Diskuse o čisté mzdě je nesmyslná

Tvrzení, že by se měla minimální mzda zvýšit, je naprosto nesmyslné. Důvod? Zvýšení minimální mzdy povede rozhodně ke zvýšení nezaměstnanosti a lidem ve skutečnosti téměř nic nepřinese.

Zvýšení minimální mzdy přinese nezaměstanostInternet

Dlouhodobě sleduji diskusi na téma minimální mzdy, která v současnosti činí osm tisíc korun. Namísto toho, aby se vedla diskuse o tom, zda stát sníží u nejchudších lidí výši odvodů na sociálním a zdravotním, které v současné době činí 33,6 %, vede se iracionální diskuse na téma zvýšení minimální mzdy. To povede ke zvýšení nákladů pro zaměstnavatele, kteří samozřejmě ihned začnou šetřit, na což upozornil i renomovaný ekonom Karel Pelán.

Pojďme společně počítat:

10.720 Kč je superhrubá mzda – náklad zaměstnavatele na zaměstnance pobírajícího minimální mzdu, obsahující zdravotní a sociální, které odvede zaměstnavatel

8.000 Kč je minimální mzda v hrubém mínus zdravotní a sociální odvedené zaměstnancem

7.120 Kč je minimální mzda v čistém

Rozdíl mezi nákladem zaměstnance a tím, kolik zaměstnavatel zaplatí a zaměstnanec dostane je tak 3.600 Kč, které si vezme stát. A tady se otevírá otázka. Pokud stát chce podpořit lidi, kteří chtějí pracovat a nechce je živit jako nezaměstnané, proč je nepodpoří tím, že jim sníží zdravotní a sociální odvedené zaměstnancem? Stačí o tu pětistovku, kterou jim chce přidat, a která však je u především chudých lidí velmi citelně poznat.

Výsledkem toho bude, že lidé pobírající minimální mzdu mohou dostat další impuls do práce a zaměstnavatelé nebudou hledat způsoby, jak navyšování zdanění práce zaměstnanců obcházet prací na černo. Tím neklesne zaměstnanost a stát nakonec vybere více, protože se zvýší motivace lidí k práci. Chce to jen trochu logiky a konec nesmyslného šetření. 

Přeji hezký den a veselou mysl! 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 13.5.2013 21:02 | karma článku: 37,45 | přečteno: 5851x