Několik slov o dovednosti vařit
Takže slečně Grosmanové touto cestou nesmírně děkuji a vzdávám hold za tu obrovskou práci, kterou do celého projektu vložila.
Abych podpořil tu její ideu, která jde až na dřeň toho, jak se zredukovala a poblbala česká kuchyně, zkusím Vám v nějakém nepravidelníku předložit podobnou sérii článků. Opírat se budu o to, co musel před nějakými padesáti lety bravurně znát každý kuchař. A co se tehdy naprosto běžně vařilo a co dnes prakticky vůbec neznáme. Všichni ti kuchtíci, kteří dnes tímto učebním oborem projdou, nevědí zpravidla o gastronomii téměř vůbec nic.
Čemu se divit? Učni jsou začasté používáni pouze jako velmi laciná pracovní síla na mytí černého nádobí, krájení cibule, nebo loupání brambor. K vaření se skoro nedostanou, pokud se jich neujme nějaký osvícený praktik. A po třetím ročníku padnou někam do praxe, kde zapomenou rychle skoro všechno z teorie, která jim přišla nudná a zbytečná, okoukají ty nejhorší návyky od mizerných kolegů-kuchařů a začnou si život po jejich vzoru zjednodušovat nejrůznějšími náhražkami a dochucovadly, které nedají tak moc práce.
Jenže lenost do gastronomie nepatří! Ona vlastně nepatří do žádného slušně prováděného řemesla. Ale na tom jídle je to znát strašně moc. Cena jídla nesmí být pouze součtem cen surovin, energií a dalších režijních nákladů. Cena dobrého jídla musí být tvořena i z té dovednosti a vědomostí jak to uvařit výtečně, průměrně, nebo blbě.
Podívejme se například do někdejšího učebního textu technologie pro učební obor kuchař. Ze dvou důvodů. O kolik bohatší byla potravinová skladba jen před pár lety. A kolik samozřejmých věcí dnešní kuchaři vůbec nevědí.
V následujících dílech se Vám pokusím přiblížit, co tehdy museli řadoví kuchaři běžně znát o přípravě jídel ze zvěřiny, z drůbeže, ze skopců, o omáčkách, mnoha druzích ryb, o majonézách i rosolech, o celém zástupu vynikajících věcí, které tu pro lenost a pohodlnost už dnes nejíme.
Místo toho se zde někteří jedinci pokoušejí chovat aligátory, pštrosy, či klokany. A tak vynikající věc, jako telecí brzlík, končí v psích konzervách. A skoro nikdo už jej ani nedovede upravit.
Jedli jste někdy sluku? Nebo jeřábka? Nebo křepelku? To vše z našeho jídelníčku zmizelo! A zbyly stupidní hambáče, smažáky, rohlíky v párku, rádoby pizzy a fast foody.
Petr Závladský
Státostrany a státoškolství
Stát velmi dobře ví, že každou částečkou moci, kterou si přivlastní, zbavuje každého jedince stejně velké části osobní svobody.
Petr Závladský
Pan akademik Otto Wichterle, Silon a kontaktní čočky
Patrně jste to jméno už v nějaké spojitosti zaslechli, ale dobrou znalost o jeho fenoménu i době, ve které žil a pracoval, většinově nemáme. Tedy v kostce:
Petr Závladský
Jindřich Waldes a Koh-i-noor
Zhruba před 138 lety se narodil pan Jindřich Waldes, člověk, o kterém se téměř nic neví, z historie byl prakticky vygumován. Přitom šlo o osobnost stejně tak velikou, jako byl jeho vrstevník Tomáš Baťa. A letos v květnu tomu bude 74 let, co zemřel.
Petr Závladský
Rozhodný odpor proti kolektivismu
Celá diskuse se totiž vede o zástupném tématu. Pokud jsou lidé okolnostmi (třeba svobodou) nuceni se rozhodovat, pak zvažují všechny dostupné faktory a pak se rozhodnou. Někteří samozřejmě dobře, jiní třeba špatně. Možná dokonce podle Gaussovy křivky rovnoměrné distribuce. Ať už inteligence, nebo štěstí.
Petr Závladský
Současný stát je super-socialistický
Před 25 lety jsme se nějakým způsobem zbavili dominantní a řídící úlohy KSČ. Ani pro tento účel nechci zkoumat, zda to bylo zinscenované divadlo, manipulace davem, či cokoliv jiného. Není to vlastně podstatné. Z jedné strany je dnešní stát super-socialistický a ze strany druhé je vlastně korporátně-fašistický.
Další články autora |
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie
Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné
Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste
Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...
Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů
Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...
Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva
Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...
Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt
Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...
Byt 2+kk s balkonem BYTY 4 DVORY, České Budějovice
M. Horákové, České Budějovice - České Budějovice 2
4 361 280 Kč
- Počet článků 651
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1688x
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.
Seznam rubrik
Oblíbené knihy
- Bohatý táta, chudý táta (Robert T. Kiyosaki)
- Co je vidět a co není vidět (Frédéric Bastiat)
- Liberalismus (Ludwig von Mises)
- Cesta do otroctví (F. A. Hayek)
- Kapitalismus a svoboda (Milton Friedman)