Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsem potkával jídlo (I)

Nechce se mi už pár dní přemílat politiku. Je to takové únavné a kazí mi to žaludek. Říhá se mi z toho taková pachuť spáleného korku.


Snad nejranější zážitek týkající se jídla byla obligátní babiččina otázka: „co si dáš, Peťo, k večeři?“ „Chleba, máslo, sýr.“ K tomu samozřejmě nesměl chybět hrnek mléka. Ten chleba jsem dostával na prkénku, pokrájený na „vojáky“ – asi 2cm proužky. K tomu z tranzistoráku povídal pan Vlastimil Brodský pohádku – Hajaju.

Ale chci promluvit o tom sýru. Býval to trojúhelníček s výrazným obrázkem květu Hořce. Možná se jmenoval Primátor, ale za to už ruku do ohně nedám. Nebyl mazací, musel se nakrájet. Hm, sestra na něj dnes vzpomíná jako na dusivku. Ale já ho míval moc rád. A asi byl dost laciný.

Podobně stará je vzpomínka na výletní svačiny. Totiž tak: čas od času jsme jeli s babičkou za pár haléřů někam vlakem. Ať to bylo na hřbitov do Říčan, anebo k nějakým příbuzným přes půl republiky. A sotvaže lokomotiva vagónem škubla, zmocnil se mně podvědomý hlad (samozřejmě, byla to jen chuť). A babička sáhla do tašky a vytáhla v ubrousku zabalenou kmínovanou a solenou housku se salámem. Neumím už ten salám specifikovat, ale bylo to báječné – za okénkem krajina uháněla dozadu a ta houska byla tak dobrá, že mi bylo líto, že do Říčan je to z Prahy-Vršovic jen chvilka.

A teď se mi po padesáti letech vybavilo, že když jsme došli na hřbitov a babička opravila výzdobu hrobky a vrátili jsme se zpět na nádraží, koupila mi v nádražní restauraci „biřkli“. Dnes už se to slovo neužívá. Byl to nějaký germanismus – babička měla německé školy. Myslím, že šlo o nějakou uzenku, nebo párek. Bylo to nádherné. A k tomu láhev limonády. Myslím, že byly k dispozici jen dva druhy: malinovka a citrónovka. Možná, že ještě měly porcelánové zátky s takovým tím drátěným patentem. Bože, takových let!

Z jiných jídel už mi v paměti z té doby nic závažně neuvízlo – snad „jarská“ s knedlíkem a volským okem a koprovka (kterou už dnes nějak nemusím).

Později vlastně okrajově ano. Ač máma byla v domácnosti, krátkou dobu jsem chodil na obědy  do školní jídelny. Vybavilo se mi, jak mě „souškaučka“ nechtěla pustit z jídelny, dokud nedojím mlékovou polévku. Mně se z ní obracela kniha, bachor, čepec i sléz, ale ona tam stála jako bůh pomsty a čekala. Už jsem to v životě do pusy nevzal. Hm, to jsme ještě měli odpolední vyučování, ze školy se šlo až potmě a do školy se chodilo i v sobotu.

Doma se jedlo všechno, co se na stůl položilo. Žádná řeč se o tom nevedla. Jediná výjimka byla u drožďové pomazánky. Máma ji měla ráda. Když se to vařilo, páchlo to jako mrtvá noha. Nikdy jsem to ani neochutnal.

Další „jídelní stopa“ se mi vybavuje, když jsme byli na škole v přírodě, někdy ve druhé-třetí třídě. Jídelna tam byla dosti prostá: dlouhé stoly s lavicemi. Každé ráno byly na stole ošatky s čerstvými, křupavými rohlíky, hluboký talíř marmelády a každý dostal talířek s několika kousky másla a hrnek bílého kafe. Lidi, to Vám byla dobrota! To kafe bylo náhražkové. Melta se to jmenovalo a bylo to tuším z přepraženého žita. Svařilo se to s trochou vody, dolilo mlékem a nechalo znovu přejít var. A ještě byla další náhražka – Karo se to myslím jmenovalo – bylo to něco z čekankového kořene. Nevím, možná se tomu říkalo Cikorie. Tím se to kafe dalo také vylepšit.

To bylo dohromady tak báječné, že bych snídal od rána až do večera.

Autor: Petr Závladský | pátek 14.9.2012 13:35 | karma článku: 16,02 | přečteno: 1185x
  • Další články autora

Petr Závladský

K poučení z krizového polistopadového vývoje ve straně a společnosti

Úspěšně znormalizovaný Ústav pro studium totalitních režimů vydal ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci na sklonku roku 2015 sborník odborných prací „Každodenní život v Československu 1945/48–1989“.

17.2.2016 v 11:11 | Karma: 30,43 | Přečteno: 1862x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Dobrý den, můj přítel,

Je to občas veselé, když člověk někde zveřejní svou mailovou adresu, jak se dobré duše celého světa hned starají, aby člověk neživořil, nedřel tady za nějaký mrzký peníz, ...

15.12.2015 v 11:00 | Karma: 23,29 | Přečteno: 1185x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Zálohování dat

Před pár dny tady uveřejnila paní Zuzana Součková článek o nutnosti zálohování dat. Jak pod jejím původním článkem, tak i na FB se objevila řada podnětů typu: „zálohoval bych, ale nevím kam“. Stručný přehled je takovýto:

7.11.2015 v 16:10 | Karma: 18,16 | Přečteno: 1259x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

One way ticket

Xenofobie je strachem z neznámého, ale my jsme (i díky informatice) velmi dobře informováni! Tedy se jedná o strach naopak ze známého, o strach z reálného nebezpečí. A samozřejmě pociťujeme odpor proti hrozícímu násilí.

27.9.2015 v 16:52 | Karma: 34,13 | Přečteno: 1143x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Maličko o kavkách a také o lidech

Jsem jen z donucení filosof. Chtěl jsem si původně jen tak klidně žít své dny a dívat se na květiny jak kvetou a voní, vidět stromy jak kvetou a plodí, a sledovat ptáky jak zpívají, vidět, jak neúprosně po podzimu přichází zima...

26.9.2015 v 17:25 | Karma: 18,99 | Přečteno: 519x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarcz se po extempore se Šlachtou dočkal vyhazovu z televize

20. června 2024  18:42

Televizní stanice CNN Prima NEWS ukončila spolupráci s komentátorem Martinem Schmarczem. Ten se při...

Bouřky nyní sužují východ Česka, od západu se z Německa valí další

27. června 2024  17:56,  aktualizováno  20:28

Česko zasáhl v odpoledních hodinách pás bouřek. Nový se pak ze západu postupně přesouvá směrem na...

Bělorusko má nového ministra zahraničí, bývalý vyslanec skočil z okna

27. června 2024  20:25

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko dnes vyměnil ministra zahraničí. Sjarhije Alejnika, který se...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo pět lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  20:05

Pět lidí lidé zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska....

Cizincem ve vlastním městě. Přistěhovalci Bardellu nesnášejí, venkov uhranul

27. června 2024

Premium Národní sdružení kráčí ve Francii k volebnímu vítězství, ne všude se však těší oblibě. Partaj...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.