Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vysvědčení - Finanční gramotnost: nedostatečně!

Krátký, nepravidelný seriálek o Vašich penězích, chudobě a bohatství, školství, socialistech a hlavně o našich dětech a nás, rodičích. (Volně inspirováno knihou Roberta Kiyosakiho: Rich Dad, Poor Dad.) Rady našich rodičů, kteří se narodili před rokem 1945, snad byly dobré pro nás, současné dospělé, ale nedostačují těm, kteří vyrůstají v dnešním rychlém světě. Jedna z rad, kterou jsme od rodičů slyšeli asi každý z nás, byla: „Dobře se uč, vystuduj, získej dobrou kvalifikaci, najdi si stálé, dobře placené místo“. Ta ale dnes už neplatí. Že nás komunistické školství neučilo, jak peníze fungují, a místo toho jsme poslouchali bludy „socialistické ekonomie“, není nic divného, ale že 19 let po převratu nadále naše školství o finanční gramotnosti mlčí, či dokonce mlží, je ostudná tragédie celé polistopadové generace dětí. A často i my rodiče, z jakéhosi „kulturního zvyku“, sdělujeme našim dětem tutéž „dobrou radu“ našich rodičů, která vždy byla to pravé a fungující.

google.cz

Flagrantně se nám situace zobrazuje v zadluženosti českých rodin (a potažmo i státu) podléhajících lákadlům utrácení. Poučka našich rodičů, (když vystudujete a budete hodně pracovat), dnes totiž vede k tomu, že o co více vyděláme, o to víc zaplatíme státu na daních, a ocitáme se v bludném kruhu „krysího dostihu“: výplata, složenky, nájem, (hypotéka), režie domácnosti, výplata, složenky, nájem… Jsme chyceni v kolotoči neustálého nedostatku peněz. A i když vyděláme větší peníze, naše nároky, hlad a touhy, porostou zároveň s nimi a náš pocit neustálého finančního tlaku se ani nepatrně nezmění.

Nadále budeme pracovat pro (na) našeho zaměstnavatele (z hodnot, které vytvoříme, si ponechá nemalé procento), pro (na) vládu (odvedeme daně, rovněž nemalé), pro (na) naši banku (která nám vede běžný účet, zřídila hypotéku, či jinak bohatne z našich prostředků), dále nás stát, kraj, obec, oblaží dalšími přídavnými daněmi (ať už se jedná o DPH, spotřební daně, dálniční poplatky, daně ze psů, nemovitostí, dědické, poplatky u lékaře…), a naše „bohatství“ zůstává konstantně nulové, žijeme od výplaty k výplatě.

Jediná šance, jak prorazit z „krysího závodu“ je totiž pochopení a zběhlost v účetnictví a v investování, což jsou však předměty, které naše školství z jakési lenosti a setrvačnosti nevyučuje, upřednostňuje nadále biflování různých neužitečných dat, která lze v případě potřeby najít za několik okamžiků přes internet ve Wikipedii. A jak může vzdělávací systém vyučovat něco, co sám nezná??? Ani my, nejsme-li v obou oborech vzděláni, (a nejsme), nejsme schopni děti těmito znalostmi vybavit.

Položte si sami sobě otázku. Víte, co je výsledovka, bilance, co jsou aktiva a pasiva, co jsou toky peněz?

Osud našich dětí je tedy nadále pevně určen ke kolotoči krysího závodu. Vzdělání se nezměnilo, svět se změnil. A nám tady, po převratu dvojnásob. Děti tráví roky v zastaralém školském systému, studují předměty, které nikdy nebudou potřebovat, (proč každý kantor pokládá ten „svůj“ předmět za nejdůležitější na světě?) a připravují se na svět, který už dávno neexistuje.

Nejnebezpečnější rada, kterou dnes dětem můžeme dát, je: „choď do školy, dostaň samé jedničky, vyhledej si pak dobrou a jistou práci“! Je to zastaralá a špatná rada!!!

Tím nechci říct, že vzdělání není nutné. Naopak! Ale naše školství programově vychovává chudé lidi, voliče Špidlů, Paroubků, Filipů a podobných. Vzdělání je základem úspěchu, ale jiné vzdělání. Povzbuzovat děti, aby se staly zaměstnanci (ať firmy, státu, armády…) znamená, že za svého života zaplatí na daních mnohem více, než je jejich spravedlivý podíl. A chudí rodiče vychovají také chudé děti. Finanční inteligence je mentální proces.

Příště o prvním ze šesti základních pravidel, jak být bohatý.

Autor: Petr Závladský | pátek 21.11.2008 10:38 | karma článku: 13,93 | přečteno: 1299x
  • Další články autora

Petr Závladský

Jestliže je místopředsedou vlády… (elipsis)

Ano, už se bojím napsat to na plné pecky, protože jsme se ocitli znovu v prostředí cenzury, svoboda slova je udílena „svobodně“ bolševikům a estébákům a kritici jsou znovu perzekvováni. Systém se nezměnil. Jen režiséři hry se občas změní.

17.4.2015 v 16:45 | Karma: 34,74 | Přečteno: 1510x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Nikdo už o tom nehovoří

Asi je pravdou, že lidé jsou už jen totalitní ovce. Jde o nový software iDnesu. Je zaveden už téměř dva měsíce. Jenže stále řádně nefunguje!!!

14.4.2015 v 23:00 | Karma: 26,27 | Přečteno: 838x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Co je, a co není vidět

Policajti na přechodech vlastně snižují bezpečnost lidí a dětí! Jsem teď pracovně v Pardubicích. Když jedu ráno do školy, na každé zebře stojí člen Městápa, který řídí bezpečné přecházení dětí přes vozovku. Má na sobě předpisovou reflexní vestu a v ruce plácačku, kterou omezuje dopravu. (Má k tomu vůbec zákonný rámec???)

13.4.2015 v 20:30 | Karma: 24,23 | Přečteno: 914x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Big Beat(les)

Strašně rychle ty roky běží. Dnes je tomu přesně 45 let, co se rozpadla legendární skupina The Beatles. Asi bychom museli hledat hodně hluboko v džungli, abychom našli někoho, komu ta dvě slova neříkají vůbec nic.

10.4.2015 v 18:30 | Karma: 23,35 | Přečteno: 549x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Endy nepozorovaně zavádí fašismus

Napsal jsem ten titulek poněkud drsně, ale když rozebereme, jaké charakteristické znaky fašismus měl, vidíme, že to konstatování není úplně mimo mísu.

9.4.2015 v 20:40 | Karma: 26,95 | Přečteno: 814x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  15:56

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10,  aktualizováno  15:48

Neznámý útočník v noci na středu hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ...

Zatýkáme migranty pro první vlnu deportací do Rwandy, oznámil Londýn

1. května 2024  15:45

Britská policie ve středu začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.