Bombaj - příprava

Cesta z Brna do Bombaje v říjnu 2009 tak, jak jsem ji cítil a prožíval den za dnem. Nechme stranou účel cesty, není podstatný. Prostě se to tak seběhlo, že jsem na začátku října 2009 odletěl do Bombaje. Nikdy předtím jsem v Indii nebyl a všechno, co jsem o ní věděl bylo jen a jen z četby.

Tohle indické město má 17 miliónů obyvatel a leží na břehu Arabského moře. Všechny ostatní údaje o jeho geografii, historii, ekonomice, složení obyvatel, administrativním členění, volbách do městské rady a podobných vlastivědně-encyklopedických otravných věcech si snadno najdete na Wikipedii a tak je tady nebudu uvádět. To jsou objektivní, suchá, statistická fakta, které rád přenechám jiným. Já budu psát o Bombaji subjektivně, emotivně a nebudu obtěžovat mnoha čísly. Povím vám o tom, co jsem viděl a co jsem cítil, když jsem se tím městem potuloval. Sem tam se nevyhnu zmínce o svém společníkovi, a tak mu dejme hned na začátku nějaké jméno, třeba: … Libor. Zní to hezky česky.

Přemýšlel jsem o tom, jak nazvat tuto sérii vyprávění už několik dní před odjezdem. Název by měl lákat, píše se to i návodu na psaní blogu. Napadaly mě takové věci jako Indie snu a skutečnosti (ale to už, myslím, někdo napsal) nebo Bombaj na vlastní kůži, případně Bombaj neznámá, a podobný voloviny. Když jsem nakonec vymyslel pitomost Bombaj z obou hlavní rovnou do držky, uklidnil jsem se a rozhodl se nedělat ptákoviny. Prostě Bombajský deník.

Předesílám, že kdo čeká historky o setkání krajany, popis mejdanu na zastupitelství ČR, a vyprávění o nákupech krásných suvenýrů nebo potížích se služebnictvem v rezidenční čtvrti, bude zklamán. Nejsem ten vhodný typ na večírek na konzulátě. Určitě tam nepotkám nikoho ze studií, kdo prožil „úžasné dobrodružství se slony tam nahoře v Uttarpradéši“,  a hodlá o tom vyprávět na párty. Nepolezu na žádnou velehoru, ani nepodám žádný sportovní výkon. Nejsem mladík, kterému cestu platí bohatý tatínek, aby synek poznal kus světa. Nejedu tam za vaše-naše daně. Většinu času budu pracovat, a na potulky městem bude jen málo času, pokud to nebudou potulky pracovní. Nicméně odjíždím plný očekávání, pečlivě připravený, očkovaný a poučený blogy, zprávami a wikipedistickými články. Hrubou mapu Bombaje mám z Google Maps dobře vrytu do paměti. (hahahá, duračok).


Moje výbava je dobře promyšlená a lepší by snad mohl mít jen Mirek Dušín z Rychlých šípů.

Posuďte sami:

- cestovní pas (no bez něj to nějak nejde, že jo),

- mezinárodní očkovací průkaz s fůrou očkování (abych mohl jíst co chci, no nevím).

- osm triček (všechny moc teplý),

- patery trenky (všechny málo vzdušný),

- sandály (OK),

- jedny náhradní kecky (nesmysl, takový boty jsou tu za babku),

- dvoje plátěné gatě s mnoha kapsami (good idea),

- troje fusekle (hahaha),

- mikina (u nás byla ráno u busu potřeba),

- náhradní mikina (jsem debil),

- maskáčovou bundu s podšívkou Made in Vietnam (jsem imbecil),

- František Gellner: Po nás ať přijde potopa (já ho rád),

- Ivan Klíma: Moje první lásky (toho taky rád),

- Úvod do anglické stylistiky (výsledek pomatení smyslů při balení báglu),

- příručka o Indii (totálně k ničemu),

- stařičký laptop (výborný společník na dlouhé horké večery, ale stačil by sešit a tužka),

- léky (ne dost, ne všechny správné),

- menší batůžek na courání po městě a na laptop do letadla (ehm, ehm),

- ledvinku na věci na nošení po městě,

- a konečně sloha s pečlivou přípravou na cestu, informacemi o telefonních číslech na důležité úřady, předpovědi počasí na týden, detailními mapami vybraných oblastí města z Google Maps a mnoha dalšími užitečnými informacemi, bez kterých tam prostě nikdo rozumný nemůže jet.
(Naposledy byla viděna na pražském letišti Ruzyně, ležela na stole v bufetu, na sobě měla propisovačku a lístek z autobusu, od té doby není místo jejího pobytu známo až dosud nebylo zjištěno, kde se pohřešovaná zdržuje.)

Uznejte, že s tak skvělou přípravou a výbavou to nemůže dopadnout jinak než dobře. V Indii právě skončil monzun, doba odjezdu je ideální, očekávání veliká. 

Balím bágl, hezky včas, už odpoledne, abych se před cestou prospal.

Nějak se nemohu s těma krámama vejít, takže to musím probrat, zkontrolovat a přebalit, mezitím přišel večer. Batoh je nacpaný k prasknutí, konzultuji ten problém telefonicky. Dobrá rada nad zlato, vyhazuju všechno ven a balím znova, počet předmětů se zredukoval. Mezitím nastává noc. No, dobře, tak se prospím aspoň chvilku. 

Sbaleno, poslední úpravy v bytě, abych se měl kam vrátit. Dávám si cigaretu a dívám se na krosnu, baťůžek, ledvinku a igelitku. Něco je špatně. Mám moc věcí. Přebaluji potřetí, noc pomalu plyne k ránu.

Nespím, nestíhám, sbaleno sice mám a zapřisáhl jsem se, že na to už nesáhnu, ale v bytě je nutno provést úpravy, abych se nevrátil do páchnoucí nory plné plísně. Nestíhám, rozednívá se, za chvíli musím utíkat na autobus.

U busu se Libora ptám, jestli spal dobře. Nespal ani minutu. Balil až do rána jako já.

Je fajn nebýt za blbce sám.

Autor: Zdeněk Bobek | sobota 28.11.2009 19:13 | karma článku: 13,36 | přečteno: 1347x
  • Další články autora

Zdeněk Bobek

Světový jazyk

7.9.2013 v 10:00 | Karma: 15,19

Zdeněk Bobek

Bombajské motorky

21.6.2010 v 17:30 | Karma: 11,36

Zdeněk Bobek

11. 10. 2009 den 9. - Neděle

12.6.2010 v 21:05 | Karma: 9,18

Zdeněk Bobek

Ta naše armáda česká

12.6.2010 v 15:58 | Karma: 24,22