Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za požár v Českém Švýcarsku by měli jít do vězení úplně všichni

Nedávné dopadení pachatele požáru lesa v Českém Švýcarsku oživilo diskusi o dopadech klimatických změn. Fakt, že se debata stočila tímto směrem, by nás neměla překvapovat. Požár byl považovaný za jeden z projevů změn klimatu.

Obzvláště zajímavé jsou v poslední době některé návrhy, jak těmto projevům zamezit a jakým způsobem je můžeme zvrátit. Asi nikomu nemohla uniknout činnost klimaaktivistického sdružení Poslední generace (Letzte Generation) působícího v Německu a Rakousku.

Za svoji krátkou existenci už si dokázalo vydobýt slušné renomé především svým blokováním silnic a ničením kulturních památek. Hlavní ideolog Poslední generace, německý ekonom Helge Peukert, přišel na blogu OXI s naprosto originálním plánem, jak zachránit Zemi před zkázou. Některé návrhy jsou opravdu zajímavé.

Geniální plán zničení ekonomiky

Plán počítá se snížením emisí skleníkových plynů v Evropské unii na čistou nulu do roku 2035. Co by obnášelo naplnění tohoto plánu? Životy nás všech by se změnily od základů. S mnoha věcmi, na které jsme nyní zvyklí, bychom se zřejmě museli rozloučit.

Vezměme si třeba obyčejné rozdělávání ohně, jehož objev představoval kdysi v dávných prehistorických dobách zlomový bod v technologickém rozvoji a posunul lidstvo mílovými kroky směrem kupředu.

Pokud bychom měli přispět k naplnění cíle zeleného ekonoma, nastal by pro lidi konec jakéhokoli rozdělávání ohňů, grilování, spalování plodin a zahradního odpadu. Opravdovou výzvou je také omezení množství odpadu z domácností na 10 %, což samozřejmě fakticky předpokládá i konec veškeré spotřeby čehokoli.

Obrovské změny by nastaly i v dopravě

Realizaci cílů Peukertova plánu by velice krutě pocítili úplně všichni řidiči, protože by byly demontovány silnice a dálnice. Zřejmě proto nebude jiná možnost, než jezdit po prašných cestách bez pevného povrchu.  

Nemáme tady však jen dopravu po souši, ale i vodu a vzduch. Často a rádi cestujete letadlem nebo lodí? Taky chyba. Na obojí můžete hodně rychle zapomenout. Mezi požadavky najdeme zákaz výletních lodí a vedle toho i nízkonákladových leteckých společností a vůbec omezení letecké dopravy spojené se zavřením většiny letišť.

Omezení průmyslu

Mnohá průmyslová a výrobní odvětví mají být z velké části omezena také. Jmenovitě je zmíněný automobilový průmysl, chemický průmysl, fosilní paliva, těžba dřeva, hnojiva, kovy a třeba také finanční sektor.

Utrum by dostala i prakticky veškerá nová stavební činnost, s výjimkou nutných nových staveb a domů s nulovými emisemi. Z velké části bychom se tedy vrátili do časů před průmyslovou revolucí.

Proměnou od základů by prošlo i naše stravování, zvláště pokud máte rádi a jíte maso. Součástí záchranného plánu je i zákaz konzumace masa a uzenářských výrobků, případně pouze příděly na „nízké, maximální kvóty na hlavu.“

Daň z dýchání

Hlavním zdroje příjmů státu mají představovat daň z emisí oxidu uhličitého ve výši pěti procent ročního příjmu na každou tunu CO2 nad spotřebu dvou tun oxidu uhličitého na osobu. Nejspíše to bude znamenat i zavedení daně pro každého člověka za to, že vůbec dýchá. Zato bychom ale neplatili žádné DPH a pracovní doba by měla být omezena na maximálně 25 hodin týdně. A to se opravdu vyplatí za situace, kdy ekonomika přestane fungovat.  

Kdyžto to tedy celé shrneme, jedná se o opravdu originální a geniální plán totální destrukce celého hospodářství. Jeho autor by měl za svůj velmi neotřelý přístup aspirovat na Nobelovu cenu za ekonomii, protože tak dokonale promyšlený návrh cíleného zničení hospodářství a zchudnutí obyvatel jsme tu opravdu ještě neměli.

Na samotný závěr bych se rád vrátil k onomu požáru v Českém Švýcarsku, kterým článek začínal. Zvláště daň z emisí oxidu uhličitého má své opodstatnění. Známá aktivistka Michaela Pixová to řekla přesně, když na Twitteru v reakci na dopadení pachatele požáru tvrdila, že není možné házet antropogenní klimatickou změnu na jednoho člověka se zapalovačem.

Vinu nesou úplně všichni lidé

Nemělo by zůstat jen u placení daně z emisí CO2 či (ne)dobrovolného zchudnutí. Všichni lidé by (nejen v Česku) měli coby viníci klimatické změny jít do vězení stejně jako samotný člověk, který má na svědomí onen inkriminovaný požár. Věřím, že všichni aktivisté půjdou příkladem a další lidé je budou následovat.

Varování: Článek obsahuje prvky ironie a nadsázky!

Přeji hezký den a veselou mysl!

 

 

 

 

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 5.6.2023 8:05 | karma článku: 21,94 | přečteno: 706x
  • Další články autora

Tomáš Zdechovský

Evropa se musí probudit z letargie a usilovně řešit nelegální migraci

Ilegální migrace se po několika letech znovu stala aktuálním tématem. Podle údajů Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex) byl počet ilegálních překročení hranic EU v loňském roce dokonce nejvyšší od roku 2016.

13.2.2023 v 7:40 | Karma: 21,47 | Přečteno: 444x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Jakákoli ruská účast na olympiádě znamená legitimizaci válečných zločinů

Jedním z neodmyslitelných rysů moderních válečných konfliktů je skutečnost, že postihuje prakticky celou společnost a oběti v řadách civilistů často převyšují ty vojenské. Navíc zasahují prakticky do všech oblastí lidského života.

6.2.2023 v 10:11 | Karma: 27,07 | Přečteno: 562x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Banky a pojišťovny dělají z bývalých onkopacientů občany druhé kategorie

Ročně bývá v Česku zhoubný novotvar diagnostikovaný zhruba 60 tisíc lidem a dalších přibližně 700 tisíc lidí má za sebou léčbu rakoviny. Podle statistik v Česku onemocní některým typem rakoviny každý třetí člověk.

30.1.2023 v 9:50 | Karma: 15,96 | Přečteno: 434x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Snaha Kremlu srazit Evropu na kolena uzavřením kohoutů selhala. Problém má nyní Rusko

Možná jste nedávno také narazili na „vánoční“ video ruské televizní stanice RT ukazující, jak se bez ruské ropy a plynu Evropa o Vánocích ponořila do tmy a lidé musejí snášet zimu a hlad.

23.1.2023 v 10:00 | Karma: 24,51 | Přečteno: 705x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Jak dlouho budou čeští mobilní operátoři dělat z lidí dojné krávy?!

Ceny za mobilní data v Česku stále patří i přes významný pokles v posledních letech mezi nejdražší v Evropě. Současnou situaci hezky vystihují na webu Skrblik.cz, že stačí zhlédnout jediné video na Youtube a limit je vyčerpán.

18.1.2023 v 7:50 | Karma: 35,93 | Přečteno: 5309x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.