Volební preference stran dle SANEP v 06/2013 - Proč chybí Svobodní?

Protože se dlouhodobě zabývám, jak sledováním volebních výsledků politických stran, tak i jejich předvolebních preferencí od jednotlivých agentur, tak mě překvapilo, že v posledním (poměrně detailním) průzkumu volebních preferencí SANEP nebyli Svobodní (Strana svobodných občanů) vůbec uvedeni. Může se jednat o manipulaci a záměr?

Volby do PS v červnu 2010 - 12 nejsilnějších politických stran

 

Volby do krajských zastupitelstev v říjnu 2012

I když se volební výsledky z jednotlivých voleb nedají směšovat, tak stojí za uvedení, že v těchto volbách kandidovalo ve všech krajích jen 8 subjektů, které dosáhly výsledků.

 

 

Průzkum SANEP v červnu 2013 - 15 nejsilnějších politických stran

 

Závěr

1) Jelikož dlouhodobě sleduji preference a volební výsledky jednotlivých stran, tak mohu říci, že zpravidla po výčtu parlamentních stran se v "ostatní " skrývají řádově na stejných hodnotách DSSS, Piráti, Svobodní a "ostatní strany". 

2) Navzdory uvedené toleranci výsledků +/-1,5%, bych, jako výzkumník, který dělá v červnu 2013 graf vyhodnocení preferencí pro 15 nejsilnějších stran, tak bych v něm Svobodné z výše uvedených údajů zahrnul.

3) Byl by zajímavý rozpad 3,6% "stran ostatních", kde dle mého odhadu je volební podpora pro Svobodné cca 2,3%.

4) Výsledky volebních preferencí v následujících měsících a také výsledky samotných voleb do PSP ČR zodpoví, nakolik byl tento můj odhad blízký realitě a zda v tomto grafu SANEP z června 2013 došlo k hrubému "zkreslení" výsledků v neprospěch Svobodných. 

 

Čtěte na podobné téma:

Zjišťování preferencí stran dle CVVM, Factum Invenio, Sanep a STEM

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Zbořil | úterý 25.6.2013 19:52 | karma článku: 27,08 | přečteno: 6636x