Ministerstvo svobody: Regulační poplatky úřadům

Republika - Regulační poplatky byly zavedeny za účelem omezení úřady občanům vnucovaných byrokratických povinností a zneužívání etatistických služeb. Regulační poplatky platí vždy daný úřad Ministerstvu svobodného prostředí (MSP). MSP je použije na úhradu nákladů spojených s provozem a modernizací, aby došlo ke zlepšení kvality poskytování etatistických služeb.

Regulační poplatky mají několik funkcí:

1. Regulační – symbolický poplatek odrazuje od vyžadování nadbytečných úkonů ty úřady, které je nadužívají – zejména se jedná o požadování jím běžně dohledatelných informací, návštěvy občana úřadu a předepisování některých nezávazných či méně účinných vyhlášek a regulací.

2. „Signalizační“ – symbolický poplatek dává úřadu signál v okamžiku, kdy čerpá čas občanů, že ten má nějakou obvykle poměrně vysokou hodnotu.

3. Vyjádření nákladů – týká se poplatku za přítomnost na úřadu. Přestože je někdy obtížné určit, kde začíná účelná administrativní správa věcí veřejných a kdy jde o nadbytečnou byrokracii, která s ní pouze souvisí, každý jistě pochopí, že během byrokratického úkonu občana na úřadu mu vznikají ztráty také vlivem délky stráveného času ve frontách a během samotného věcného řešení.

4. Psychologickou – regulační poplatky prolamují psychologickou bariéru vystavěnou za minulého režimu, že jsou byrokratické úkony občanů pro úřady zdarma a existuje bezedná časová studnice, v které je vždy dost času pro všechny úřady a na jakýkoli požadavek z jejich strany.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Zbořil | čtvrtek 1.5.2014 13:35 | karma článku: 8,16 | přečteno: 444x