Vysoké umění kuchařské 4
Mám občas tužby poučovat. Ostatně u kantora (na stará kolena) to není nic neobvyklého. Ale poučovat o gastronomii mě baví snad ze všeho nejvíce. Tak mi, prosím, odpusťte, pokud to není „Váš šálek čaje“.
Když jsem žil na vesnici – a ne zrovna krátce – občas jsme se usnesli, my chlapi, co jsme spolu mluvili, že si upečeme selátko. Koupil se soudek piva, prasátko se předpeklo u Mrázů v peci a pak se za vsí nějak dorožnilo na ohni. No, ta úprava nebyla chuťově zvlášť zajímavá. Tak se podívejme na profesionálnější přípravu selátka:
Selátko
Sele (asi 4,5 kg), 120 ml nasekaného celeru, 60 ml nasekané šalotky, 1 stroužek sekaného česneku, 3 lžíce másla, ¾ l strouhanky, 1 lžíce nasekané petrželky, 1 lžíce drobně sekané pažitky, 1 ½ lžičky soli, 1/8 lžičky šalvěje, 1/8 lžičky muškátového oříšku, 6 proužků dobré slaniny, 2 velká vejce, 120 ml jablečného protlaku (není nutný) K obložení: klobásky, malé japonské pomeranče kumquat, řeřicha, zapečená pláňata se skořicí, třešně naložené v likéru Maraschino
Vyvržené sele omyjte a osušte. Na másle osmahněte celer, šalotku a česnek, do sklovata. Přidejte pažitku, petrželku, sůl, šalvěj, strouhaný oříšek a strouhanku. Slaninu osmažte dokřupava a rozdrobte ji do směsi. Přidejte vejce a vymíchejte do hladka. Je-li nádivka suchá, použijte jablečný protlak.
Sele naplňte a otvor zašpejlujte, nebo zašijte. Předehřejte troubu na 160 °C. Ocásek a ouška chraňte pergamenem. Selátko propíchejte vidličkou, aby mohl vytékat tuk, potřete máslem a pečte 3,5 – 4 hodiny. Po půlhodinách polévejte výpekem, případně podlévejte vodou (vývarem).
Pokud to nebudete jíst někde na louce, pak obložte doporučenými oblohami. Ale určitě ne tuzemskou zvrhlostí: Slávií (červené a bílé zelí), nezralým rajčetem a nezralou paprikou. Tudy cesta ke kvalitní krmi rozhodně nevede.
Divoký králík už v naší přírodě prakticky neexistuje. Známe jen zajíce (a i ty často jen z vyprávění). Ale kdybyste králíka získali, zkuste tuto vynikající úpravu (a pokud máte králíka domácího, nebude to sice ono, ale bude to také dobré):
Civet de lapin (dušené králičí, Francie, 4 porce)
1 divoký králík, 3 lžíce másla, 2 lžíce na kostičky pokrájené slaniny, několik kapek octa, 1 lžička soli, ½ lžičky čerstvě mletého pepře, 2 lžíce hl. mouky, 240 ml kuřecího vývaru, 180 ml červeného vína, bouquet garni (z 1 snítky petrželky, malého bobkového listu, 1 snítky tymiánu), 2 lžíce drobně krájené šalotky, ½ stroužku utřeného česneku, 4 malé bílé cibulky, 6 žampiónů na plátky
V litinovém hrnci na másle vyškvařte slaninu. Králíka stáhněte, vykuchejte a naporcujte. Do zachycené krve kápněte octa, aby se nesrazila. Maso osolte, opepřete, poprašte moukou a osmahněte na tuku po slanině dohněda. Zalijte vývarem a vínem, vložte sáček (kytičku) bouquet garni, šalotku a podle chuti sůl a pepř. Zakryjte a duste 1,5 hodiny. Cibuli předvařte v osolené vodě, nechte okapat a přidejte k masu společně s houbami. Duste dále asi ½ hodiny. Vyjměte bouquet garni a omáčku zahustěte králičí krví. Zdobte čerstvou snítkou petržele.
Oeufs au cheval (vejce na koni, Francie)
4 tenké krajíčky toastového chleba, 2 lžíce másla, 30 g domácí paštiky z husích jater, 4 velká vejce, 60 ml strouhaného parmezánu, ¼ lžičky mleté sladké papriky, 2 lžíce rozpuštěného másla, sůl, čerstvě mletý pepř
Vyhřejte si gril. Z chleba vykrájejte kolečka a osmažte je na másle po obou stranách dozlatova. Osušte ubrouskem a potřete játrovou paštikou. Na másle opatrně usmažte sázená vejce. Solte a pepřete až jsou hotová. Přeneste je na topinku. Posypte parmezánem a štipcem papriky, pokapejte rozpuštěným máslem a zapečte pod grilem dohněda.
Podávávejte jako předkrm.
Základem veškerého uměleckého kuchařství jsou omáčky. Ať se Vám to líbí, nebo ne. Maso je základním nositelem chuti a omáčka (sauce) je tím dirigentem, který z rozskřípaného orchestru udělá ten symfonický, hodný poslechu.
Sauce printemps (jarní omáčka, Francie)
2 sekané šalotky, 12 žampiónů na plátky, 4 lžíce másla, 120 ml slaniny na kostičky, 60 ml koňaku, 240 ml suchého červeného vína, 240 ml silného kuřecího vývaru, 1 lžíce sekané petrželky, 1 lžíce sekaného kerblíku, 1 lžička sekané celerové natě, ½ lžičky sekané pažitky, několik lístků estragonu, špetka tymiánu, několik zrnek cayennského pepře, několik zrnek tlučeného černého pepře, sůl, 2 lžíce drůbeží krve, několik kapek octa
Na ¾ másla osmažte dokřupava slaninu, pak přidejte šalotku a houby. Smažte dohněda a přilijte koňak, zapalte ho, a až plameny pohasnou, dolijte víno a vývar. Přidejte natě, oba pepře, další koření a sůl. ¼ hodiny provařte, proceďte a vařte asi 4 minuty, doplňte zbytkem másla a zahustěte drůbeží krví (pár kapek octa se do krve dává, aby se nesrazila).
Omáčka se používá k pečeným holoubatům, křepelkám, tetřívkům či bažantům.
A znova upozorním: vína a jiné alkoholické nápoje se v kvalitní kuchyni uplatňují v míře větší, než malé.
Nevím jak Vám, ale tečou mi sliny. Jak Pavlovovu psu.
Petr Závladský
K poučení z krizového polistopadového vývoje ve straně a společnosti

Úspěšně znormalizovaný Ústav pro studium totalitních režimů vydal ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci na sklonku roku 2015 sborník odborných prací „Každodenní život v Československu 1945/48–1989“.
Petr Závladský
Dobrý den, můj přítel,

Je to občas veselé, když člověk někde zveřejní svou mailovou adresu, jak se dobré duše celého světa hned starají, aby člověk neživořil, nedřel tady za nějaký mrzký peníz, ...
Petr Závladský
Zálohování dat

Před pár dny tady uveřejnila paní Zuzana Součková článek o nutnosti zálohování dat. Jak pod jejím původním článkem, tak i na FB se objevila řada podnětů typu: „zálohoval bych, ale nevím kam“. Stručný přehled je takovýto:
Petr Závladský
One way ticket

Xenofobie je strachem z neznámého, ale my jsme (i díky informatice) velmi dobře informováni! Tedy se jedná o strach naopak ze známého, o strach z reálného nebezpečí. A samozřejmě pociťujeme odpor proti hrozícímu násilí.
Petr Závladský
Maličko o kavkách a také o lidech

Jsem jen z donucení filosof. Chtěl jsem si původně jen tak klidně žít své dny a dívat se na květiny jak kvetou a voní, vidět stromy jak kvetou a plodí, a sledovat ptáky jak zpívají, vidět, jak neúprosně po podzimu přichází zima...
Další články autora |
Nekontrolovaně k Zemi padající sovětská sonda se zřítila do Indického oceánu
Sovětská sonda Kosmos 482 ze 70. let minulého století se rozpadla v sobotu ráno kolem osmé hodiny...
Cizinec zaplatil za jízdu taxíkem v Praze přes 200 tisíc, zjistil ráno s hrůzou
O více než 200 tisíc korun málem přišel v Praze cizinec, který se v noci vracel na hotel taxíkem,...
Požadavky odtržené od reality, zoufají po jednání Ukrajinci. Rusové jsou spokojeni
Sledujeme online Jednání delegací Ukrajiny a Ruska v Istanbulu po necelých dvou hodinách skončilo. Bylo to první...
VIDEO: Turecké letadlo škrtlo v Praze ocasem o ranvej. Modleme se, vyzýval pilot
Napínavý pokus o přistání si prožili cestující na palubě letu TK1771 společnosti Turkish Airlines z...
Marketér prodělal miliony a splácí je miliardáři Janečkovi. Nebylo to krypto, tvrdí
Sedm let bude muset splácet marketingový expert Jakub Horák svůj dluh vůči miliardářovi Karlu...
Při ruském útoku na autobus s civilisty v Sumské oblasti zemřelo devět lidí
Nejméně devět lidí přišlo o život a čtyři další utrpěli zranění při ruském útoku na autobus s...
Americkým středozápadem se prohnaly extrémní bouře a tornádo, 16 lidí zemřelo
Nejméně sedm lidí přišlo v pátek o život při bouřích, které se přehnaly nad americkým státem...
Rakušan obhájil post šéfa STAN. Hranice úspěchu je dvojciferný výsledek
Přímý přenos Ministr vnitra Vít Rakušan byl znovu zvolen předsedou STAN. Dostal 282 hlasů od 286 delegátů, čtyři...
STAN chce euro, manželství pro LGBT, bezplatné menstruační potřeby i eutanázii
Zvýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun pro rodiny, kde se na péči podílejí oba rodiče,...

Prodej RD 8+2 v obci Dlouhá Třebová, terasa, garáž, zahrada
Vondrák, Dlouhá Třebová, okres Ústí nad Orlicí
4 690 000 Kč
- Počet článků 651
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1691x
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.