Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak přestat kouřit

Kuřáctví není žádný báječný ani obdivuhodný zvyk. Vinou extrémně vysoké spotřební daně je značně nákladné a zdravé jistě také není. O tom asi nepochybuje nikdo.


Nechci si vytvářet alibi, ale za mého mládí kouřila celá plejáda řekněme „vzorů“. Kouřili politici, ve filmu a televizi kouřili vrazi i detektivové, kouřili vrstevníci, kouřila babička i otec. Také jsem tomu propadl.

Zkusme se na princip této závislosti podívat ze širšího pohledu. Závislost na nikotinu je jedna věc, ale kouření je širokým komplexem dalších návyků a rituálů.

Kdo to jednou okusil a přivykl, ví nadosmrti jaké to jsou obřady. Rozbalení krabičky, vyjmutí cigarety (a jsou na to různé „grify“), prohnětení, zapalování cigarety, vlastní kouření, kdy se prsty dotýkají rtů (čemuž nelze upřít jistý erotický podtext), vyfukování dýmu z té zápalné oběti, manipulace s cigaretou během kouření, oklepávání popela i zhasínání nedopalku. O těchto rituálech by se dalo psát do nekonečna.

Když už jednou člověk tomu návyku podlehne, má občas „záchvaty dobré vůle“ s tím seknout. Často na Silvestra, což je jedna z nejméně vhodných cest. Cesta nedobrá, protože značně frustrující. V euforii závazek a za ním následující osobní selhání – realizační vystřízlivění.

Je několik způsobů, jak si s kouřením nějak poradit, nebo jak jej zvládnout:

Metoda drsné sebekontroly

Užil ji kamarád, letitý kuřák cigaret. Jednoho dne si řekl, že ho to v podstatě obtěžuje a uráží být tak závislým. Ze dne na den přestal cigarety kupovat (a při dnešní „kvalitě“ cigaret to je velmi racionální rozhodnutí) a kupuje si drahé a kvalitní doutníky v kovových pouzdrech s exotickými potisky. Nezbavil se rituálů, ale naučil se jich vážit. Nebání od rána do večera, ale po vykonané celodenní práci si usedne do klubovky, nalije si na tři prsty whiskey, zapálí si obřadně ten doutník, natáhne nohy ke krbu, nebo si je hodí na stůl a báječně si tu hodinku vychutná. Protože doutníky se moc nešlukují, myslím, že už není nikotinistou, ale labužníkem. Podobně lze se zařídit s kouřením dýmky.

 Metoda hecu

Lze ji uplatnit mezi dvěma kuřáky soutěživé povahy. Nemusí jít přímo o sázku třeba s finančním plněním. Ale právě o to: já jsem silnější (lepší, poctivější), než ty. Ale samozřejmě nelze chodit kouřit do sklepa a spoléhat se, že tam soupeř náhodou nepřijde. Dopadlo by to jako v té pověstné povídce Š&G, kdy byl žák přezdívaný Nikotin přistižen ve spíži otcem jdoucím mlsat Rum. A ten usoudil, že ve dvou se to lépe táhne.

Metoda rozhodnutí

Tedy události, která se odehraje v hlavě.

Popíšu, jak jsem snadno a bez abstinenčních příznaků po 30 letech přestal kouřit. Ze dne na den:

Jednoho zimního dopoledne kdy bylo venku tak ohavně, že by ani psa nevyhnal, mi cigarety došly. Do toho marastu se mi fakt nechtělo. Tak jsem nekouřil. Pravda, ruce občas bezděčně zašátraly po desce stolu, ale přece nejsem takový vůl, abych do toho nečasu lezl.

Přešla noc a ráno bylo ještě hnusněji. A v tom okamžiku se v hlavě zrodilo vědomí: vždyť ty „tyčinky štěstí“ vlastně nepotřebuješ! A už jsem pro ně nešel i když se venku vyčasilo. Udělalo to jen moje vědomí. A opakuji: bez abstinenčního syndromu, bez podpůrných vynálezů, bez problému.

Přestat kouřit je v podstatě velmi snadné: stačí rozhodnutí v hlavě. A je to vyřešeno. A ono to vlastně platí pro jakoukoliv závislost. Ať je to drogová narkomanie, alkoholismus, nebo gamblerství.


Pozn. za moji osobu: Úspěšně jsem abstinoval více, než rok. Nestal jsem se fanatickým odmítačem každého kuřáka u stolu. Nevadilo mi, že kouří jiní, jen jsem si užíval toho, že já to nepotřebuji. Ale jak blahé paměti říkal moudře MUDr. Skála od pražského Apolináře: „neexistuje vyléčený alkoholik, existuje pouze abstinující alkoholik“. Totéž platí o kuřáctví: existují pouze abstinující kuřáci.

Proč to píšu? Moje rozhodnutí „v hlavě“ nebylo dost silné. Úspěšně mi je napadli zlomyslní „kamarádi“: „Dej si jen jednu. Ode mne. Urazíš mne, když si nevezmeš!“ „Nedělej dámu!“ A podobné řeči. Myslím, že to bylo motivováno závistí, že jsem s tím přestal a oni to nedokázali. Podlehl jsem. A hned ráno jsem běžel do trafiky a jsem dnes daleko těžším kuřákem než předtím. Možná mají radost.

Komerční firmy dnes nabízejí celou řadu produktů jak se zbavovat závislosti na kouření. Že nejsou účinné, ani laciné je nabíledni. Náplasti a žvýkačky jen prolongují závislost na nikotinu a neřeší ji. Elektronické cigarety jen udržují všechny ty návykové pohyby a cesta od elektronické cigarety zpět k reálné je velmi krátká.

Dnes kouří značná část mládeže, dokonce už i předškolní. Chtěl bych jim poradit, aby se to nenaučili, ale sotva mě poslechnou, jako jsem já neposlechl.

 

Ale cesta restrikce také vede do pekel. Stejně jako prohibice v Americe nesnížila konzumaci alkoholu. Jen přesunula zisky z oficiálních komerčních struktur do sféry mafií a kriminality.

Autor: Petr Závladský | pátek 25.5.2012 12:35 | karma článku: 12,67 | přečteno: 1018x
  • Další články autora

Petr Závladský

K poučení z krizového polistopadového vývoje ve straně a společnosti

Úspěšně znormalizovaný Ústav pro studium totalitních režimů vydal ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci na sklonku roku 2015 sborník odborných prací „Každodenní život v Československu 1945/48–1989“.

17.2.2016 v 11:11 | Karma: 30,43 | Přečteno: 1862x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Dobrý den, můj přítel,

Je to občas veselé, když člověk někde zveřejní svou mailovou adresu, jak se dobré duše celého světa hned starají, aby člověk neživořil, nedřel tady za nějaký mrzký peníz, ...

15.12.2015 v 11:00 | Karma: 23,29 | Přečteno: 1185x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Zálohování dat

Před pár dny tady uveřejnila paní Zuzana Součková článek o nutnosti zálohování dat. Jak pod jejím původním článkem, tak i na FB se objevila řada podnětů typu: „zálohoval bych, ale nevím kam“. Stručný přehled je takovýto:

7.11.2015 v 16:10 | Karma: 18,16 | Přečteno: 1259x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

One way ticket

Xenofobie je strachem z neznámého, ale my jsme (i díky informatice) velmi dobře informováni! Tedy se jedná o strach naopak ze známého, o strach z reálného nebezpečí. A samozřejmě pociťujeme odpor proti hrozícímu násilí.

27.9.2015 v 16:52 | Karma: 34,13 | Přečteno: 1143x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Maličko o kavkách a také o lidech

Jsem jen z donucení filosof. Chtěl jsem si původně jen tak klidně žít své dny a dívat se na květiny jak kvetou a voní, vidět stromy jak kvetou a plodí, a sledovat ptáky jak zpívají, vidět, jak neúprosně po podzimu přichází zima...

26.9.2015 v 17:25 | Karma: 18,99 | Přečteno: 519x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarcz se po extempore se Šlachtou dočkal vyhazovu z televize

20. června 2024  18:42

Televizní stanice CNN Prima NEWS ukončila spolupráci s komentátorem Martinem Schmarczem. Ten se při...

Bouřky nyní sužují východ Česka, od západu se z Německa valí další

27. června 2024  17:56,  aktualizováno  20:28

Česko zasáhl v odpoledních hodinách pás bouřek. Nový se pak ze západu postupně přesouvá směrem na...

Bělorusko má nového ministra zahraničí, bývalý vyslanec skočil z okna

27. června 2024  20:25

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko dnes vyměnil ministra zahraničí. Sjarhije Alejnika, který se...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo pět lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  20:05

Pět lidí lidé zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska....

Cizincem ve vlastním městě. Přistěhovalci Bardellu nesnášejí, venkov uhranul

27. června 2024

Premium Národní sdružení kráčí ve Francii k volebnímu vítězství, ne všude se však těší oblibě. Partaj...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.