Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Půjdete na popravu tiše nebo s písní na rtech? Je to jedno.

Co je lepší? Jít na popravu tiše, s písní na rtech nebo se bránit? Proč se lidé bojí projevit nahlas svůj názor? Proč šílenci vítězí a moudří ustupují až do propasti?

V historii válek a tyranských režimů je zaznamenáno mnoho případů, kdy odsouzenci nastoupili pokorně před popravčí četu a přitom zpívali národní hymnu. Byl to výraz vzdoru, hrdosti a nezlomnosti. Bohužel častěji v tichosti, se strachem, s výrazem zoufalství a odevzdání. Konec je vždy stejný. Jen výjimečné jsou případy, kdy se odsouzenci na poslední chvíli pokusili o odpor.

I dnešní odsouzenci přijímají rozsudek tiše, bez odporu a se strachem z budoucnosti. Nejsou to skuteční odsouzenci, jen podnikatelé, živnostníci a obyčejní občané. Nečeká je poprava, jen ekonomická likvidace, zadlužení a život v závislosti na státní podpoře. Tisíce podnikatelů a živnostníků dnes přemýšlí, jak přežijí příští rok, z čeho zaplatí nájem, energie materiál a zaměstnance. Tento rok už skončily stovky provozoven a restaurací, ale v tichosti a bez protestů. Proč? Proč se majitelé nezvednou k poslednímu symbolickému protestu a nedají hlasitě najevo svůj názor, kdo to zavinil? Jak to, že propuštění zaměstnanci opouští v poklidu bránu firmy a se sklopenou hlavou odchází na pracovní úřad?

V poslední době se množí akce aktivistů, kteří ničí majetek, historická díla, okupují soukromé budovy a blokují veřejnou dopravu. Ale nikdo se tomu nebrání. Jejich akce dostanou žádanou mediální pozornost, proběhnou bez odporu postižených a prakticky bez potrestání. Jak je možné, že někdo ve veřejném prostoru zničí sekerou soukromý majetek a odejde po pár hodinách na svobodu s vidinou, že řešení případu bude trvat měsíce nebo i roky? Pokusil se někdy náhodný svědek akci aktivistů překazit? Jak se asi cítí řidič, který stráví několik hodin v koloně na dálnici zablokované partou aktivistů? Je trestné zablokovat sanitku jedoucí k naléhavému případu? Pro běžného občana jistě ano, ale je to trestné pro aktivistu? Proč?

Stále častější jsou případy agrese gangů dětí a nezletilých nebo skupin takzvaných nepřizpůsobivých. Často to skončí zbitím, okradením a u dětí dlouhotrvajícím traumatem. Případy proběhnou tiskem, pár lidí si zanadává v diskuzi, ale nic se nezmění. Odpor a veřejné protesty proti neschopnosti městských úřadů, úředníků a policie jsou výjimečné. Zastupitelé slíbí řešení, akční plán, lepší zapojení sociálních pracovníků, uběhne pár měsíců a nic se nezmění. Proč?

Každý rok stovky dětí v doprovodu svých rodičů navštíví prominentní psychology a sexuology. Jejich děti zpracované sociální sítí, duhovými weby, dokumenty na Youtube a inkluzivní výchovou jsou přesvědčené, že jejich potíže s dospíváním vyřeší změna pohlaví. Je to tak snadné, stačí pár pilulek, malá operace a vše bude krásně duhové. Rodiče doufají, že jim odborníci pomohou. Že budou hledat skutečnou příčinu problému a řešení. Namísto toho je čeká automatické potvrzení diagnózy a z hloupého dětského přání se stane mnohaletá noční můra. Krátká návštěva u odborníka dobře placeného zdravotní pojišťovnou se promění na rozvrácené vztahy, zoufalství rodičů, další traumata a život v duhové bublině stejně postižených. Proč?

Proč? Protože se bojíme. Stejně jako za komunistického režimu se dnes bojíme nahlas ozvat, protestovat a bojovat. Dnes nikomu nehrozí výslech na Stb nebo vězení. Jen lynč z médií, veřejné poplivání, proprání soukromého života a obvinění z nenávisti, netolerance, rasizmu nebo extremizmu. Půjde naše společnost na popravu v tichosti a se sklopenou hlavou? Budete jen mlčící většina? Nemá smysl se přeci jen zvednou a ukázat nahlas, co si myslíme? Možná se bojíte, že váš osamocený hlas nebude slyšet. Zkuste to. Nebojte se ozvat, když se vám něco nelíbí. Když se konečně ozvete, zjistíte, že okolo vás je těch nespokojených hlasů víc. A pak se i ostatní přestanou bát. Tohle je demokracie. Máte právo na názor, právo na svobodný projev, právo nesouhlasit a bránit se...

 

Autor: Zdeněk Benda | pondělí 21.11.2022 19:06 | karma článku: 31,38 | přečteno: 709x
  • Další články autora

Zdeněk Benda

Česká televize nepotřebuje přikrmit, ale zeštíhlet

Je Česká televize efektivně fungující médium nebo obézní obluda? Plní svoje veřejnoprávní poslání nebo stala pohodlným úkrytem pro tvůrce a zaměstnance? Proč musí občan platit něco, co nechce?

1.7.2024 v 10:09 | Karma: 13,86 | Přečteno: 144x | Diskuse| Média

Zdeněk Benda

A do amerických voleb nastupuje Michelle Čaputová

Pardon. Ona je to vlastně Michelle Obama. Na rozdíl od ex-prezidentky není blond, ale jinak mají mnoho společného. Především jak se dostali k nominaci. Dobře vypadají a někdo je vybral.

28.6.2024 v 22:01 | Karma: 22,15 | Přečteno: 451x | Diskuse| Politika

Zdeněk Benda

Sound of Freedom – filmový fenomén poháněný odporem

Film, který měl zmizet v trezoru, vydělal 133 milionů a jede dál, Čím více o něm média mlčí, tím více se o něm mluví. Čím více na něj hází špínu, tím větší je zájem. Je 85 tisíc nezvěstných dětí konspirace nebo smutná realita?.

29.7.2023 v 3:10 | Karma: 14,77 | Přečteno: 259x | Diskuse| Kultura

Zdeněk Benda

Pokus o převrat v Česku odhalen!

Z policejního spisu unikl jako obvykle odposlech z plánovací schůze českého nacistického spolku. Pokusu o převrat bylo zabráněno v poslední chvíli. Deník Pravdadnes přináší přepis odposlechu.

9.12.2022 v 7:31 | Karma: 29,05 | Přečteno: 750x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Benda

Kandidáti Národní fronty se představili mladým influencerům

Jak asi probíhá rozhovor mladého influencera po prezidentské debatě se zaostalým rodičem? A jste taky zastaralé pako, které neví, jak se vybírá nejlepší prezident a kdo je Putinův trol?

4.12.2022 v 18:51 | Karma: 32,15 | Přečteno: 717x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Do čela Británie míří labouristé, konzervativci ve volbách utrpěli debakl

4. července 2024,  aktualizováno  5.7 4:45

Parlamentní volby v Británii podle odhadů zveřejněných ve čtvrtek večer po uzavření volebních...

Televize se shodují, že počasí má zásadní vliv na sledovanost, výjimkou je sport

5. července 2024

Hlavně v létě se do popředí zájmu dostávají zprávy o počasí. Stav oblohy a předpovědi meteorologů...

Šest kilo „strouhanky“ v náboji. Jak to chodí v české výrobě velkorážné munice

5. července 2024

Premium Česko se stává významným výrobcem velkorážné munice. Redakce iDNES.cz se podívala do závodu...

Rozluštila tisíce zpráv. Kryptoložka Elizebeth odvrátila nacistickou hrozbu

5. července 2024

Premium Zachránila tisíce lidských životů, pomohla dostat do vězení mafiány v čele s Al Caponem a odhalila...

Domácí rychlé langoše
Domácí rychlé langoše

Ze surovin vypracujeme tužší těsto, které rozválíme na cca půl cm a vykrajíme věští kolečka (např. od sklenice).

  • Počet článků 10
  • Celková karma 22,15
  • Průměrná čtenost 3258x
Poznáváním světa kolem sebe se snažím poznat smysl našeho života a taky si ten život užít. Život je pro mne nejen divoká voda, skály, koně a cestování. Taky rodina a pohodoví přátelé.

Seznam rubrik