Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co jsme kupovávali (3)

Dostal se mi nedávno do pošty balíček fotografií. Nad některými jsem se lehounce dojal, protože podobnou věc jsme mívávali doma. Nad jinými trochu trnulo. Tak, pamětníci, zavzpomínejte. Těch foteček mám spoustu.

Kaleidoskop

Rybička

Krasohled. Měli jsme doma ja­ko děti trošičku jiný, takovou kó­nic­kou papírovou trubičku. Pak, o mnoho let později, jsem je i vyráběl. Ale jen kusově. Na sé­ri­o­vou výrobu jsem si ne­trou­fl. Možná škoda. L

Rybička? Jako kluci jsme ji asi měli všichni… Anebo po­dob­né kudličky. Každý muž, má v zádech nůž! Anebo to ne­by­lo v zádech? J Zajímavé je, že se vyrábějí dodnes. Ne­dáv­no jsem to nečekaně zahlédl v televizi. Dokonce se rybičky vy­rá­bě­jí i z investičního zlata. Jako kluci bychom na „zlatou rybičku“ neměli.

Mýdlo na praní

Vzpomínám si na něj dobře. 200 g, 68 %, za dvě Kačky. Jo, a pak ještě bylo mejdlo s je­le­nem, taky z chemičky v Ra­kov­ní­ku. Tedy chemičky — Se­ve­ro­čes­ké tukové závody, národní podnik. A to už bylo dost do­brý mejdlo. A ještě jádrové mý­dlo, takové do hněda. Bez­vad­ně pralo. Strouhali jsme ho na okurkovém struhadle. A když na něj nebylo, babička vařila mýdlo doma. Z podřadného tuku a lou­hu. Strašně to smrdělo.

Antiperle

Antiperle? Dnes už to asi neexistuje. Něco podobného je Tic-Tac. Tyhle byly kulaté, mrňavé a vě­tro­vé. Víčko na krabičce se pootočilo a z vzniklé škvírky se Antiperle vyklepla na dlaň, nebo pří­mo do pusy. Dobré byly. Koukám, že na víčku je k přečtení „SFINX“. Nad tím je vidět i ta Sfinga. Já myslel, že Sfinx vyráběl v Budějovicích smaltované nádobí.

Krém na ruce

Jo, ten krém si pamatuju, ale jak voněl už nevím. Ostatně to bylo hlavně pro holky, pro nás, kluky, to dělat nemuseli. Ale jo, občas. A vybavuji si ješ­tě NIVEU, snad jsme ji vyráběli v licenci, a ještě Gly D´Orè, asi ta­ké francouzský. Jo a taky o­pa­lo­va­cí Sahara a „chemické slu­níč­ko“ Nubian, co jste se jím najaře napajcovali a vypadali ja­ko černoch Ali z Mali. Z našich tak ješ­tě glycerínový Atrix a sa­mo­zřej­mě Indulona. Hlavně dobrá na zimní boty.

Žvejky z dovozu

Donaldy. Jó, to byl kšeft! Kdo měl obrázky z těch žvý­ka­ček, mohl je směnit skoro za cokoliv. Z našich žvýkaček si vzpomínám na ty úplně první, co je vyráběla Vitana n. p., byly ve tvaru ta­ko­vé­ho toho placatého pásku, přebal byl červený a byl na něm kuchař s vařečkou. Jo a o hodně poz­dě­ji veliký šlágr — Pedro. Z něj šly dokonce foukat bubliny! Ničím se člověk v obličeji tak ne­za­sral, jako bublinami ze žvejky. A pak ještě zoufalá žvýkačka SEVAK, co měla pomáhat proti škrábání v krku. Co vím jistě je, že se z ní bezpečně zvedal kufr — nauzea sevakalis. K

Skleněnky

Tak tohle je přímo valuta. Nebo deviza? To je jedno. Klu­ci, žabaři, měli kuličky jen z ne­pá­le­né hlíny, navrchu o­bar­ve­né, leckdy šišaté, a když se za­pom­ně­ly na dešti, zbylo z nich blá­to. Pak byly ještě cí­něn­ky, ale to byl asi jen kec, za mě to byly ocelové kuličky z vel­kých ložisek a ne z cínu. Ty cínové se po­u­ží­va­ly v tiskárnách na čištění liter a moc jich asi nebylo. Kurz skleněnek byl 1:10 i více, 10 úplně no­vých hliněnek za jednu skleněnku. A pak už jen patou vytočit v jarní zemi důlek a už se házelo. A muselo se cvrnkat, žádné šu­ká­ní! Jéje, to vám bolely prsty!

Odznáčky

A tady už to není tak veselé. Odznáčky — odhaduji je pole té třicítky na rok 1978. Husákovo bez­ča­sí. Ten první, modrý, vůbec neznám. Špatně je na něm k přečtení SSČI. Nevím, co to zna­me­na­lo. Ten další, to už je jasně odznak Pionýra, jen ten rudý šátek chybí. Za ním odznáček Jiskři­ček, předstupeň ke vstupu do toho Pionýra. A na závěr nezbytný odznak SSM, Socialistický svaz mlá­de­že, pro změnu předstupeň ke vstupu do KSČ. No, ještě, že jsem se jim všem vyhnul, odznáčky jsem nesbíral. Hlavně tyto ne. Měl jsem jiný, ale ten se nesměl nikde ukazovat.

Vojenská knížka

A už jen na závěr: vojenská kníž­ka. Ani tu jsem nečetl. Do kni­hov­ny se mi nehodila. Mo­drá je dobrá, ne? Ne, fakt se mi ne­chtě­lo poslouchat nějakého ze­le­né­ho vola, který by na mě řval a snažil se mě naučit po­slou­chat rozkazy a naopak, od­na­u­čit myslet. A navíc s Ka­laš­ni­ko­vem či Škorpíkem v hrsti bránit světový mír? Nene, sou­dru­zi, to neberu.

Tuzex

A na úplný závěr? Tuzex. Taková typická komunistická lum­pár­na. Zboží z dovozu, kte­ré­ho nebylo dost pro všechny, takže se v něm pro­dá­va­lo za jakousi paralelní mě­nu, tu­ze­xo­vé bony. A k těm jste se legálně dostávali těžko. Chceš místo tesilek nor­mál­ní džíny? Vyměň si u nějakého vexláka koruny za bony, ne­nech se chy­tit policajtama, ani napálit vexlákem, a pak šupky do túzu. Pokud nebude zrovna šťá­ra, projde to. Že nevíte o co jde? To nevadí. Buďte rádi.

Nechci nijak navozovat dojem, že to byly krásné časy. Pokud to tak vypadá, tak jen proto, že jsme tehdy byli mladí. (A někteří i zdraví a hezcí.)

Autor: Petr Závladský | středa 27.2.2013 16:45 | karma článku: 24,42 | přečteno: 3078x
  • Další články autora

Petr Závladský

K poučení z krizového polistopadového vývoje ve straně a společnosti

Úspěšně znormalizovaný Ústav pro studium totalitních režimů vydal ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci na sklonku roku 2015 sborník odborných prací „Každodenní život v Československu 1945/48–1989“.

17.2.2016 v 11:11 | Karma: 30,43 | Přečteno: 1862x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Dobrý den, můj přítel,

Je to občas veselé, když člověk někde zveřejní svou mailovou adresu, jak se dobré duše celého světa hned starají, aby člověk neživořil, nedřel tady za nějaký mrzký peníz, ...

15.12.2015 v 11:00 | Karma: 23,29 | Přečteno: 1185x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Zálohování dat

Před pár dny tady uveřejnila paní Zuzana Součková článek o nutnosti zálohování dat. Jak pod jejím původním článkem, tak i na FB se objevila řada podnětů typu: „zálohoval bych, ale nevím kam“. Stručný přehled je takovýto:

7.11.2015 v 16:10 | Karma: 18,16 | Přečteno: 1259x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

One way ticket

Xenofobie je strachem z neznámého, ale my jsme (i díky informatice) velmi dobře informováni! Tedy se jedná o strach naopak ze známého, o strach z reálného nebezpečí. A samozřejmě pociťujeme odpor proti hrozícímu násilí.

27.9.2015 v 16:52 | Karma: 34,13 | Přečteno: 1144x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Maličko o kavkách a také o lidech

Jsem jen z donucení filosof. Chtěl jsem si původně jen tak klidně žít své dny a dívat se na květiny jak kvetou a voní, vidět stromy jak kvetou a plodí, a sledovat ptáky jak zpívají, vidět, jak neúprosně po podzimu přichází zima...

26.9.2015 v 17:25 | Karma: 18,99 | Přečteno: 519x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Pavel před summitem NATO pozval nejvyšší ústavní činitele i klíčové ministry

1. července 2024  5:51

Na Pražském hradě se na pozvání prezidenta Petra Pavla sejdou nejvyšší ústavní činitelé k debatě o...

Cestující, upeč se. Řidiči autobusů MHD sbírají pokuty i za vypínání klimatizace

1. července 2024

Premium O pětistovku z výplaty přišel minulý měsíc řidič Jiří, kterého kontrolor načapal, že v autobuse z...

Jordan Bardella. Mladík z předměstí, který vytáhl vzhůru stranu Le Penové

1. července 2024

Premium Spojuje v sobě charismatickou směs mladistvého elánu i uvážlivé komunikace. V pouhých 28 letech se...

Francouzi hlasovali v prvním kole voleb. Nacionalisté vedou, tvrdí odhady

30. června 2024,  aktualizováno  23:10

Krajně pravicová strana Národní sdružení (RN) Marine Le Penové získala v prvním kole parlamentních...

CEBYT Krkonoše s.r.o.
Administrativní správce nemovitosti

CEBYT Krkonoše s.r.o.
Královéhradecký kraj
nabízený plat: 30 000 - 50 000 Kč

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.