Igelitky: EU omezované a Olomouckým krajem předraženě nakupované

Dnes jsme se mohli dočíst, že Europoslanci vyhlásili válku igelitkám a do 5 let by měla klesnout jejich spotřeba o 80%. Průměrně občan EU za rok odhadem použije 198 plastových tašek a odpad z nich tak znamená výrazné ekologické zatížení.

Dánská europoslankyně Margrete Aukenová uvedla: "Pro jejich omezení byla velká podpora v celé Evropě. Můžeme dosáhnout omezení jejich spotřeby o nějakých 18 miliard kusů každý rok... Tyto tašky by neměly být zdarma."

To tak staví do nového světla pondělní reportáž z pořadu Reportéři ČT (od 15. minuty), která popisovala předražené zakázky Olomouckého krajského úřadu v posledních letech. Přičemž mezi předraženými položkami byl i nákup 42 tisíc propagačních igelitek v letech 2009-2012 za cenu 16Kč/ks.

Že šlo o jednu z mnoha předražených zakázek, jejichž realizace navíc zřejmě proběhla jen na papíře, nenaznačuje jen vyznění reportáže, ale i názor většiny občanů co danou reportáž zhlédli. Nicméně o vině a nevině rozhoduje soud a snad to pro daňového poplatníka bude mít úspěšnou dohru - viz. Policie vyšetřuje podezřelé předražené zakázky pro Olomoucký kraj.

Není to tak zde jen ekonomický propadák, protože bylo nakoupeno zboží za 3x vyšší cenu. Není to také jen regionální propadák, kdy úřad, který se všemožně prezentuje, jak podporuje Olomoucký kraj zadá zakázku mimokrajské firmě z Prahy. Je to také ekologický propadák, navíc nyní jdoucí proti politice EU. A to už by jim vaz v současné politice EU zlomit mohlo...

...nebo se dočkáme po čase zjištění, že se toto nyní ekologicky zavrženíhodné chování nestalo? Že šlo jen o běžné rozkrádání a ne o jednání ohrožující stav životního prostředí a politiky EU? Možná daným úředníkům v příštích letech vyplatí také prémie za rekordní meziroční snížení spotřeby igelitek na svém úřadu a stanou se vzorem pro nás ostatní občany. Uvidíme...

Autor: Josef Zbořil | středa 16.4.2014 18:43 | karma článku: 12,02 | přečteno: 533x