Chovejte se jako sv..., nabádají občany průzkumy proti lékařům

Dlouhodobá neschopnost zkorumpovaného státu vyřešit krizi ve zdravotnictví vyústila kobercovým mediálním útokem na samotné lékaře. Útočníkem na odborářské spiknutí bílých plášťů však máme být my všichni - rozhořčená veřejnost.

Podle manipulativních průzkumů (které nám po 20 let našeptávají, co si máme myslet) lékaři ztrácí podporu veřejnosti, fandí jim stále méně lidí atd. Nejde o nijak překvapivý fakt. Zvláště v posledních týdnech jsou děkující a odcházející lékaři líčeni jako zlotřilci, kteří nechají dítě porodit na asfaltu před vchodem do nemocnice, protože chtějí prachy a zas jen prachy. Samozřejmě jen pro sebe, protože zdravotní sestry je nezajímají.

Snaha zkompromitovat lékaře veřejným odsouzením není v domácích podmínkách nijak překvapivá. Už se dokonce mluví o chystaných žalobách na iniciátory hromadného odchodu lékařů kvůli podezření na vydírání, organizování a podněcování nepokojů či obecné ohrožení. Prostě se nám tady rodí noví extremisté, se kterými bude nutné pořádně zatočit.

Je typické pro tento postkomunistický stát, že svou dlouhodobou neschopnost čelit problémům dříve nebo později „řeší“ nálepkováním těch, co na kritické poměry veřejně upozorní a občansky se angažují. Není to zase tak historicky dlouho, co komunisté burcovali národ proti imperialistům a štváčům. Zfanatizovaná masa dokáže více, než orgány na objednávku činné v trestním řízení.

V naší situaci už o fanatismus nejde. Hraje se na city a strach z utrpení blízkých, zvláště dětí a kojenců. Prostě sviňárna, kterou tady politici rozehráli. Jejich domovské strany přivedly české zdravotnictví do obrovských problémů. Předhozeni rozzuřenému stádu sviní však nemají být (nez)odpovědní politici, nýbrž samotní lékaři. Za předpokladu, že se podle průzkumů jako svině chovat budeme.

Autor: Martin Zbela | neděle 6.2.2011 9:17 | karma článku: 23,34 | přečteno: 1335x