Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trapný a lživý komentář Bohumila Doležala o kauze norských dětí

Když chce někdo začít komentovat nějakou událost, taky by měl udělat jednu zásadní věc, ověřit si fakta. Aneb přináším Vám reakci na článek Bohumila Doležala o norské kauze, který na webu "Svobodné fórum" odmítli zveřejnit.... 

Když chce někdo začít komentovat nějakou událost, taky by měl udělat jednu zásadní věc, ověřit si fakta. Je smutné, že právě v hodnocení kauzy dětí paní Evy Michalákové ve článku Norská kauza rozpoutala divokou nacionalistickou štvanici to samotný komentátorský guru Bohumil Doležal neudělal. Ve svém komentáři zveřejněném na webu Svobodného fóra píše, že děti paní Michalákové jí byly norskými úřady odebrány právem. To je ovšem jedna z mnoha lží, kterou nelze nechat bez odezvy.

Existují dokumenty, jako jsou Úmluva o právech dítěte a obecně mezinárodní právo. A ty norskou stranou evidentně porušeny byly. Tamní úřady zbavily paní Michalákovou rodičovských práv ke staršímu synovi a mladšího daly rovnou k adopci současným pěstounům. Norové tak rozhodly o občanech České republiky bez konzultace s českou stranou, aniž by se je pokusili umístit do biologické rodiny (děti mají trvalé bydliště v Hodoníně), což je hrubé porušení mezinárodního práva a naše země by na to měla adekvátně reagovat. Nechápu, proč se pan Doležal pouští do hodnocení této záležitosti, aniž se seznámil s podrobnostmi.

Není to pro mě žádná nacionalistická štvanice, jestliže jsou bráněny české děti před únosem. Podezření, že děti paní Michalákové byly sexuálně zneužívány, policejní vyšetřování jednoznačně vyvrátilo. Matka obou chlapců řádně pracuje v tamní mateřské škole, nijak neporušuje zákon, tak nevidím jediný důvod k tomu, aby jí synové nebyli vráceni. Odebrání dětí rodičům je mimořádně závažná událost, která je legitimní jen v mimořádných případech. A tento to rozhodně není! 

Za mimořádně nechutné pak považuji srovnání kauzy dětí paní Michalákové s tzv. hilsneriádou, kdy více než před sto lety byla nedaleko Polné zavražděna mladá dívka Anežka Hrůzová. V tomto případě byla vůči Židům neprávem rozpoutaná hysterie. A to kvůli tomu, že z vraždy byl obviněn židovský mladík Leopold Hilsner, kterému však nebyl tento čin dokázán. To samozřejmě odsuzuji, ale v žádném případě se nedá udělat paralela s kauzou Evy Michalákové.

Jenomže já pouze kritizuji konkrétní čin a to odebrání dětí norskými úřady a nevyvolávám tím přece nenávist vůči všem Norům jako národu. Naopak mám mezi nimi skvělé přátelé včetně politiků, kteří sami uznávají, že jejich systém péče o děti a praxe Barnevernetu jsou nepřijatelné. A po květnových demonstracích se i v samotném Norsku rozpoutala v tamních médiích a společnosti obrovská diskuse o tamním systému odebírání dětí. Důkazem toho je i fakt, že se mnohá města rozhodla prověřit podezřelé praktiky Barnevernetu.

Bohumil Doležal býval kdysi nejlepší komentátor, od kterého jsem se léta učil jeho výborné umění vidět věci s nadhledem. Před více jak deseti lety mě při osobním setkání řekl, že v komentářích se nemá lhát a každý komentátor musí znát výborně všechna fakta. Je tedy smutné, že se v tomto případě této zásady nedrží. Možná by namísto plytkých osobních útoků na mou osobu ověřit informace a zjistit základní fakta o celé kauze. Detail totiž dělá mistra.

Přeji hezký den a veselou mysl!

 

Z důvodu objektivity připojuji i vyjádření šéfredaktora webu www.svobodneforum.cz Pavla Šafra. Možná Svobodné forum není tak svobodné, jak se prezentuje:

 

Milý pane Zdechovský,

vysvětlete mi, proč bych měl publikovat právě Vaši reakci? V této zemi máte tisíce možností, kde Váš hanebný a populistický názor rádi vezmou. Obraťte se třeba na Parlamentní listy a nebo jinou žumpu.

Jako křesťan nemohu šiřit Vaše postoje, pakliže je navíc ani neumíte formulovat slušně.

Nehodlám mít s Vámi nic společného. Hloupost se dá odpustit. Nemohu Vám ale odpustit nemravnost s níž poškozujete dobré jméno naši země v zahraničí.

Už mě prosim nekontaktujte.

Pavel Šafr

 

Pozn. autora: Pro ilustraci českým zarputilým kritikům, kteří neznají situaci v Norsku, doporučuji se podívat do norských médiích a na sociální sítě, kde najdou stovky případů navlas stejných tomu Evy Michalákové. Že by náhoda?

 

Autor: Tomáš Zdechovský | úterý 13.10.2015 8:41 | karma článku: 41,18 | přečteno: 3286x
  • Další články autora

Tomáš Zdechovský

Jak dlouho budou čeští mobilní operátoři dělat z lidí dojné krávy?!

Ceny za mobilní data v Česku stále patří i přes významný pokles v posledních letech mezi nejdražší v Evropě. Současnou situaci hezky vystihují na webu Skrblik.cz, že stačí zhlédnout jediné video na Youtube a limit je vyčerpán.

18.1.2023 v 7:50 | Karma: 35,93 | Přečteno: 5309x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Bojovat s dezinformacemi dotováním vybraných médií a vytvářením nových rad je nesmysl

Dezinformace, zvláště ty šířené na internetu, představují problém pro Evropu už několik let a stále není shoda na tom, jak se s nimi vypořádat. Dokonce můžeme říct, že na boj je částečně pozdě.

10.1.2023 v 10:21 | Karma: 16,67 | Přečteno: 433x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

České předsednictví bylo tím nejlepším za poslední roky

České předsednictví v Radě EU skončilo. Bylo to po třinácti letech druhé předsednictví Česka. Předtím, než se budu věnovat samotnému letošnímu předsednictví, bych se ale nejprve rád na chvíli zastavil u toho prvního.

2.1.2023 v 9:48 | Karma: 32,03 | Přečteno: 4178x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Opravdu jsou elektromobily tak dobrý nápad? Švýcarsko a Německo chystají omezení

Švýcarsko má důvodné obavy z rizika blackoutu v chladnějších měsících. Pro případ nedostatku energie proto připravuje úsporná opatření. Mezi nimi je i omezení provozu elektromobility.

27.12.2022 v 9:18 | Karma: 19,91 | Přečteno: 932x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Dominance biologických mužů i v ženských sportech aneb definitivní vítězství patriarchátu

Nedávné vítězství transženy Austin Killipsové v ženské části cyklistických závodů Northampton International Cyclocross znovu otevírá otázku - je fér, aby lidé, kteří podstoupí změnu pohlaví, soupeřili v pro ně "nové" kategorii?

19.12.2022 v 10:08 | Karma: 26,63 | Přečteno: 852x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  11:16

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  11:13

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Policie v Tbilisi nasadili proti davu plyn i vodním dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

Nejraději měli Češi EU za předsednictví. Vlnu nevole vyvolala migrační krize

1. května 2024  11:03

Největší nespokojenost s členstvím Česka v Evropské unii byla v době migrační krize. V roce 2016...

  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.