Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

A do amerických voleb nastupuje Michelle Čaputová

Pardon. Ona je to vlastně Michelle Obama. Na rozdíl od ex-prezidentky není blond, ale jinak mají mnoho společného. Především jak se dostali k nominaci. Dobře vypadají a někdo je vybral.

Myslíte, že poněkud předbíhám, protože staroušek Biden je stále kandidátem a Michelle nikdo nenominoval? Tohle není věštění, spíš sázka. Kdyby taková pravděpodobnost výhry byla v Sazce, hned podám plný tiket.

Má staroušek Biden šanci na znovuzvolení? Rozhodně ne. Po první prezidentské debatě ho veřejně odepsala i liberální americká média a především jeho sponzoři. Proč cpát miliony do chcíplého (pardon, skomírajícího) koně?

Můžou Demokraté letošní volby prostě vynechat, nechat vyhrát Trumpa a najít během 4 let nového kandidáta? Rozhodně ne. Úřad amerického prezidenta je příliš důležitý pro statisíce lidí, kteří luxusně žijí z amerického státního rozpočtu. Stovky miliard, které proudí do těch správných firem, stojí za jakékoliv úsilí, i kdyby to bylo přes mrtvoly. Desítky miliard investovaných do Ukrajiny a dalších zemí by byly promarněny. A především hrozí, že Trump se svými vyšetřovateli rozjede odplatu a začne šťourat do černé díry, kam minulé roky mizely americké peníze.

A co Robert Kennedy? Vždyť je to člen Demokratické strany. Proboha. To jméno u Demokratů nevyslovujte. To je rebel. A především zcela nepřijatelný pro zákulisní vládce Demokratické strany. Ten by se pokoušel zavádět nějaké šílené ideály klanu Kennedyů jako pragmatismus, poctivost nebo nedejbože transparentnost. Víte, kolik práce dalo zbavit se jeho předchůdců?

Novináři spekulují nad dalšími jmény z Demokratické strany, z nichž asi nejobskurnější jsou viceprezidentka Kamala Harris, která během svého působení prokázala naprostou neschopnost ve všech směrech, a kalifornský guvernér Gavin Newsom – ultraliberál s širokým americkým úsměvem, kterému se Kalifornie mění pod rukama ze zlatého státu na předlužený homeless state.

Tak nám zbývá Michelle. Překvapení? Ne. Kdo poctivě sleduje média, mohl si všimnout, že mediální testování situace probíhá už nejméně od začátku tohoto roku. Tuhle malá zmínka, tady pochvalný článek, tamhle připomenutí jejích narozenin. A někdy v únoru první spekulativní články o její vhodnosti do úřadu. A zatím exprezident Barrack Obama doprovází starouška Bidena na jeho cestách a při vystoupeních. Dohlíží, aby nezakopl, nebo ho nenápadně vodí, když Joe nemůže najít cestu z pódia nebo bloudí po letištní ploše.

To že je Barrack schopný politik nelze rozporovat. Z malého Afričánka narozeného (možná) na Havaji se dokázat prodrat do nejvyšší politiky. A to bez skandálů. Ani v jeho rodném listě se nikdo šťourat nedovolí. A to, že v žádosti o stipendium na univerzitu uvedl migrační původ, byla jen administrativní chyba. Veškeré výtky byly už za jeho kandidatury spláchnuty, když byli šťouralové obviněni z rasizmu, nenávisti k migrantům, muslimům a možná i z členství v KKK. Je ideálem moderního liberálního prezidenta – z chudých poměrů, vzorný manžel a otec, se širokým úsměvem, akčním vystupováním, ráznými projevy. Jeho domácí politika byla otevřeně liberální, ale na mezinárodním poli pracoval na posílení amerického vlivu v zahraničí, především v arabském světě. S jeho posvěcením začala Saúdská Arábie bombardovat Jemen, za jeho vlády a s americkou podporou vypuklo arabské jaro, které rozvrátilo severní Afriku a Sýrii, za jeho vlády došlo k rozmachu Islámského státu a v Afghánistánu bylo nasazeno nejvíce vojáků. Akce na likvidaci Osamy Bin Ladena v Pakistánu bez vědomí pakistánské vlády byla jen ukázkou amerického pohledu na podřízené země.

Barrack nemůže oficiálně kandidovat na třetí období, ale Michelle je ideální způsob, jak tohle pravidlo obejít. Usměvavá, skvělá matka, aktivní v dobročinnosti, naprosto bez skandálů. To že bude jen výstavní loutkou jejího manžela (potažmo jeho sponzorů) vůbec nevadí. Po katastrofálním prezidentování Joe Bidena už Američané už Američané skousnou cokoliv. Ale vždyť to Michelle opakovaně odmítla. Dobrý marketér ví, že kampaň je nutno správně načasovat. Ve vhodný okamžik Michelle skromně kývne, nastane ohromné překvapení a ruku v ruce s manželem vykročí zachránit Ameriku před Trumpem. Znějí fanfáry, vybuchují ohňostroje a ovečky radostně bečí.

Tak uvidíme. Pro nás by taková volba nebyla nic nového. Naši voliči si také zvykli na prezidentské kandidáty vytvořené pečlivým marketingem. Voličům nevadí, že kandidátem je blondýna nasazená zahraniční neziskovkou. Ona je přeci reprezentativní. Voličům nevadí, že kandidát je komunistický kádr z poctivé komunistické rodiny. Určitě se polepšil a hlavně dobře vypadá.

Koho vlastně zajímá, kdo vládne Americe a kdo je nejmocnějším člověkem planety? Hlavně, že dobře vypadá...

Autor: Zdeněk Benda | pátek 28.6.2024 22:01 | karma článku: 22,12 | přečteno: 438x
  • Další články autora

Zdeněk Benda

Česká televize nepotřebuje přikrmit, ale zeštíhlet

Je Česká televize efektivně fungující médium nebo obézní obluda? Plní svoje veřejnoprávní poslání nebo stala pohodlným úkrytem pro tvůrce a zaměstnance? Proč musí občan platit něco, co nechce?

1.7.2024 v 10:09 | Karma: 13,86 | Přečteno: 144x | Diskuse| Média

Zdeněk Benda

Sound of Freedom – filmový fenomén poháněný odporem

Film, který měl zmizet v trezoru, vydělal 133 milionů a jede dál, Čím více o něm média mlčí, tím více se o něm mluví. Čím více na něj hází špínu, tím větší je zájem. Je 85 tisíc nezvěstných dětí konspirace nebo smutná realita?.

29.7.2023 v 3:10 | Karma: 14,77 | Přečteno: 259x | Diskuse| Kultura

Zdeněk Benda

Pokus o převrat v Česku odhalen!

Z policejního spisu unikl jako obvykle odposlech z plánovací schůze českého nacistického spolku. Pokusu o převrat bylo zabráněno v poslední chvíli. Deník Pravdadnes přináší přepis odposlechu.

9.12.2022 v 7:31 | Karma: 29,05 | Přečteno: 750x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Benda

Kandidáti Národní fronty se představili mladým influencerům

Jak asi probíhá rozhovor mladého influencera po prezidentské debatě se zaostalým rodičem? A jste taky zastaralé pako, které neví, jak se vybírá nejlepší prezident a kdo je Putinův trol?

4.12.2022 v 18:51 | Karma: 32,15 | Přečteno: 717x | Diskuse| Politika

Zdeněk Benda

Půjdete na popravu tiše nebo s písní na rtech? Je to jedno.

Co je lepší? Jít na popravu tiše, s písní na rtech nebo se bránit? Proč se lidé bojí projevit nahlas svůj názor? Proč šílenci vítězí a moudří ustupují až do propasti?

21.11.2022 v 19:06 | Karma: 31,38 | Přečteno: 709x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Část financí z Ukrajiny může pocházet z organizovaného zločinu, říká šéf NCOZ

3. července 2024

Premium Už téměř šest let vede nejdůležitější policejní útvar v Česku – Národní centrálu proti...

Spojím se s kýmkoliv. Aby odstavil Le Penovou, paktuje se Macron s levičáky

3. července 2024

Premium Prezident Macron se spojuje s levičáky, kteří například propagují odchod Francie z NATO....

Vzdej to, vyzval Bidena první demokrat z Kongresu. Sílí volání po Obamové

2. července 2024  19:49,  aktualizováno  22:43

Člen americké Sněmovny reprezentantů Lloyd Doggett jako první demokratický zákonodárce veřejně...

Až po republikánském sjezdu. Soudce odložil vynesení výše trestu pro Trumpa

2. července 2024  22:16

Newyorský soudce odložil na 18. září vynesení výše trestu pro exprezidenta Donalda Trumpa v kauze...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 22,12
  • Průměrná čtenost 3257x
Poznáváním světa kolem sebe se snažím poznat smysl našeho života a taky si ten život užít. Život je pro mne nejen divoká voda, skály, koně a cestování. Taky rodina a pohodoví přátelé.

Seznam rubrik