Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Amerika a MY aneb Bůh žehnej Americe!

Není pochyb o tom, že pro naši zem jsou zásadní především tři země: Slovensko kulturně a historicky, Německo finančně a hospodářsky coby náš zdaleka největší „zákazník“ a USA téměř ve všem ostatním.

Je zemí, která je po staletí naší neochvějnou oporou, naším podporovatelem, osvoboditelem a ochráncem. Bohužel, ne vždy si to plně uvědomujeme a ne vždy jste tomu vděčni, ale to už asi patří k naší národní povaze.

Shrňme si chronologicky jen několik vybraných faktů:

Již v 18 a 19 století byla Amerika především v dobách evropských krizí cílovou stanicí pro velké množství Čechů a Slováků, kteří zde hledali lepší uplatění a spokojenější život.

S velkým přispěním USA vzniklo Československo. Evropské mocnosti v roce 1918 neměly valný zájem na rozpadu R-U a vzniku nového státu. I Proto Masaryk odjel do USA vyjednat podporu a uznání ČSR zde. V pensilvánském  Pitsburghu a Washingtonu DC byla podepsána tzv. Pitsburghská dohoda (květen 1918) a následně Washingtonská deklarace (říjen 1918), které se za účasti Masaryka a amerického prezidenta T.W. Willsona staly základním kamenem a předpokladem vzniku ČSR.

USA osvobodily západní část ČSR v 2. světové válce, zanechaly zde vojenskou techniku a vybavení pro využití nově vznikající armády ČSR. Jen tragickou vinou sovětského egoismu a tudíž odmítavého postoje Američané nepokračovali v postupu na pomoc pražskému povstání, které zoufale volalo o pomoc.

V prvních měsících a letech míru do vyhladovělé a zdecimované ČSR proudila z USA štědrá a nezištná potravinová pomoc (např. masové konzervy, sušené mléko, dětská výživa…).

Po nástupu komunismu od padesátých let až do r. 1989 americká vláda ze 100% dotovala české vysílání Rádií Svobodná Evropa (vysílání z Mnichova) a Hlas Ameriky (z Vídně), díky čemuž miliony lidí zde měli jediný zdroj svobodných necenzurovaných informací, tak jako mámě běžně teď.

Po dobu komunismu USA vítala desetitisíce emigrantů z ČSSR s otevřenou náručí. Byly jím poskytnuty podmínky pro práci a důstojný a svobodný život za oceánem.

USA výrazně přispěly k pádu komunismu v Evropě i v ČR, mj. „vyhladověly“ Sovětský svaz, který byl závody s USA ve zbrojení a v dobývání vesmíru tak hospodářsky vyčerpán, že se nezmohl na nic - na jakoukoli vojenskou podporu „svých“ zotročených  zemí Východního bloku, jako např. v roce 1956 V Maďarsku nebo 1968 v ČSSR.

…a co je důležité - NIKDY za za USA po nás nechtěly.

Byli jsme přijati do NATO v r. 1994, byť je náš vojenský příspěvek spíše symbolický – mladí lidé nemusejí už na nesmyslnou vojnu a můžeme si dovolit menší a především profesionální armádu. Objem amerických obranných výdajů představuje 73 procent výdajů celé aliance. USA nás téměř 100 let chrání a je na ně vždy spoleh.

V současné době americké firmy a investice dávají práci statisícům Čechů a jejich daně a odvody jsou významnou položkou státního rozpočtu.

Amerika je patřičně hrdá na svojí historii, svobodu, demokracii, hospodářství, armádu, soudnictví atd. a nestydí se to dát najevo na všech úrovních. Od prezidenta až po posledního obyvatele nejzapadlejší výspy kdesi v Montaně či Oklahomě.  Plní náročnou úlohu světového policisty, který se ne vždy zavděčí všem, ale kdo by tuto roli nezvládl lépe…?

I my jsme však byli Americe mnoha směrech prospěšní a užiteční: Čeští a Slovenští emigranti 18. a především 19. století pomáhali s rozvojem oblastí do té doby divokých oblastí a to především v Texasu a Nebrasce a dalších státech Středozápadu, kde začali obdělávat půdu a zakládat živnosti, komunity, spolky všeho druhu. Rozeběhli zde kulturní, sportovní (Sokol) i duchovní život. Mnoho našinců dokonce bojovalo v Americké občanské válce 1861 – 1865 (tzv. Sever proti Jihu). Hektoliry krve prolité na bitevních polít této války byly české či slovenské. Dali jsme Americe mnohé z jejich významných osobností např. Antonína Čermáka, legendárního starostu Chicaga 30tý let, které tvrdě zatočil s mafií, Eugena Cernana astronauta, který se zúčastnil mise Apollo na měsíc, ministryni M. Albrightovou, režiséra M. Formana. Dále špičkové sportovce Lendla, Navrátilovou a mnoho dalších.   

Můžeme Ameriku adorovat i kritizovat za cokoli, ale zároveň buďme hrdi i vděčni, že je vždy po našem boku a můžeme se na ní v dobách dobrých i zlých spolehnout.

Jsem rád, že mohu svůj příspěvek zakončit pozitivně. K tomu jsem si vybral Plzeň. Její hrdost a vděčnost těm, kteří jí přinesli svobodu je ukázková a k odkazu jejich osvoboditelů se hlásí jako málokdo. Dokonce byla v USA vyhlášena jako „nejameričtější město Evropy“.  Město zdobí mnoho památníků a soch mj. monumentální žulový památník „Díky Ameriko“, je zde Americké cenrum. Každý květen se celé město zahalí do modrobílých hvězd a červenobílých pruhů a konají se doslova mohutné několikadenní oslavy, jejichž zlatým hřebem jsou vždy váleční veteráni, kteří nás osvobodili, jsouc každoročně zvaní městem. Je to vždy velmi slavnostní, důstojné, emotivní a perfektně zorganizované. A není to jen zásluha radnice, ale i tisíců nadšených Plzeňanů, kteří k tomu dobrovolně přispívají, stejně jako množství klubů vojenské historie, jejichž členové své dobové Jeepy a uniformy mají vyladěné do posledního nejmenšího detailu. Mnoho oněch veteránů znám osobně, jsou to úžasní, stateční a moudří a srdeční lidé se smyslem pro humor. Mám je rád a některé z nich jsem navštívil během svých cest po USA, ale o tom někdy příště.

Autor: Zdeněk Bernard | pondělí 25.7.2016 13:16 | karma článku: 25,37 | přečteno: 1055x
  • Další články autora

Zdeněk Bernard

Cesta za mým hrdinou-„Indiánem“ Jimem Duncanem, válečným fotografem a naším osvoboditelem

Tento měsíc oslavil krásné 95. narozeniny v plné svěžesti statečný chlap s velkým srdcem, ve kterém má od roku 1945 i Československo.Přinesl nám svobodu se zbraní v ruce a fotoaparátem na krku.

30.6.2020 v 10:59 | Karma: 21,22 | Přečteno: 506x | Diskuse| Cestování

Zdeněk Bernard

Richard Konkolski - vzpomínka na setkání s legendární osobností, jeho neuvěřitelný příběh

V blízkých dnech oslaví 77 narozeniny jeden z největších žijících Čechů, jehož životní pouť je zcela výjimečná, stejně jako obdivuhodná.

1.6.2020 v 12:05 | Karma: 24,33 | Přečteno: 641x | Diskuse| Cestování

Zdeněk Bernard

Moje neobyčejná návštěva u neobyčejného člověka - Josefa Mašína

Vždy mne fascinoval příběh rodiny Mašínů. Natolik se ve všech směrech vymyká českým poměrům, zajetým „pořádkům“ i zdejším vzorcům chování, myšlení a škatulkám, že nikoho nemůže nechat bez emocí.

8.1.2019 v 13:28 | Karma: 39,18 | Přečteno: 3034x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Bernard

Prezident a MY aneb o čem ve skutečnosti budou prezidentské volby

Mýlí se ten, kdo si myslí, že tyto prezidentské volby budou o Miloši Zemanovi, jak se neustále traduje. Nebudou o Zemanovi, budou o nás! Budou o všech těch, kdo jsou schopni přečíst tyto řádky a je jím více než osmnáct.

23.1.2018 v 9:21 | Karma: 23,34 | Přečteno: 913x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Bernard

České stopy na normandských plážích 73 let po dni D

Naše rodinná dovolená do Normandie a Bretaně není jen o radovánkách na plážích severní a západní Francie, ale především o putování strhující vojenskou historií. Právě zde se odehrála největší vojenská operace v dějinách lidstva.

13.7.2017 v 23:45 | Karma: 25,45 | Přečteno: 922x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1185x
Dívám se na svět bez předsudků.

Seznam rubrik