně, kdyby to bylo zlé, tak přesunu sídlo firmy na „Kajmany“. Šlo by to takto?

What – co? Odvětil kolega. Já na to, no ty jsi, řekl, si myslíš, že FDA** kontroluje jídlo tak, aby lidé byli nemocní, resp. aby na ně přišla rýma, protože potom si budou muset koupit léky v lékárně nebo dokonce jít k doktorovi, který jim stejně předepíše léky, které si mají koupit v lékárně? Já už jsem si jen domyslel to „pozadí“. Důvod, je potom přeci prozaický, když budeme jíst schválené jídlo od FDA, poté budou mít lékárny větší zisk a lékaři také tak. No a FDA, ta bude mít stále více práce. Jak jednoduché? To bych si mohl zalobovat u vlády, aby mi vytvořila nějakou "Death and Life Administration". Co ty na to? Přitom bych se mohl zeptat třeba pana Babiše. Ten by do toho šel třeba se mnou?

Přemýšlejme o tom, jestli skutečně potřebujeme všechny vládní agentury, které nás „chrání“. Vzpomněl jsem si, že jsem utratil asi 1.600 Kč za léky, které mi měly pomoci při rekonvalescenci kolene. Dnes toho upřímně lituji, protože kdybych si dal „kvalitní českou tlačenku“, tak by to vyšlo na stejno. Sledujme proto reklamy, kde nám ukazují, jak si máme kupovat vitamíny, brufeny, když nás bolí hlava či s každým kašlem chodit k doktorovi, který nám stejně něco jako brufen napíše.*** Mějme se tedy na pozoru.

* Omlouvám se, zašel jsem dost daleko, ale pro pochopení principu je to důležité.

** FDA je Food and Drug Administration, což představuje vládní agenturu (nebo oddělení) resortu zdraví a služeb (United States Department of Health and Human Services), která je zodpovědná za kontrolu a regulaci potravin, doplňků stravy, léčiv (pro lidi i zvířata), kosmetických přípravků, lékařských přístrojů a biofarmaceutických a krevních produktů v USA. Kromě toho má pravomoce ve vynucování i některých jiných zákonů, zejména zákona o službě veřejného zdraví (Public Health Service Act), [Zdroj: Wikipedia].

*** Omlouvám se všem kvalitním lékařům, kteří se snaží kvalitně léčit. Myslím ale, že by měli mnohem méně nepotřebné práce a mohli by se tak věnovat problémům, které jsou skutečně akutní.

Cílem příspěvku nebylo kritizovat, ale poukázat na úskalí, která s sebou mohou jakékoli vládní intervence přinášet. Mějme se před vládními intervencemi tedy na pozoru.

Autor: | pondělí 21.11.2011 5:47 | karma článku: 12,31 | přečteno: 903x
  • Další články autora

Konspirační teorie o ECB, SSE a hlavně „EFZ“, anebo nikoli?

ECB včera opět využila nástrojů nestandardní měnové politiky. Pro někoho na tom není nic překvapivého, ale možná by stálo za to se nad tím zamyslet. ECB umístila na trh v rámci tzv. LTRO cca 530.000.000.000 EUR. Hezká částka, která není jediná (více zde), protože se jedná již o druhé okolo těchto operací. Zároveň do budoucna s největší pravděpodobností nebude poslední. Proč? Protože se v systému nic moc zásadního nemění.

1.3.2012 v 12:12 | Karma: 18,01 | Přečteno: 862x | Diskuse| Ekonomika

Zase něco ze života … aneb Spojené státy „eurové“ nemohou fungovat

Teorie optimální měnové zóny poukazuje na to, že v ideálním případě by v rámci měnové unie měla fungovat „dokonalá“ mobilita pracovní síly. Jinými slovy, když chcete mít společnou měnu, lidé by měli být schopni se přesunout z místa, kde je aktuálně nižší poptávka po jejich práci do místa, kde naopak jejich práce chybí. Tolik teorie, jak je to v praxi?

23.12.2011 v 0:55 | Karma: 15,63 | Přečteno: 843x | Diskuse| Ekonomika

Děti na pískovišti a ECB jako zdroj písku; kdy to skončí?

Určitě dobře znáte to, jak si malé děti hrají na pískovišti. Na tom není nic špatného, já si tam také hrával. Problém je, když se tak chovají také banky, a je jedno jestli v USA, Evropě nebo Číně. Dnes se odehrála jedna velmi podstatná událost, kterou naše média nikterak zásadně nezmínila, ale která je nesmírně důležitá. Už si troufnu tvrdit, že mnohem důležitější než VH. Mimochodem, on by si toto divadlo nepřál, protože neměl čisté svědomí, avšak to ukáže až čas, až začnou jeho „vrstevníci“ vyprávět.

21.12.2011 v 20:43 | Karma: 17,11 | Přečteno: 869x | Diskuse| Ekonomika

Všechno bude jinak, stejně jako otázka oněch 90 miliard nebo eura

Tak mám pocit, že Česká republika neřeší nic jiného než onu zpropadenou půjčku tomu údajně „nezničitelnému“ MMF, včetně mě, a proč?. Na jedné straně jsou to zarytí odpůrci, kteří na jakoukoli informaci z tábora nepřátel – příznivců půjčky reagují novou palbou. Jedna strana považuje druhou za „blázny“, či hůře. Takže jsme vlastně nakonec blázni všichni, ať už souhlasíme nebo ne? Nu což, ale o co skutečně jde?

17.12.2011 v 4:04 | Karma: 20,38 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Ekonomika

Když do Evropy, tak třeba i nahatý, "já" jsem taky pro …

Tak jsem si pro sebe udělal takovou rekapitulaci našeho (ne)úspěchu v „blažené EU“ a propojení s její „měnovou dcerou“ eurozónou. Ke všemu tomu přemýšlení mě dostala ona zatracená půjčka tomu MMF, resp. potápějící se eurozóně. Naši sociálně-demokratičtí zastánci, a nejen oni, se vyslovili jednoznačně pro, aniž by bylo potřeba zkoumat, jaké by měly být parametry a jaké by to mohlo mít další důsledky. Jakoby jsem slyšel předsedu: „když do Evropy, tak třeba nahatý, já jsem taky pro ...“ (Táto :-)). Závěry jsem z toho vyvodil dva, jeden lepší než druhý.

15.12.2011 v 20:13 | Karma: 15,67 | Přečteno: 928x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

David Rath je zpátky ve vězení, ale jako primář. Pomáhám komunikovat, řekl

26. června 2024  17:11

Bývalý ministr zdravotnictví David Rath se stal primářem vězeňské nemocnice na pražském Pankráci,...

Řidiči kolikrát nevědí, co vezou, řekla svědkyně v kauze pašování za miliardy

26. června 2024  16:58

Pašování hašiše a kokainu, podvody, legalizace výnosů z trestné činnosti. To je pouhý výčet...

Řidiči se převrátil návěs s kravami, veterináři museli některé utratit

26. června 2024  16:34

Přívěs s osmnácti kravami se dnes odpoledne převrátil zahraničnímu řidiči na silnici I/35 v Býšti...

Poslanci schválili zřízení vyšetřovací komise ke střelbě na filozofické fakultě

26. června 2024  5:10,  aktualizováno  16:30

Návrh opozičního hnutí ANO na zřízení parlamentní vyšetřovací komise ke střelbě na Filozofické...

Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA
Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA

Hledáte pro svá miminka spolehlivou ochranu a chcete, aby se cítila jako v bavlnce? Nyní máte jedinečnou příležitost zapojit se do testování nových...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1051x
Strkání hlavu do písku před jakýmkoli problémem a ztráta ochoty bojovat za pravdu povede k tomu, že Váš život ovládne někdo jiný.
---
Naše životy začnou končit dne, kdy začneme mlčet o věcech, na nichž nám záleží.
---
Při čtení mojich příspěvků mějte, prosím, vždy na paměti následující: Na tomto blogu prezentuji výhradně své osobní názory, komentáře a postoje. Děkuji.

Seznam rubrik

Oblíbené články