La haute cuisine 2
V recepturách si povšimněte hojného používání černého, čerstvě mletého pepře. Funguje totiž jako zesilovač chuti. Daleko lépe, než chemický glutamát sodný!
Letní klobásky
90 dkg libového plecka bez kosti, 90 dkg zadního hovězího, 45 dkg syrového vepřového sádla, 60 ml koňaku, 3 lžičky soli, ¼ lžičky tlučeného hřebíčku, ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku, 1 lžička natě tymiánu (sekané), čerstvě mletý černý pepř, 1 strouhaná cibule, vepřová střívka
Obě masa a sádlo jemně vymelte (i dvakrát) a přidejte zbytek přísad. Prát důkladně propracujte a naplňte do střívek. Povazujte asi po 7 cm. Klobásky se vaří, podobně jako párečky! Podávejte je pouze čerstvě připravené! Chutnají výtečně.
Mnoha pěstitelům škodí nálety loupeživých špaččích hejn (Špaček obecný, Sturnus vulgaris), ať ve vinicích, či třešňových sadech. Špaček je sice zpěvným ptákem, ale jeho výskyt je hojný a není ohroženým druhem. Ale víte, že je dobrý k jídlu?
Špačci
18 – 20 špačků, stejně tolik listů šalvěje (v nejhorším alobal), sůl, kerblík, bazalka, tymián, 240 ml suchého sherry, 22 dkg másla
Čerstvě zastřelené špačky oškubejte, vykuchejte, omyjte a osolte. 5 minut je nechte vydýchat. Pak je posypte sekanými bylinami (lze užít i jiné, snad kromě estragonu a šafránu). Rozpusťte máslo a vmíchejte do něj sherry. Omáčkou potřete každého ptáčka a zabalte do listu šalvěje (alobalu). Zajistěte okraje, aby neunikala šťáva a grilujte (v troubě) při 200 °C, nebo na dřevěném uhlí. Lze podávat s polentou (hustá kaše z jemné kukuřičné mouky, solená, pepřená, maštěná máslem a sypaná sýrem).
Alternativně lze z polenty vytvořit malé placičky a po obou stranách je opéci na másle, podobně, jako lze opékat škubánky.
Název tohoto indického jídla se často komolí na šiškebáb. Není to správně. Obě ta slova pocházejí z hindštiny a urdštiny. Tento výtečný pokrm se rychle rozšířil do nejen Turecka, ale i mnoha států bývalého SSSR (pod názvem šašlik), na Kavkaze bývá často doplněn i ovocem.
V Čechách se chybně vžil pro podobně připravený pokrm pojem ražniči. Ražniči jsou dva poměrně veliké kusy masa, které je sice možno upravovat na jehle, ale je to velmi nepraktické. A hlavně: ražniči se nepřipravuje se zeleninou (jakoukoliv). Když už, tak přesnější by bylo pro pokrm na jehle používat označení špíz. Raději si však udělejte sík kebab, anebo šašlik.
Sík kebab (4 porce, Indie)
1,5 kg vykostěného jehněčího plecka (kozlečí je ještě lepší), asi 0,5 l (burgundského) vína, 120 ml olivového oleje, 1 lžička čerstvého tymiánu, 1 lžička čerstvého oregána, 1 lžička muškátového květu, 1 lžíce celého černého pepře, 1 stroužek česneku, 1 velká cibule, žampióny, lilek, rajčata, zelené papriky, velké zelené olivy plněné papričkami
Z masa odstraňte tuk a blány a pokrájejte je asi na 5 cm kostky. Z vína, oleje a koření vytvořte marinádu. Přidejte do ní třený česnek a cibuli na kolečka. Maso marinádou zalijte a nechte na 4 hodiny odležet. Maso pak vyjměte, nechte okapat a osušte. Rozpalte si gril. Z hub odstraňte třeně, větší kloboučky překrojte, lilek vyjádřete a pokrájejte na kostky, rajčata načtvrťte. Papriky očistěte, spařte a pokrájejte na kolečka. Na jehlu (sík) napichujte střídavě maso (kebab – malé kousky masa) a zeleninu (cibule z marinády nesmí chybět). Potřete znovu marinádou a grilujte z jedné strany dohněda, znovu potřete marinádou a opečte i po druhé straně.
Velmi se doporučuje grilování nad žhavým uhlím z březového dřeva. Nejchutnější přílohou je chléb.
Dnes jsou rozličné „grilovačky“ velmi oblíbené a rozšířené. Zkuste své sousedy (a i sebe) překvapit, jak dobře to umíte!
Petr Závladský
K poučení z krizového polistopadového vývoje ve straně a společnosti
Úspěšně znormalizovaný Ústav pro studium totalitních režimů vydal ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci na sklonku roku 2015 sborník odborných prací „Každodenní život v Československu 1945/48–1989“.
Petr Závladský
Dobrý den, můj přítel,
Je to občas veselé, když člověk někde zveřejní svou mailovou adresu, jak se dobré duše celého světa hned starají, aby člověk neživořil, nedřel tady za nějaký mrzký peníz, ...
Petr Závladský
Zálohování dat
Před pár dny tady uveřejnila paní Zuzana Součková článek o nutnosti zálohování dat. Jak pod jejím původním článkem, tak i na FB se objevila řada podnětů typu: „zálohoval bych, ale nevím kam“. Stručný přehled je takovýto:
Petr Závladský
One way ticket
Xenofobie je strachem z neznámého, ale my jsme (i díky informatice) velmi dobře informováni! Tedy se jedná o strach naopak ze známého, o strach z reálného nebezpečí. A samozřejmě pociťujeme odpor proti hrozícímu násilí.
Petr Závladský
Maličko o kavkách a také o lidech
Jsem jen z donucení filosof. Chtěl jsem si původně jen tak klidně žít své dny a dívat se na květiny jak kvetou a voní, vidět stromy jak kvetou a plodí, a sledovat ptáky jak zpívají, vidět, jak neúprosně po podzimu přichází zima...
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny
Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...
VIDEO: V Londýně hořel autobus. Hasiči požár zvládli až po více než hodině
Pět hasičských vozů a třicet hasičů zasahovalo v sobotu odpoledne v Twickenhamu na jihozápadě...
Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení
Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři...
Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa
Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...
Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie
Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....
Stavební pozemek
Lipská, Chomutov
2 100 000 Kč
- Počet článků 651
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1688x
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.
Seznam rubrik
Oblíbené knihy
- Bohatý táta, chudý táta (Robert T. Kiyosaki)
- Co je vidět a co není vidět (Frédéric Bastiat)
- Liberalismus (Ludwig von Mises)
- Cesta do otroctví (F. A. Hayek)
- Kapitalismus a svoboda (Milton Friedman)