Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

…s péčí řádného hospodáře

Šéf České správy sociálního zabezpečení Petr Poncar rezignoval. Nepříjemná ministryně práce a sociálních předmětů Müllerová tvrdí, že byl odejit čistě z důvodů odlišného pohledu na personalistiku úřadu a ne kvůli skandálu za nějž je zodpovědný.


Pro úplnost je třeba dodat, že Petr Poncar byl do funkce dosazen teprve v září letošního roku na přání prvního náměstka bývalého ministra Dr. Ing. Jaromíra Drábka Bc. Vladimíra Šišky MBA. To je ten, který je dnes závažně podezříván z korupčního jednání na MPSV a v říjnu propuštěný z koluzní vazby.

…všechna výběrová řízení na Ministerstvu práce a sociálních věcí jsou zmanipulována, kdo nezaplatí, s tím se pan náměstek nebaví, kdo ze zaměstnanců jen cekne je vyhozen na paragraf, třeba za vynášení informací bez důkazů. Tunelování MPSV přes bílé koně (ředitel IT), místo šetření utracení rozpočtu na rok za 6 měsíců, nakupování techniky bez výběrových řízení. Připomíná to mířenou likvidaci podniku, jen je to MPSV, takže to zas zaplatí daňový poplatníci. Říká záznam z protikorupční linky.

A ministryně Müllerová je ta, která nad nálezem Ústavního soudu ohledně protizákonného vynucování výkonu veřejně prospěšných prací zadarmo (a za trest za to, že člověk přišel o práci) mávla rukou a oznámila, že ji to příliš nezajímá, aby to o den později odvolala.

Táž Müllerová, která v televizi vydírá občany tím, že jim nebudou vyplaceny sociální dávky, pokud nebudou vlastnit diskutabilní S-Card. Táž Müllerová, která o den později médiím tvrdila, že sice výplaty sociální dávky nejsou na S-Card vázány, ale její vyzvednutí je povinné, protože karta bude sloužit jako identifikátor osoby.

Aha. Takže Občanský průkaz už nestačí. Na­pří­ště si na jednání s úřady bez vyz­vá­ní vezměte s sebou: ob­čan­ský průkaz, řidičský průkaz, pas, doklad o bezinfekčnosti, rodný list, křestní list, doklad o přidělení rodného čísla, výpis z rejstříku trestů, výpis z katastru nemovitostí, výpis z registru motorových vozidel, oddací list, případně psí knížku. Pokud jste mrtví, pak protokol z ohledání, registrační číslo hrobu s dokladem o zaplacení žehu a notářsky ověřený vlastnoruční podpis pod oznámením o úmrtí.

Ale nechme nepříjemnou ministryni být, ještě na ni dojde.

Podle všeho však byl šéf ČSSZ odejden z jiného důvodu: Poncar prý rezignoval ve skutečnosti v okamžiku, kdy „praskl“ poněkud vypečený nákup tiskáren pro výše zmíněný státní ouřad:

Pro pobočky měla ČSSZ celkem nakoupit 4 500 tiskáren k počítačům. Za tiskárny mělo být vydáno celkem přes 210 mil. korun. Pokud si budeme chvíli hrát s matematikou, pak nám vychází cena za jednu tiskárnu kolem 47 tisíc korun. Posledních pár dní jsem sice žádnou tiskárnu nekupoval, ale zběžným pohledem na internet vychází cena dostatečné kancelářské tiskárny tak na 10 tisíc a pokud bychom použili inkoustovku, pak i pod 5 000. Tiskárny proto byly předraženy o téměř nepochopitelných 370 %, resp. 840 %. Anebo byly poptávány tiskárny ve zcela zbytečné kvalitě.

Počítejme dále: ouřadů je na pobočkách ČSSZ asi 9 000 a poboček nějakých 97. Pak se dopočteme, že na jednu pobočku nám vychází asi 46 tiskáren. A podobně vypočteme, že na jednu pobočku vyjde asi 93 úředníků a jedna tiskárna připadá zhruba na dva úředníky.

O nějakých síťových tiskárnách zřejmě dodneška neslyšeli. Kdyby se takto chovala kterákoliv soukromá firma, asi by velmi rychle přišla na buben. Ale ze státního krev neteče, že. Miliony sem, miliony tam, pojištěnci to zaplatí. „To se nám to hoduje, když nám půjčujou“, říkal kurát Katz Švejkovi.

Mám-li říci pravdu, než kupovat úředníkům tiskárny, raději by se měl zavést systém kvót na přidělování kancelářského papíru. Tak dva listy na osobu a rok. Protože, známe to: dej úředníkovi moc a vymyslí — lejstro.

A pan Poncar? Včas rezignoval a nic se nestalo.

Autor: Petr Závladský | úterý 11.12.2012 16:10 | karma článku: 30,07 | přečteno: 1267x
  • Další články autora

Petr Závladský

K poučení z krizového polistopadového vývoje ve straně a společnosti

Úspěšně znormalizovaný Ústav pro studium totalitních režimů vydal ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci na sklonku roku 2015 sborník odborných prací „Každodenní život v Československu 1945/48–1989“.

17.2.2016 v 11:11 | Karma: 30,43 | Přečteno: 1861x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Dobrý den, můj přítel,

Je to občas veselé, když člověk někde zveřejní svou mailovou adresu, jak se dobré duše celého světa hned starají, aby člověk neživořil, nedřel tady za nějaký mrzký peníz, ...

15.12.2015 v 11:00 | Karma: 23,29 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Zálohování dat

Před pár dny tady uveřejnila paní Zuzana Součková článek o nutnosti zálohování dat. Jak pod jejím původním článkem, tak i na FB se objevila řada podnětů typu: „zálohoval bych, ale nevím kam“. Stručný přehled je takovýto:

7.11.2015 v 16:10 | Karma: 18,16 | Přečteno: 1257x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

One way ticket

Xenofobie je strachem z neznámého, ale my jsme (i díky informatice) velmi dobře informováni! Tedy se jedná o strach naopak ze známého, o strach z reálného nebezpečí. A samozřejmě pociťujeme odpor proti hrozícímu násilí.

27.9.2015 v 16:52 | Karma: 34,13 | Přečteno: 1142x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Maličko o kavkách a také o lidech

Jsem jen z donucení filosof. Chtěl jsem si původně jen tak klidně žít své dny a dívat se na květiny jak kvetou a voní, vidět stromy jak kvetou a plodí, a sledovat ptáky jak zpívají, vidět, jak neúprosně po podzimu přichází zima...

26.9.2015 v 17:25 | Karma: 18,99 | Přečteno: 518x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Nikdo mi neřekl, jak o jizvy pečovat, říká zakladatelka organizace Císařovnám

1. června 2024  17:32

Seriál Před pěti lety čekala Eva Zubec svého prvního syna. Během porodu lékaři vyhodnotili, že bude muset...

V Indii po šesti týdnech skončily parlamentní volby. Očekává se vítězství Módího

1. června 2024  17:30

V sobotu završila Indie po šesti týdnech proces parlamentních voleb, ve kterých současný premiér...

Izraelští osadníci blokují humanitární pomoc pro Gazu. Mají tipy i od vojáků

1. června 2024  17:01

Židovští osadníci na okupovaném Západním břehu Jordánu blokují nákladní vozy s humanitární pomocí,...

Muž v Německu střelil svou těhotnou ženu do hlavy. Pátrá po něm i vrtulník

1. června 2024  15:54,  aktualizováno  16:33

Policie v Porúří na západě Německa pátrá po útočníkovi, který dnes dopoledne na dvou místech ve...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.