Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nepochopení termínu kapitalismus

Když jsme před mnoha lety zvonili na náměstích klíči, domníval jsem se, že lidem se zde nejvíce stýskalo po svobodě a bolševika si přáli svrhnout aby tu odpíranou svobodu nabyli. Zřejmě jsem se mýlil. Poslyšte tři názory.

Názor prvý,

názor Václava Klause, zazněl v únoru letošního roku na set­ká­ní Mont Pèlerin Society a byl spíše smutným po­vzdech­nu­tím:

Friedrich Augustvon Hayek* 1899 † 1992Photo: www.google.at „Svět, ve kterém žijeme dnes, je pro mne zkla­má­ním. Žijeme v daleko více socialistické a etatistické spo­leč­no­sti, než jsme si uměli představit. Nemám na my­sli pouze naši zemi, ale Evropu a celý západní svět. Po slibném začátku se v mnoha ohledech vra­cí­me zpět do éry v minulosti, o které jsme si mysleli, že jsme se jí už jednou provždy zbavili. Před dvaceti lety se nám zdálo, že přímo před na­ši­ma očima se odehrává dalekosáhlý posun na ose ‚totality vs. svobody‘ a ‚státu vs. trhu‘. Byl to o­dů­vod­ně­ný pocit. Vše bylo po­sí­le­no skutečností, že na­še Sametová revoluce se odehrála v době historicky unikátní éry Ronalda Reagana a Margaret That­che­ro­vé.

Ludwig von Mises* 1881 † 1973Photo: www.mises.cz Díky nim a ve světě díky myšlenkám Hayeka, Fri­ed­ma­na, Stiglera a pár dalších jsme věřili, že se ka­pi­ta­lis­mus, alespoň po určitou dobu, podařilo u­brá­nit pro­ti glo­bál­ní­mu socialismu. Lidé jako já věděli, že ty­to okamžiky byly výjimečné a jedinečné, ale ne­če­ka­li, že to, co dosáhli, bude tak rychle za­po­me­nu­to. Chyb­ně jsme doufali, že změny, které probíhaly v té době, budou nezvratné. Dnes mnoho z nás již ne­sdí­lí tento po­cit. Téměř neviditelně a potichu byly my­šlen­ky ka­pi­ta­lis­mu a svobody oslabeny. …V roce 1996 se to ale ještě nezdálo tak jasně ja­ko dnes, že jsme ztratili systém politické svobody a par­la­ment­ní demokracie, která nahradila v roce 1990 bývalý totalitní politický režim. Tehdy trh a sou­kro­mé vlast­nic­tví, které nastoupilo namísto plá­no­vá­ní, za­ča­lo dominovat hospodářství a došlo k cel­ko­vé li­be­ra­li­za­ci, de­re­gu­la­ci a desubvencování. Stát ra­di­kál­ně u­stu­po­val ze všech svých rolí a svobodný je­di­nec se dostal do popředí… Náš optimismus byl založen na víře v sílu zásady volné společnosti, svobodných tr­hů, myšlenek svobody, stejně jako v naši schopnost podporovat tyto myšlenky. Dnes, na začátku druhé dekády 21. století, je náš pocit jiný…“

Názor druhý

Otevřený dopis Jiřího Moravčíka presidentu Klausovi

[Redakčně kráceno; opraven pravopis]

Před dvaadvaceti lety si lidé v celé naší zemi na náměstích vystáli a klíči vyzvonili osvobození od čtyřicet let trvajícího nenáviděného tmářského totalitního komunistického režimu. Po čtyřiceti letech lidé svobodně vydechli a současně se s bezelstnými nadějemi v očích nadechli k novému životu ve svobodné, k pro­spe­ri­tě vykročené zemi. Postupné probouzení z tohoto sladkého snu bylo velmi trpké. První šok… prosazená blesková instalace neoliberálního neregulovaného kapitalismu, který v té době téměř nikdo v této zemi nechtěl (podle tehdejšího sociologického průzkumu si ho přála cca 3 % lidí). …místo toho, aby byla tato země transformována na prosperující… systém… Váš … nechvalně slavný historický výrok „…peníze jsou až na prvním místě…“ v podstatě zlidověl … jde ale o hořkou tragedii Vaší doktríny neomezené všudypřítomné nadvlády peněz úplně nad vším. Výsledek jejího devastujícího demoralizujícího působení dnes pociťujeme na každém kroku úplně všichni. Lidem začíná pomalu docházet, že tato česká verze mafiánského kapitalismu a tato česká verze zastupitelské pseudodemokracie, která se postupně stala zcela nefunkční a naprosto zdiskreditovanou, jsou nadále dlouhodobě neudržitelné. Lidem začíná pomalu docházet, že pravidelně se opakujícím víceméně mechanickým volebním úkonem se systémových změn, … nikdy nedočkají. Pane prezidente, odstupte… a uvolněte tak cestu k dlouhé … obrodě a celkové obnově této země… drtivá většina společně vytvořeného bohatství… (nepatří všem), ostatní se nepropadali do stále větší nouze, … bude muset konečně směřovat ke společnosti, která bude uspořádána tak…

atd. ad infinitum…

Názor třetí

ventiloval před několika lety socialistický exmístopředseda vlády Jiří Havel: …ka­pi­ta­lis­mus je sprosté slovo…. Netřeba zdůrazňovat, že výraz kapitalismus je ryze neutrální a po­pi­su­je jedinou věc, a tou je to, že práce je vykonávána — narozdíl od feudalismu — za mzdu. Není ani pravicový, ani levicový.

Na dokreslení ještě čerstvější výrok stínového ministra financí ČSSD o jeho představě pa­ra­zi­tů, nebo úplně nakonec nejčerstvější gesto socialistického presidenta Zemana vůči ex­před­se­do­vi španělské komunistické strany Barrosovi, representantu socialistické, by­ro­kra­tic­ko-centralistické EU, dlouhodobá podpora a preference KSČM, sadista Vondruška v krajském za­stu­pi­tel­stvu. Ani se mi nechce snášet další argumenty.

Následkem těchto citací a faktů mi nezbývá než otázku uzavřít tak, že většině lidí (kromě těch snad ±3 %) reálný socialismus vlastně před dvaceti lety nevadil a nevadí jim ani dnes. Vzdor jeho zřejmé neefektivitě, vzdor faktickému ekonomickému krachu celého vý­chod­ní­ho bloku, vzdor krachu socialismu západního ritu, socialismu švédského modelu, neustále jsou tou vizí socialismu fascinováni. Dobrovolně do otroctví! Co do svobody? Nevoní to, vidět to není, ani jíst to nejde — tak je to asi nanic!

Když jsem byl ještě plný sil, nedonutil mě režim emigrovat. Dnes, se socialistickým Se­ná­tem, socialistickým Ústavním soudem, socialistou na Hradě, socialistickou EU, v brzku zřejmě so­ci­a­lis­tic­kým Parlamentem a vládou si začínám říkat, jestli není na čase zvednout kotvy.

Já tuhle hru hrát nechci. Ani ji platit.

Autor: Petr Závladský | středa 3.4.2013 16:50 | karma článku: 27,77 | přečteno: 1721x
  • Další články autora

Petr Závladský

K poučení z krizového polistopadového vývoje ve straně a společnosti

Úspěšně znormalizovaný Ústav pro studium totalitních režimů vydal ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci na sklonku roku 2015 sborník odborných prací „Každodenní život v Československu 1945/48–1989“.

17.2.2016 v 11:11 | Karma: 30,43 | Přečteno: 1861x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Dobrý den, můj přítel,

Je to občas veselé, když člověk někde zveřejní svou mailovou adresu, jak se dobré duše celého světa hned starají, aby člověk neživořil, nedřel tady za nějaký mrzký peníz, ...

15.12.2015 v 11:00 | Karma: 23,29 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Zálohování dat

Před pár dny tady uveřejnila paní Zuzana Součková článek o nutnosti zálohování dat. Jak pod jejím původním článkem, tak i na FB se objevila řada podnětů typu: „zálohoval bych, ale nevím kam“. Stručný přehled je takovýto:

7.11.2015 v 16:10 | Karma: 18,16 | Přečteno: 1256x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

One way ticket

Xenofobie je strachem z neznámého, ale my jsme (i díky informatice) velmi dobře informováni! Tedy se jedná o strach naopak ze známého, o strach z reálného nebezpečí. A samozřejmě pociťujeme odpor proti hrozícímu násilí.

27.9.2015 v 16:52 | Karma: 34,13 | Přečteno: 1142x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Maličko o kavkách a také o lidech

Jsem jen z donucení filosof. Chtěl jsem si původně jen tak klidně žít své dny a dívat se na květiny jak kvetou a voní, vidět stromy jak kvetou a plodí, a sledovat ptáky jak zpívají, vidět, jak neúprosně po podzimu přichází zima...

26.9.2015 v 17:25 | Karma: 18,99 | Přečteno: 518x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.