Uhlí

     Uhlí je nezbytná surovina, bez které se neobejdou hutě, energetika, chemický průmysl i domácnosti. Naše republika ho má naštěstí ještě dost. Otázkou ale zůstává jeho těžba. To je přímo hamletovská otázka: "Těžit, netěžit?"

     O těžbu se vedou velké a vleklé spory. Vláda kdysi podlehla ekologistům a stanovila těžební limity na Mostecku. Také otálí s rozhodnutím o těžbě pod Beskydami. Je to věru těžké rozhodování, je beze sporu, že těžba uhlí přináší zátěž pro místní obyvatele, dochází ke změně krajiny. Na druhou stranu mít zásoby něčeho a nevyužít je se jeví jako nesmysl. To je jako kdyby se sedlákovi urodila pšenice a on ji nesklidil, protože se dá dovézt a vlnící se obilí na poli činí krajinu líbeznou.

     Ono i náhrada uhlí plynem při výrobě elektrické energie a tepla je hodně problematická. Plyn se musí dovézt a tvrdě zaplatit a země se stává závislou na libovůli dodavatele. O OZE ani nemluvě, jsou to zdroje velmi nespolehlivé a bez dotací prodělečné. Jeví se tedy jednoznačně potřeba zásoby uhlí, které jsou k dispozici vytěžit a využít. 

     Na druhou stranu lze pochopit lidi, kteří v dotčených lokalitách bydlí. Stěhovat se z míst, kde se narodili a celý život žili, to je jistě hrozné a smutné. Své by o tom mohli vyprávět obyvatelé vesnic, které skončily na dně přehrad, či byly vystěhovány z jiných důvodů. Tady jistě nehraje roli rozum, ale city a mnohdy i vášně. Je zvláštní, že tyto lidi, z nichž řada se již smířila s nezbytným, popichují a štvou různí "aktivisté", kteří rozumí všemu, všechno ví a všude byli. Bylo by dobré položit si otázku, kdo tyto lidi platí a jaký z toho kdo bude mít prospěch. Asi bychom se všichni divili, pokud by ji někdo pravdivě odpověděl. Taky se zeptat, kdo například povolil výstavbu rodinných domů v Karviné, když se vědělo, že v lokalitě jsou ověřené a těžitelné zásoby kvalitního uhlí.

     K těžbě nakonec stejně dojde a je skutečně nesmysl nechat ležet ladem to, co nám příroda poskytla. Zanechme zbytečných vášní a nesmyslných diskuzí a raději uvažujme, jak lidem z dotčených lokalit rozhodování ulehčit a poskytnout jim plnohodnotnou náhradu za ztracený domov a hlavně jak po skončení těžby krajinu zase  zušlechtit a učinit oku libou a obyvatelnou. Na mnoha místech zdevastovaných těžbou se to již povedlo.

Autor: Zdeněk Konečný | čtvrtek 26.7.2012 15:41 | karma článku: 10,61 | přečteno: 743x
  • Další články autora

Zdeněk Konečný

Prohibice - akt zoufalství

16.9.2012 v 8:52 | Karma: 18,05

Zdeněk Konečný

Vědci zjistili

8.9.2012 v 7:45 | Karma: 18,90

Zdeněk Konečný

Za komunistů se nekradlo

24.6.2012 v 6:54 | Karma: 25,77

Zdeněk Konečný

Jak také funguje palament

31.5.2012 v 17:00 | Karma: 15,81

Zdeněk Konečný

Oni

30.5.2012 v 9:43 | Karma: 7,56