Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se stáváme bratry Velkého bratra

Charakteristika mediální informace z počátku 21. století se zásadně liší od povahy obdobné informace o sto let dříve. Není to zásluhou jen pokroku, který během relativně krátké historické doby změnil přenos (médium) informací k nepoznání. Rozvoj fotografie, rozhlasu, filmu, vynález Internetu a další vědeckotechnické vymoženosti naší doby učinily z původně tiskové zprávy na novinovém papíru lákavé představení pro naše smysly.

Změnila se i sama informace o sobě, tj. to, co za informaci považujeme. Jestliže člověku z předválečného období postačila ke spokojenému životu novinová zpráva, která o uplynulé události informovala se značným zpožděním, pro nás je dnes skoro nemyslitelné (alespoň pro velkou část vyspělé civilizace), že bychom se o dění přítomnosti měli dozvědět až s velkým časovým odstupem. Kdysi přehlížené nebo zkrátka tehdy nepřenosné „podružnosti“ nástupem audiovizuální techniky doplnily a zmnohonásobily význam zprávy.             

Uvedu jen malý příklad – povodně. V „době tiskové“ se zpráva o přírodní katastrofě dostala do povědomí lidí (čtenářů) prostřednictvím zase jen tištěného slova. Se zpožděním, bez obrazu a zvuku. Na emoce bohatá událost se absencí kamer a fotoaparátů stala prostřednictvím médií pouhou statistikou škod a obětí. Snad proto nepřekvapí, že poptávka po „informaci“ o takové události nebyla ze strany čtenářů příliš velká. Odpovídala jejímu umístění v novinách, kde z pohledu dnešního spotřebitele celkem nudný projev představitele státu na titulní straně dostal přednost před černou kronikou uvnitř listu.            

Právě katastrofy patří k událostem, které mohou u člověka fyzicky nepřítomného vyvolat skoro obdobné emoce, jako u lidí pohromou přímo postižených. Podmínkou je ovšem reálný přenos události do povědomí člověka. Slova na tuto „práci“ nestačí. Řekne-li nám soused o požáru domu na druhém konci města, bereme jeho vzkaz jako informaci oproštěnou od všech subjektivních pocitů (samozřejmě pokud k tomu objektu nemáme žádný osobní vztah). Něco jiného je ovšem takový požár vidět, třeba prostřednictvím televize. Tento přenos informace má již velmi blízko ke skutečnému prožívání, tj. přímé účasti na události.           

Podstatou a posláním mediální informace zůstává bez ohledu na formu jejího přenosu zprostředkování skutečnosti. To je plně závislé na stupni vývoje sdělovacích prostředků, k tomu určených. Jejich zdokonalováním se však zvyšují i nároky „konzumenta“ informací. Směr zatím stále udává rychlost a reálnost přenosu zprávy. Být u toho právě včas a co nejblíže.              

Nejnovějším trendem v médiích je do víru událostí diváky nikoliv jen zasvětit, ale přímo zapojit. Prostřednictvím Internetu nebo mobilních telefonů lze přímo ovlivňovat skutečnost, například před televizní kamerou. Moderní komunikace v tomto smyslu se netýká jen zábavního průmyslu, ale mnohem důležitějších a vážnějších věcí, například voleb do parlamentu. Reakce příjemce mediální zprávy - recipienta - je dnes už stejně důležitá, ne-li důležitější než záměr odesílatele.

Mediální informace na počátku třetího milénia se proměňuje v mediální interakci mezi producentem a konzumentem. V jejím duchu se ponese i komunikace ve společnosti, která v hojné míře využívá moderních sdělovacích prostředků. Propojování komunikačních kanálů a zmasovění kultury jsou prvními výsledky globalizace na poli mediální scény.            

Pozitivní stránkou popsaného procesu je bezpochyby dostupnost informací všeho druhu a minimální časová prodleva mezi poptávkou po informaci a jejím dosažení. Kladně, i když ne tak docela, se dá hodnotit i zapojení příjemce do tvorby a produkce informací. Například internetová encyklopedie Wikipedie tuto možnost poskytuje, což se pozitivně odrazilo na její popularitě a návštěvnosti v celosvětovém měřítku. Ani televizní či rozhlasový divák nezůstává už jen v pasivní roli recipienta. Programová skladba pořadů, jejich dramaturgie, usiluje o co největší zapojení diváka do průběhu vysílání. Nejde jen o zábavnou reality show nebo krimi live, ale jak už jsem v úvodu zmínil, přes média lze diskutovat s politiky, klást jim otázky nebo je prostřednictvím sms průzkumu podpořit či odmítnout.            

Poslední velká kauza týraného chlapce v Kuřimi může za svůj vznik vděčit nejen modernímu médiu (domácí monitorovací soustavě), ale i pohotové reakcí náhodného „recipienta“, kterému zachycený obraz dítěte uvězněného v komoře nebyl vůbec určen. Byl jím soused obviněné matky, který signál z vedlejšího domu zachytil na své obrazovce. Jeho záznamem a poskytnutím policejním orgánům se z původně intimní zprávy v rámci jednoho domu stala klasická mediální informace pro všechny. S pozitivními i negativními důsledky pro další vývoj případu.            

Jako každý lidský výtvor má informační technologie své slabiny a rizika. Třeba Internet je svou technickou podstatou uzpůsoben k identifikaci uživatelů. Totéž platí o digitální interaktivní televizi. Vedle ztráty soukromí jedince v multimediálním světě vidím další riziko v upadající kvalitě mediálních informací. Zákony logiky ani v tomto případě, jak se zdá, nečiní výjimku. Přílišná kvantita informací a jejich libovolná dostupnost za všech okolností, někdy doslova až vtíravost do mysli jedinců, mají za následek ztrátu jejich hodnověrnosti. Tlak zábavy a reklamy je až příliš silný, cílem poskytnutí informace dnes už není jen „snížení neurčitosti“ v mysli člověka. On je nejen divákem, účastníkem dění, ale i potenciálním zákazníkem. Média dnes mají sílu u něho vyvolat takové potřeby (ke spokojenosti svých inzerentů - objednavatelů), které by za normálních okolností neměl. Ať už se tak děje formou zábavy (k lepšímu životu) nebo způsobem zastrašování (vyhnout se riziku), do pomyslného světa Velkého bratra jsme vtaženi všichni, aniž bychom si to stejně všichni uvědomovali.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Zbela | úterý 5.6.2007 14:51 | karma článku: 12,20 | přečteno: 312x
  • Další články autora

Martin Zbela

Štvanice na Prymulu jako začátek cesty k úřednické vládě s „mrazáky na mrtvoly“?

Páteční hysterie okolo ministra zdravotnictví Romana Prymuly měla a jistě má svůj hlubší účel. Andrej Babiš by se jistě „bleskem“ nezbavil v této době svého nejdůležitějšího ministra jenom proto, že vedl noční pracovní jednání...

24.10.2020 v 10:48 | Karma: 34,66 | Přečteno: 1390x | Politika

Martin Zbela

Boj proti „fake news“ je jeden velký „fake“, přiznala mezi řádky odbornice

Zajímavý rozhovor s erudovanou „odbornicí na fake news“ Petrou Vejvodovou přinesl server iDNES. Paní doktorka vysvětlila čtenářům, jak se obrnit např. proti kritice Evropské unie a jak odolat pomluvám Merkelové a Sorose.

7.7.2019 v 13:58 | Karma: 42,36 | Přečteno: 1984x | Média

Martin Zbela

FOTOREPORT: Je to peklo, když nejezdí metro

První prázdninový den nezačal pro „zpovykané Pražany“ příliš šťastně. Na týden nám zavřeli metro mezi stanicemi Pražské povstání a Kačerov. Hned zrána cestující dlouho vyhlíželi náhradní autobusy. A na eskalátory se čekalo...

1.7.2019 v 15:46 | Karma: 36,97 | Přečteno: 3439x | Praha a střední Čechy

Martin Zbela

Demonstrace na Letné skončila. Piráti a Zelení mohou slavit

Něco tady nehraje. Lidé přišli na Letnou kvůli zlému Babišovi, odešli jako alternativní elektorát hodné Pirátské strany a Zelených. Zdánlivě nestranný spolek Milion chvilek po demokracii se po nedělní demonstraci v Praze vybarvil.

23.6.2019 v 21:11 | Karma: 45,32 | Přečteno: 2912x | Politika

Martin Zbela

Milion kopanců do Babiše

Českem, respektive jeho hlavním městem se již řadu týdnů šíří pozoruhodná milionovo-chvilková hysterie proti premiérovi a vítězi nedávných eurovoleb Andreji Babišovi.

6.6.2019 v 19:41 | Karma: 48,55 | Přečteno: 12685x | Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2917x
Občan s vlastním názorem.

Seznam rubrik