Duel Zeman-Fischer: Zeman šachy neovládá a TV Prima manipuluje?

V televizním pořadu TV Prima Prezidentský duel ze dne 4.1.2013, kde byly hosty kandidáti na prezidenta Miloš Zeman a Jan Fischer, mě zaujaly dvě skutečnosti, které zatím nebyly veřejně diskutovány. První je výrok Miloše Zemana z šachové teorie a druhou je, jak tento výrok na druhý den sestříhala a odvysílala ve svých Zprávách TV Prima.

Výrok Miloše Zemana ze šachové teorie se týká, tzv. Výhody prvního tahu v šachu, kdy ten který začíná, či-li táhne bílými, má výhodu a to statisticky potvrzují i výsledky šachových partií, jak mezi silnými, tak mezi slabými hráči a kdy úspěšnost bílých dosahuje 53 až 56%. Miloš Zeman ovšem uvedl opak.

Citace Miloše Zemana z Prezidentského duelu (4.1.2013) - lze shlédnout zde od 04:19 minuty.

"...jsem šachista a v šachové teorii se říká, že je nevýhoda, nikoli výhoda prvního tahu, tedy tahu bílého. Takže, Honzo, zkus si E2, E4 to je takové zahájení, kde nic nezkazíš."

Citace Miloše Zemana ze Zprávy FTV Prima (5.1.2013) - lze shlédnout zde od 05:54 minuty.

"...jsem šachista a v šachové teorii se říká, že je nevýhoda nikoli výhoda prvního tahu, tedy tahu bílého. Takže, Honzo, zkus si E2, E4 to je takové zahájení, kde nic nezkazíš."

Je otázkou, zda TV Prima tuto část výroku vystřihla z časových či jiných důvodů, ale že neuvedla fakticky nesprávný výrok je přinejmenším "podezřelé" a ikdyž Miloš Zeman daný duel jasně vyhrál a uvedení tohoto výroku by mohlo tuto skutečnost zkreslit, tak se přesto nemohu zbavit pocitu určité manipulace ze strany TV Prima. 

Od Miloše Zemana jsem zvyklý slyšet vtipnou formou fakticky správné argumety, a tak mě tento jeho výrok opravdu velmi překvapil. I kdyby byl on sám typem hráče, kterému se lépe hraje s černými, tak se odvolával na šachovou teorii, a tak jen težko jej lze nějak zpětně obhájit. Také mě překvapuje, že si toho moderátor ani Jan Fischer nevšimli a neupozornili na to, navzdory tomu, že to bylo zcela na začátku pořadu, obzvláště, když potom Jan Fischer argumentoval jako zkušený šachista, že "E2, E4 to je pro amatéry, to já bych začal s něčím složitějším" a moderátor Jan Punčochář uvádí každou neděli pořad "s šachovým názvem" Partie.

 

Čtěte na podobné téma:

Grafické změny ČSSD za zády jejích reprezentantů - rok 2012

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Zbořil | neděle 6.1.2013 13:27 | karma článku: 15,13 | přečteno: 1886x