Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česká televize nepotřebuje přikrmit, ale zeštíhlet

Je Česká televize efektivně fungující médium nebo obézní obluda? Plní svoje veřejnoprávní poslání nebo stala pohodlným úkrytem pro tvůrce a zaměstnance? Proč musí občan platit něco, co nechce?

Česká televize začínala jako státní televizní stanice a přinesla občanům na svou dobu moderní médium, nejrychlejší informace o událostech, dosud neexistující tvorbu, filmy a zábavu. Svět a technologie se ale mění a na celém světě zažívá televize ztrátu zájmu, diváků a úbytek financí. Televizní stanice čelí tvrdé konkurenci, nové vznikají a jiné zanikají.

To se netýká České televize, která stále drží své postavení polostátního média se silnou autonomií. To je ale vykoupeno její symbiózou s liberálně-progresivní kulturou a podporou spřátelených politických sil. Nestrannost a vyváženost zpravodajství ČT je absurdní chiméra, potvrzená statistikou politiků a komentátorů, kteří dostanou možnost v ní veřejně vystoupit a prezentovat svoje názory.

Od roku 1989 se Česká televize postupně dostala pod kontrolu „intelektuální elity“, která se považuje za morální autoritu a její pohled na svět se stal dogmatem. To se naplno projevilo v roce 2000, kdy zaměstnanci ČT odmítli uznat nové vedení a s podporou některých opozičních politiků včetně Václava Havla si vydupali jeho odvolání. Navenek zvítězila pravda a láska, ale ve skutečnosti se ČT dostala pod kontrolu skupiny zaměstnanců a jejich politických zastánců. Současná česká vláda má v ČT pevnou oporu a za odměnu jí odsouhlasila rozšíření příjmů z dalších poplatků. Ačkoliv se zpravodajství ČT dlouhodobě potýká s kritikou objektivity, je zcela nedotknutelné.

Nyní má ČT 2950 zaměstnanců plus řadu externích spolupracovníků, 4 kanály a pláče po dalších financích. Je to obhajitelné? Jak výkon a efektivita ČT odpovídá její úloze, Zákonu o České televizi a Kodexu České televize?

Pro srovnání počty zaměstnanců v jiných televizních stanicích (čísla jsou orientační z veřejně dostupných zdrojů):

Česká televize – 2950 zaměstnanců

Nova - 700

Prima – 500

CNN – 4000

Fox - 10400

BBC - 21000

Potřebuje ČT skutečně 4 vysílací kanály? Které pořady jsou skutečně účelné pro platící zákazníky a které pořady jsou nutné jen pro umělé udržování zaměstnanosti? Není ČT spíše moloch, kde si spřátelené skupiny tvůrců a vybraných umělců navzájem dohazují zadání, finance a angažmá?

Teď jedna asi rouhačská myšlenka. Je sportovní zpravodajství veřejnoprávní služba nebo čistá komerce? Musí Mistrovství světa v nějakém sportu přinášet veřejnoprávní médium nebo je to práce pro komerční televizi? Mohla by komerční televize za prostředky získané z reklamy přinést stejně kvalitní službu? Získali by současní pracovníci sportovní redakce místa v komerční televizi nebo by se přišlo na to, že jsou zbyteční?

Ano, ČT rozhodně potřebuje nekompromisní revizi zadání, efektivity a potřeb. ČT musí zeštíhlet a jako každý zatuchlý korporát potřebuje restartovat vnitřní soutěživost. Bude to bolet, dá se čekat řev a obviňování z útoku na nezávislá média, ale zaměstnanci ČT si musí uvědomit jednu věc. Oni nejsou majiteli ČT. ČT je služba občanům, kteří ji platí a pokud tu službu chtějí změnit, mají na to právo. ČT se podobá morbidně obéznímu pacientovi, který už není schopen pohybu a tak žádá vládu o pravidelnou péči a výživu. Za to vládě slibuje, že ji bude chválit a obhajovat. Ne! Čím déle se bude zeštíhlování odkládat, tím bude rehabilitace náročnější a bolestivější. V dubnu 2024 oznámil generální ředitel Jan Souček snížení počtu o 90 zaměstnanců. Prý to bude těžký a bolestivý krok. Ovšem část z toho jsou neobsazené pozice a na webu ČT je nyní nabídka 16 volných pozic. To zeštíhlení by nemělo být 90, ale nejméně 900. Nepochybuji o tom, že zkušení a schopní zaměstnanci najdou v Praze uplatnění.

Vlády se mění a ČT zůstává. Je Česká televize objektivní veřejnoprávní médium nebo loajální vládní propaganda? Budou zaměstnanci ČT podporovat loajálně současnou vládu do poslední chvíle nebo ve správný okamžik pochopí, že potopit současného chlebodárce může být jejich záchrana? Bude mít současný generální ředitel odvahu k zásadnější reformě? A proč to musím platit?

Autor: Zdeněk Benda | pondělí 1.7.2024 10:09 | karma článku: 13,86 | přečteno: 144x
  • Další články autora

Zdeněk Benda

A do amerických voleb nastupuje Michelle Čaputová

Pardon. Ona je to vlastně Michelle Obama. Na rozdíl od ex-prezidentky není blond, ale jinak mají mnoho společného. Především jak se dostali k nominaci. Dobře vypadají a někdo je vybral.

28.6.2024 v 22:01 | Karma: 22,12 | Přečteno: 438x | Diskuse| Politika

Zdeněk Benda

Sound of Freedom – filmový fenomén poháněný odporem

Film, který měl zmizet v trezoru, vydělal 133 milionů a jede dál, Čím více o něm média mlčí, tím více se o něm mluví. Čím více na něj hází špínu, tím větší je zájem. Je 85 tisíc nezvěstných dětí konspirace nebo smutná realita?.

29.7.2023 v 3:10 | Karma: 14,77 | Přečteno: 259x | Diskuse| Kultura

Zdeněk Benda

Pokus o převrat v Česku odhalen!

Z policejního spisu unikl jako obvykle odposlech z plánovací schůze českého nacistického spolku. Pokusu o převrat bylo zabráněno v poslední chvíli. Deník Pravdadnes přináší přepis odposlechu.

9.12.2022 v 7:31 | Karma: 29,05 | Přečteno: 750x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Benda

Kandidáti Národní fronty se představili mladým influencerům

Jak asi probíhá rozhovor mladého influencera po prezidentské debatě se zaostalým rodičem? A jste taky zastaralé pako, které neví, jak se vybírá nejlepší prezident a kdo je Putinův trol?

4.12.2022 v 18:51 | Karma: 32,15 | Přečteno: 717x | Diskuse| Politika

Zdeněk Benda

Půjdete na popravu tiše nebo s písní na rtech? Je to jedno.

Co je lepší? Jít na popravu tiše, s písní na rtech nebo se bránit? Proč se lidé bojí projevit nahlas svůj názor? Proč šílenci vítězí a moudří ustupují až do propasti?

21.11.2022 v 19:06 | Karma: 31,38 | Přečteno: 709x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Soud projednává případ muže, který raboval na Ukrajině. Hrozí mu až třicet let

3. července 2024  8:19,  aktualizováno  9:43

Šestadvacetiletý Čech Filip Simon působil v březnu 2022 v ukrajinském dobrovolnickém praporu...

Írán, Sýrii a KLDR žalují za útok Hamásu. Pozůstalí chtějí čtyři miliardy dolarů

3. července 2024  9:32

Přes 125 lidí, mezi které patří zranění nebo pozůstalí po útoku Hamásu na Izrael ze 7. října...

V okolí Sněmovny budou jako nový bezpečnostní prvek výsuvné sloupky

3. července 2024  9:22

Poslanci rozpočtového výboru ve středu rozhodnou o uvolnění peněz na vybudování výsuvných sloupků,...

Větroň na Karvinsku zavadil o elektrické dráty a zřítil se, pilot pád přežil

3. července 2024  9:21

Jednomístný sportovní kluzák se u Stonavy na Karvinsku v úterý odpoledne zřítil do pole. Podle...

Nejlepší jídlo na letošní grilovačky: Zaručený recept tady!
Nejlepší jídlo na letošní grilovačky: Zaručený recept tady!

Všechnu zeleninu nakrájíme na menší kousky a vložíme do mísy. Jako zálivku použijeme ajvar, ke kterému přidáme pár lžic oleje a dochutíme bylinkami.

  • Počet článků 10
  • Celková karma 22,12
  • Průměrná čtenost 3257x
Poznáváním světa kolem sebe se snažím poznat smysl našeho života a taky si ten život užít. Život je pro mne nejen divoká voda, skály, koně a cestování. Taky rodina a pohodoví přátelé.

Seznam rubrik