Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

FOTOREPORT: Je to peklo, když nejezdí metro

První prázdninový den nezačal pro „zpovykané Pražany“ příliš šťastně. Na týden nám zavřeli metro mezi stanicemi Pražské povstání a Kačerov. Hned zrána cestující dlouho vyhlíželi náhradní autobusy. A na eskalátory se čekalo...

...v dlouhých frontách jako v kapitalismu na cibuli v akci.

Že má pro pražskou MHD současný pirátský primátor Prahy Zdeněk Hřib jakousi zvláštní slabost, prokázal už letos v březnu, kdy si jako první polistopadový politik vyzkoušel roli hlasatele v metru. Tenkrát říkal něco oslavného o výročí vstupu do NATO, což s provozem pražské podzemky, postavené v dobách Varšavské smlouvy, příliš společného nemělo.

Dlouhé čekání na náhradní autobusy u stanice Pražské povstání.

Jenže 1. července 2019 v ranních hodinách přišla první tvrdá zkouška, bez politického balastu a klišé. Z důvodu výměny pražců přestalo jezdit metro ve vytíženém úseku linky C, a na tom se politiky příliš dělat nedá. I když, jak se to vezme.

Objektivně mohu posoudit situaci na stanicích Pražské povstání a Kačerov v pondělí mezi sedmou a osmou hodinou ranní. K nemilému překvapení všech, zejména zmatkujících zaměstnanců dopravního podniku, se tak nějak sešlo hodně lidí. Původní idea byla zřejmě taková, že spousta z nás odjede s konzervami do Chorvatska, a studenti přece mají prázdniny. Jenže...

Venkovní hlasité nadávky a hysterický řev po mnohaminutovém vysoukání se z vestibulu metra nevěstily nic dobrého. Chaos na silnici, troubící auta, a hlavně nekončící davy a davy lidí, hledající ve spleti výstražných pásek a všech možných popisných a přeškrtaných tabulí dopravního podniku tu správnou zástavku. Když ji nakonec stovky lidí našlo na protější straně ulice, začal boj o to, kdo se na „malý pirátský škuner“ vejde a komu zůstane nepříliš bezpečné místo ve vlnách rušné vozovky. Zastávka se holt logicky ukázala jako příliš mála pro tolik lidí.

Začalo se hromadně čekat. Když už to trvalo několik minut, někteří se oprávněně začali ptát, ti smělejší hlasitě křičet, kdy vlastně přijedou ty náhradní autobusy tradičně označené písmenem X? Jeden autobus tedy skoro okamžitě přijel, ale nebyl náhradní. Jeho řádná linka č. 134 k masové nelibosti pracujících nekopírovala tu uzavřenou z metra, ale coby nestoudná provokace směřovala ke koupališti v Podolí.

Chvílemi mi bylo pána z dopravních podniků líto, když bezradně mával rukama a z jeho vysílačky kdosi vzteky pištěl. Když se na něj obořil jeden cestující, že to nemají pořádně zorganizované a všude vládne chaos, dopravák nás všechny odkázal se stížností na pražský magistrát. Prý objednali málo autobusů, asi nečekali tolik lidí. Milionová Praha si holt musela chvilku počkat. 

Postarší dopravák v bílé košili zřejmě nepatřil k pražské smetánce vládnoucí Pirátské strany, protože jinak by přece mohl odpovědět ohleduplněji (za nějaký ten marketing Praha určitě hodně utrácí, nebo ne?). Mohl přece těm lidem říci, že tu jsou taky zelené elektrokoloběžky a že by vůbec bylo nejlepší, kdyby se do pracovního procesu laskavě odebrali po svých.

Kloubové začouzené autobusy nakonec přijely, dokonce hned tři za sebou. Protože se však k malé zastávce logicky vešel pouze jeden, do dalších dvou se muselo přes vozovku improvizovaně dobíhat a naskákat. A protože už toho čekání bylo příliš, řidič k našemu štěstí a pohodlí uzavřel poloprázdný autobus a s pohybově nadanějšími Pražany odjel. Bez ohledu na další rodící se „demošku“ nespokojených reptalů v ulici Děkanská vinice I. 

Z okna autobusu jsem ještě stačil zahlédnout mnoho nešťastníků u vstupu do Pražského povstání, jak v ranním horku marně čekají na jedny fungující eskalátory do útrob metra.

Vytoužený příjezd na Kačerov si pak už v ničem nezadal se zážitkem s nedávno zaplněnou Letnou na ČT24. Chyběla už snad jen ječící Bára Basiková, která by mezi námi čekající gastarbeitery z Ukrajiny a ze Slovenska šupem poslala zpátky domů i s nenáviděným premiérem Babišem.

Uzavírka metra bude trvat bohužel až do soboty. Další dobrodružství tedy můžeme čekat už v následujících hodinách a dnech. Pokud si to nějak nesedne a Pirát Hřib naše horké hlavy přes tlampače klimaticky nezchladí. Určitě by řadu lidí jeho laskavá slova od kormidla potěšila jako letos v březnu. I když s těmi ampliony to prý byl nápad pražské radní Hany Třeštíkové (PRAHA SOBĚ), zakladatelky úspěšné facebookové skupiny Letenská parta...

Autor: Martin Zbela | pondělí 1.7.2019 15:46 | karma článku: 36,97 | přečteno: 3439x
  • Další články autora

Martin Zbela

Štvanice na Prymulu jako začátek cesty k úřednické vládě s „mrazáky na mrtvoly“?

Páteční hysterie okolo ministra zdravotnictví Romana Prymuly měla a jistě má svůj hlubší účel. Andrej Babiš by se jistě „bleskem“ nezbavil v této době svého nejdůležitějšího ministra jenom proto, že vedl noční pracovní jednání...

24.10.2020 v 10:48 | Karma: 34,66 | Přečteno: 1390x | Politika

Martin Zbela

Boj proti „fake news“ je jeden velký „fake“, přiznala mezi řádky odbornice

Zajímavý rozhovor s erudovanou „odbornicí na fake news“ Petrou Vejvodovou přinesl server iDNES. Paní doktorka vysvětlila čtenářům, jak se obrnit např. proti kritice Evropské unie a jak odolat pomluvám Merkelové a Sorose.

7.7.2019 v 13:58 | Karma: 42,36 | Přečteno: 1984x | Média

Martin Zbela

Demonstrace na Letné skončila. Piráti a Zelení mohou slavit

Něco tady nehraje. Lidé přišli na Letnou kvůli zlému Babišovi, odešli jako alternativní elektorát hodné Pirátské strany a Zelených. Zdánlivě nestranný spolek Milion chvilek po demokracii se po nedělní demonstraci v Praze vybarvil.

23.6.2019 v 21:11 | Karma: 45,32 | Přečteno: 2912x | Politika

Martin Zbela

Milion kopanců do Babiše

Českem, respektive jeho hlavním městem se již řadu týdnů šíří pozoruhodná milionovo-chvilková hysterie proti premiérovi a vítězi nedávných eurovoleb Andreji Babišovi.

6.6.2019 v 19:41 | Karma: 48,55 | Přečteno: 12685x | Politika

Martin Zbela

Absurdita dokonána: Svobodu slova a média pohlídá komunista

Sněmovní podvýbor pro svobodu slova a média povede Leo Luzar z KSČM. Pokud stále platí zákon o protiprávnosti komunistického režimu, je to stejně absurdní, jako by v poválečném Německu vedl výbor pro menšiny poslanec NSDAP...

13.3.2018 v 21:53 | Karma: 28,67 | Přečteno: 745x | Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Přijíždí nový slovenský prezident Pellegrini a začíná usmiřování špiček

26. června 2024  6:45

Nový slovenský prezident Petr Pellegrini přijíždí do Prahy na první zahraniční návštěvu v nové...

Ministři obrany USA a Ruska si zvedli telefon, poprvé od loňského března

25. června 2024  21:47,  aktualizováno  26.6 6:38

Americký ministr obrany Lloyd Austin po telefonu hovořil se svým ruským protějškem Andrejem...

Česko má nejvíce malých varen pervitinu v Evropě, říká zpráva centrály

26. června 2024  6:35

Česko vede v počtu malých laboratoří na výrobu metamfetaminu v Evropě. Tento způsob produkce je...

Assange je volný. U amerického soudu přiznal vinu a míří do Austrálie

26. června 2024  2:15,  aktualizováno  6:08

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange ve středu před americkým soudem na souostroví Severní Mariany...

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2668x
Občan s vlastním názorem.

Seznam rubrik