Zeměpisné mistrovství světa začalo, zatím vítězí Paušalizálie

Stačilo, aby pronikla do médií jediná konverzace z Twitteru a soudě dle sociálních sítí se z Česka stala velmoc světové geografie a z Američanů nesvéprávná tupá masa neschopná si zavázat tkaničky. Tolik humusu na sociálních sítích jsem dlouho neviděl.

Vážení diskutéři! Co vás motivuje k takovým prohlášením?

Nejprve malé cvičení - zakreslete do slepé mapy následující státy: Guyana, Francouzská Guyana, Guinea, Rovníková Guinea, Guinea-Bissau, Papua-Nová Guinea.

A ještě pár otázek: Kolik Američanů jste kdy potkali, abyste hned zasvěceně mluvili? Kdo z vás je schopen o Státech říct víc, než že je tam New York, Texas, Florida a Kalifornie? Která z těchto zemí je členem EU a která ne: Lichtenštejnsko, Lucembursko? Víte, že Češi při každé možné příležitosti si spletou Litvu a Lotyšsko, kolikrát i v oficialitách? Kde je Monako a kde Maroko a jaký je mezi nimi rozdíl? Jsou Niger a Nigérie jiné názvy pro stejný stát nebo jsou to dva jiné státy? 

Unikl jeden jediný tweet do českých médií, ani se nemuselo čekat na další a diskuze se mohou přetrhnout. Čečna a Čekija, není to do očí bijící? Vždyť je to jasné!

A tak samozřejmě nikdo u nás neříká Nizozemsku Holandsko. Každý ví, že v Nizozemsku jsou jen dvě provincie z jedenácti, které se jmenují Severní Holandsko a Jižní Holandsko. Je to absurdní, vždyť podle téže logiky by se USA mohly jmenovat Dakota nebo Carolina. Nebo Česko, abychom nikoho nepletli, by se mohlo přejmenovat. V ČR je pět vesnic jménem Nová Hospoda - vzhledem k české spotřebě alkoholu více než přiléhavý název. Nebo Svince, protože na jihu Čech jsou vesnice Horní, Prostřední a Dolní Svince. Alespoň by si nás pak Američané nemohli splést s Čečenskem. Možná jen s takovým něžným zvířátkem, které pochopitelně vůbec není napříč mnoha jazyky nadávkou. Pak by si nás zajisté pamatoval i ten nejtupější Američan.

Z domova: které město leží severněji, Praha nebo Ostrava?

Mohl bych pokračovat, ale je to zbytečné. Důležité pro mě bylo vyjádřit, že málokomu připadá absurdní, jak hrozná bouře se strhla ohledně záměny dvou slov, která se v angličtině podobně vyslovují a navíc leží od USA dostatečně daleko a pár hlupáků, co si zapomnělo vyčistit uši, mělo tu smůlu, že jejich tweety unikly. Vzhledem k charakteru českých diskutérů mají určitě napilno s mazáním vulgárních zpráv od Čechů a už nikdy nezapomenou na to, jaký je rozdíl mezi Českem a Čečenskem. Budiž to pro ně smutnou lekcí zeměpisu.

My bychom mohli pro změnu přestat paušalizovat. Ono se to totiž lehce obrací proti nám. Po světě (a posuďte sami, jestli je to pravda) máme pověst nespolehlivých zchlastaných potížistů, kteří si umí stěžovat a nadávat, zato se neumí chovat či oblékat slušně. Děkuji každému občanovi naší země, který se snaží svým vystupováním toto vyvrátit.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Václav Zaiml | pátek 19.4.2013 19:16 | karma článku: 19,81 | přečteno: 1243x