La haute cuisine 2

Nikdy nebudu takovým esem, jakými byli Jean Anthelme Brillat-Savarin, či Auguste Escoffier, to vím. Ale vždy je lepší se snažit vařit dobře, než to ponechat osudu. Je dobré studovat a učit se z chyb ostatních, kteří po vzoru Járy Cimrmana odhalili: „tudy cesta nevede“. Následuje další porce receptů, které stojí za to.

V recepturách si povšimněte hojného používání černého, čerstvě mletého pepře. Funguje totiž jako zesilovač chuti. Daleko lépe, než chemický glutamát sodný!

Letní klobásky

90 dkg libového plecka bez kosti, 90 dkg zadního hovězího, 45 dkg syrového vepřového sádla, 60 ml koňaku, 3 lžičky soli, ¼ lžičky tlučeného hřebíčku, ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku, 1 lžička natě tymiánu (sekané), čerstvě mletý černý pepř, 1 strouhaná cibule, vepřová střívka

Obě masa a sádlo jemně vymelte (i dvakrát) a přidejte zbytek přísad. Prát důkladně propracujte a naplňte do střívek. Povazujte asi po 7 cm. Klobásky se vaří, podobně jako párečky! Podávejte je pouze čerstvě připravené! Chutnají výtečně.


Mnoha pěstitelům škodí nálety loupeživých špaččích hejn (Špaček obecný, Sturnus vulgaris), ať ve vinicích, či třešňových sadech. Špaček je sice zpěvným ptákem, ale jeho výskyt je hojný a není ohroženým druhem. Ale víte, že je dobrý k jídlu?

Špačci

18 – 20 špačků, stejně tolik listů šalvěje (v nejhorším alobal), sůl, kerblík, bazalka, tymián, 240 ml suchého sherry, 22 dkg másla

Čerstvě zastřelené špačky oškubejte, vykuchejte, omyjte a osolte. 5 minut je nechte vydýchat. Pak je posypte sekanými bylinami (lze užít i jiné, snad kromě estragonu a šafránu). Rozpusťte máslo a vmíchejte do něj sherry. Omáčkou potřete každého ptáčka a zabalte do listu šalvěje (alobalu). Zajistěte okraje, aby neunikala šťáva a grilujte (v troubě) při 200 °C, nebo na dřevěném uhlí. Lze podávat s polentou (hustá kaše z jemné kukuřičné mouky, solená, pepřená, maštěná máslem a sypaná sýrem).

Alternativně lze z polenty vytvořit malé placičky a po obou stranách je opéci na másle, podobně, jako lze opékat škubánky.


Název tohoto indického jídla se často komolí na šiškebáb. Není to správně. Obě ta slova pocházejí z hindštiny a urdštiny. Tento výtečný pokrm se rychle rozšířil do nejen Turecka, ale i mnoha států bývalého SSSR (pod názvem šašlik), na Kavkaze bývá často doplněn i ovocem.

V Čechách se chybně vžil pro podobně připravený pokrm pojem ražniči. Ražniči jsou dva poměrně veliké kusy masa, které je sice možno upravovat na jehle, ale je to velmi nepraktické. A hlavně: ražniči se nepřipravuje se zeleninou (jakoukoliv). Když už, tak přesnější by bylo pro pokrm na jehle používat označení špíz. Raději si však udělejte sík kebab, anebo šašlik.

Sík kebab (4 porce, Indie)

1,5 kg vykostěného jehněčího plecka (kozlečí je ještě lepší), asi 0,5 l (burgundského) vína, 120 ml olivového oleje, 1 lžička čerstvého tymiánu, 1 lžička čerstvého oregána, 1 lžička muškátového květu, 1 lžíce celého černého pepře, 1 stroužek česneku, 1 velká cibule, žampióny, lilek, rajčata, zelené papriky, velké zelené olivy plněné papričkami

Z masa odstraňte tuk a blány a pokrájejte je asi na 5 cm kostky. Z vína, oleje a koření vytvořte marinádu. Přidejte do ní třený česnek a cibuli na kolečka. Maso marinádou zalijte a nechte na 4 hodiny odležet. Maso pak vyjměte, nechte okapat a osušte. Rozpalte si gril. Z hub odstraňte třeně, větší kloboučky překrojte, lilek vyjádřete a pokrájejte na kostky, rajčata načtvrťte. Papriky očistěte, spařte a pokrájejte na kolečka. Na jehlu (sík) napichujte střídavě maso (kebab – malé kousky masa) a zeleninu (cibule z marinády nesmí chybět). Potřete znovu marinádou a grilujte z jedné strany dohněda, znovu potřete marinádou a opečte i po druhé straně.

Velmi se doporučuje grilování nad žhavým uhlím z březového dřeva. Nejchutnější přílohou je chléb.

Dnes jsou rozličné „grilovačky“ velmi oblíbené a rozšířené. Zkuste své sousedy (a i sebe) překvapit, jak dobře to umíte!

Autor: Petr Závladský | sobota 9.6.2012 11:10 | karma článku: 8,24 | přečteno: 962x

Další články autora

Petr Závladský

K poučení z krizového polistopadového vývoje ve straně a společnosti

Úspěšně znormalizovaný Ústav pro studium totalitních režimů vydal ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci na sklonku roku 2015 sborník odborných prací „Každodenní život v Československu 1945/48–1989“.

17.2.2016 v 11:11 | Karma: 30,43 | Přečteno: 1869x | Diskuse | Ostatní

Petr Závladský

Dobrý den, můj přítel,

Je to občas veselé, když člověk někde zveřejní svou mailovou adresu, jak se dobré duše celého světa hned starají, aby člověk neživořil, nedřel tady za nějaký mrzký peníz, ...

15.12.2015 v 11:00 | Karma: 23,29 | Přečteno: 1190x | Diskuse | Ostatní

Petr Závladský

Zálohování dat

Před pár dny tady uveřejnila paní Zuzana Součková článek o nutnosti zálohování dat. Jak pod jejím původním článkem, tak i na FB se objevila řada podnětů typu: „zálohoval bych, ale nevím kam“. Stručný přehled je takovýto:

7.11.2015 v 16:10 | Karma: 18,16 | Přečteno: 1269x | Diskuse | Ostatní

Petr Závladský

One way ticket

Xenofobie je strachem z neznámého, ale my jsme (i díky informatice) velmi dobře informováni! Tedy se jedná o strach naopak ze známého, o strach z reálného nebezpečí. A samozřejmě pociťujeme odpor proti hrozícímu násilí.

27.9.2015 v 16:52 | Karma: 34,13 | Přečteno: 1146x | Diskuse | Ostatní

Petr Závladský

Maličko o kavkách a také o lidech

Jsem jen z donucení filosof. Chtěl jsem si původně jen tak klidně žít své dny a dívat se na květiny jak kvetou a voní, vidět stromy jak kvetou a plodí, a sledovat ptáky jak zpívají, vidět, jak neúprosně po podzimu přichází zima...

26.9.2015 v 17:25 | Karma: 18,99 | Přečteno: 522x | Diskuse | Ostatní

Nejčtenější

Tragicky zahynul moderátor počasí v České televizi Jan Šrámek

19. května 2025  12:44,  aktualizováno  13:37

V sobotu odpoledne při nehodě v italských Alpách zemřel dlouholetý meteorolog a moderátor počasí...

Umučil studentský pár kvůli nepořádku. Brutalita vražd šokovala 1. oddělení

19. května 2025

Premium Spousta krve a dvě těla na posteli. Místo činu v roce 2013 připomínalo spíš jatka než byt...

Slevy kol tíží přezásobené prodejce. Část z nich zřejmě nepřežije

20. května 2025  8:42

Prodejcům jízdních kol se nedaří zbavit zásob, které si vytvořili během boomu v časech pandemie....

Cizinec zaplatil za jízdu taxíkem v Praze přes 200 tisíc, zjistil ráno s hrůzou

13. května 2025  17:07

O více než 200 tisíc korun málem přišel v Praze cizinec, který se v noci vracel na hotel taxíkem,...

Němcová ve studiu zahodila brožurku od Konečné. Nenávist, reagovala komunistka

18. května 2025  12:41,  aktualizováno  14:19

Nesete historickou vinu a podporujete miliardáře Andreje Babiše, zaútočila senátorka Miroslava...

Veřejnost se v Rudolfinu rozloučí s Jiřím Bartoškou, uvidí repliku jeho kanceláře

20. května 2025  6:30,  aktualizováno  8:22

Široká veřejnost se v úterý může naposledy rozloučit s Jiřím Bartoškou. Pražské Rudolfinum bude pro...

KOMENTÁŘ: Díkybohu, že nebude konkurz na náhradního Jiřího Bartošku

20. května 2025

Premium V záplavě smutku přinese trochu úlevné útěchy alespoň jedna dobrá zpráva: zesnulý Jiří Bartoška...

Řidič na Tchaj-wanu najel do lidí u školy, tři z nich zabil. Ignoroval červenou

20. května 2025  7:56

Tři lidi zabil osmasedmdesátiletý řidič osobního automobilu, který v hlavním městě Tchaj-wanu vjel...

Rusové vymírají. Nejhorší porodnost za dvě století Putinův režim ale tají

20. května 2025  7:13

Ruský statistický úřad (Rosstat) utajil demografické údaje v reakci na nejnižší porodnost v Rusku...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1691x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.