Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je Brexit prvním krokem ke svobodnější Británii?

Ačkoliv se z mediální propagandy mohlo zdát, že po Brexitu nastane minimálně konec světa, strašení eurofanatiků nemělo na rozhodnutí Britů vliv, jaký si snad představovali.

Rozhodnutí britských voličů je pro celý mocenský projekt EU zásadním hřebíčkem do rakve. Nezbývá než doufat a věřit, že Británii budou následovat i další státy EU, mezi nimi snad jednou i Česká republika. Nevěřím příliš optimistickým tvrzením, že evropská politická elita využije tento impuls k jakési sebereflexi, zamyslí se nad celou koncepcí evropské integrace, a zařadí zpátečku, někam před Lisabonskou smlouvu, ale možná i před Maastricht. I kdyby nyní začaly v členských státech sílit hlasy po jakési reformě EU, a i kdyby tyto hlasy vedly k zásadně odlišnému složení Evropského parlamentu a Komise, které by se pokusilo Unii reformovat, obávám se, že rezistence obrovského byrokratického aparátu bude tak silná, že v podstatě nebude možné jakoukoliv reformu provést. Úřednická elita, nikým nevolená a nikomu se nezodpovídající, si nenechá své pohodlné živobytí jen tak sebrat. Právě ona činí Evropskou unii nereformovatelnou. I kdyby se stal zázrak, a v Evropském parlamentu a Komisi seděli samí euroskeptici, jediné, co může tuto úřednickou armádu a její vliv eliminovat, je zrušit jejich pracovní místa, nikoliv se pokoušet měnit jejich agendu.

Výsledek včerejšího referenda je pro zastánce svobody a demokracie nepochybně důvodem k oslavě. Ale až oslavy skončí, je na místě střízlivý pohled na věc. Téměř 52 % voličů rozhodlo o vystoupení Británie z EU. To je bohužel příliš těsný výsledek, který ukazuje, že britská společnost není nezávislosti své země nakloněna dostatečně výrazně, a rozhodnutí s tak těsným mandátem může vzbuzovat pochyby o správnosti takového kroku. Podobně jako bychom si při opačném výsledku kladli otázku, co znamenají pouhá čtyři procenta volebního rozdílu, která by rozhodla o dalším setrvání Británie ve svazu evropských socialistických republik.

Británe nastoupila cestu, na jejímž konci bude opět nezávislou a snad znovu hrdou zemí. Nicméně tím, že se Britové dostanou z područí bruselské politické aristokracie, nestanou se automaticky svobodnými. Jestliže chtějí zpět svobodu, co nejvolnější trh, kapitalismus, mají před sebou ještě mnoho práce: zbavit svůj vlastní politický systém bezpočtu nařízení a regulací, omezit vliv svých vlastních úředníků, a v neposlední řadě vyřešit islamizační tendence uvnitř britské společnosti.

51,9 % britských voličů rozhodlo, že chtějí ven z EU. To však ještě zdaleka neznamená, že všichni tito lidé jsou pro svobodu, volný trh, malý stát.

Jestliže Británie z EU za pár let skutečně vystoupí, stane se znovu plně odpovědnou za svůj politický systém - ten je nyní socialistický. A pokud jej dnes Británii diktuje Brusel, a táhne-li tento systém dnes Británii dolů, mají před sebou Britové další, ještě zásadnější rozhodnutí k řešení: chtějí se dál nechat táhnout dolů svým vlastním, nezávislým socialismem, nebo se, zbaveni koule na noze v podobě bruselské byrokracie, vydají blíže ke skutečně svobodnému, kapitalistickému systému?

Autor: Luboš Zálom | pátek 24.6.2016 13:32 | karma článku: 30,15 | přečteno: 996x
  • Další články autora

Luboš Zálom

Nechte restaurace konečně na pokoji!

Vláda se po krátkém uvolnění plošných opatření rozhodla opět dupnout na ty, kteří tzv. protikovidovou politikou trpí asi nejvíce a zkrátila provozní dobu restaurací o dvě hodiny.Má to být reakce na víkendový růst čísel nakažených.

8.12.2020 v 14:44 | Karma: 42,05 | Přečteno: 5155x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Má ještě smysl slavit výročí Sametové revoluce?

Když jsme před rokem slavili třicáté výročí pádu totality, snad nikdo si nedokázal představit, jaké pohromy nás čekají o rok později, a v jaké atmosféře se bude další výročí Sametové revoluce odehrávat.

17.11.2020 v 14:51 | Karma: 28,57 | Přečteno: 1138x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Nejsme v bezpečí

Včerejšími událostmi ve Vídni se islámský teror přesunul z pohodlně vzdálené Francie přímo za náš plot. Za plot, který vlastně ani neexistuje. Jako připomenutí, že příště se střelba může ozvat třeba v ulicích Prahy.

3.11.2020 v 11:22 | Karma: 32,67 | Přečteno: 1124x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Zabraňte prodloužení nouzového stavu

Dnes má parlament rozhodnout o prodloužení nouzového stavu, tedy legislativního rámce, který vládě umožňuje rychle bez jakékoliv politické diskuze přijímat opatření proti šíření koronaviru.

30.10.2020 v 11:39 | Karma: 25,47 | Přečteno: 966x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Nebojme se koronaviru ani vlády

Strach má obrovskou sílu. Dokáže v lidech naprosto udusit vůli racionálně uvažovat. A pokud nemáme vůli přemýšlet, zbývají už jen emoce.

19.10.2020 v 11:56 | Karma: 28,69 | Přečteno: 773x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 279
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2498x
Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.