Schyluje se ve Švýcarsku k pravicové koalici?

Českými médii proběhla v neděli zpráva, že ve Švýcarsku posílila pravicová protiimigrantská SVP. Poprvé po více než sto letech by mohlo mít Švýcarsko jinou než středovou nebo barevnou vládu.

Obzvlášť pravicové a protiimigrantské servery zpráva zaujala. Na první pohled skutečně disponuje pravice (vítězná SVP, liberální FDP, s podporou tří poslanců Ticinské ligy a Hnutí občanů Ženevy) 101 hlasy ve dvousetčlenné Národní radě, obdobě naší Poslanecké sněmovny. S přimhouřením oka dokonce 137 s připočítáním křesťanských demokratů (CVP) a konzervativců (BDP). (více o volebním systému Švýcarska zde) Liberálové převzali tradiční bašty socialistů - francouzsky mluvící kantony. K pravicové koalici ale nikdy nedojde z mnoha důvodů:

  • Konzervativní BDP je odštěpencem SVP. Proč by se měla vracet?
  • Švýcaři nepovažují za seriózní výběr mezi levicí nebo pravicí, ve skutečnosti se spíš přimykají ke středu.
  • FDP podporuje k zášti levice volný trh, ale to ji nedělá automaticky pravicí; zároveň prosazuje i liberální sociální politiku, neslučitelnou s SVP.
  • Proč by se měla FDP, jejíž zákony procházejí parlamentem jako hrášek z lusky, spojovat s SVP, nadhazující jedině médii milovaná referenda podle potřeby?
  • Pravice a pravý střed sice ovládá Národní radu, ale ve Státní radě (obdobě Senátu) se neobejde bez křesťanských demokratů nebo rovnou socialistů.
  • Křesťanští demokraté (CVP) jsou široce rozkročená strana vlevo i vpravo, jako čtvrtá největší strana mají své místo ve vládě a v zemi vysoké politické kultury neexistuje důvod, proč ho jen tak zaprodat a ztrácet hlasy horských kantonů.
  • Švýcarsko má nejméně sto let vládu středovou nebo duhovou, nikdy ne levicovou nebo pravicovou, a tento koncept zjevně funguje a je Švýcary široce respektován - stvořil jednu z nejbohatších zemí světa s velmi vysokou kvalitou života. Jejím smyslem je vytvářet takové zákony, aby byly perspektivní a nebyly shozeny při nejbližší příležitosti protivníkem hned po dalších volbách. Ke změně takto fungujícího systému není žádný důvod.
  • 38% Švýcarů si i nadále přeje vládu ve složení dvou socialistů, křesťanského demokrata, dvou liberálů, konzervativce a člena SVP, 28% by konzervativce vystřídalo za druhého z SVP, 8% by dokonce post konzervativce předalo křesťanským demokratům a SVP nechalo jedno, zbylých 26% je pro ostatní možnosti včetně zahrnutí ultralevicových Zelených.
  • A co je nejdůležitější, SVP je zařaditelná jedině jako pravice, což je široký pojem. Od jejího vzestupu kolem přelomu tisíciletí se k ní přimklo tolik různých existencí, že nemá smysl ji jmenovat jinak, než “prostě pravice”. Sestává se z ekonomických liberálů, protekcionistů, zavíračů hranic i podporovatelů bilaterálních jednání s EU, zemědělců, populistů nejzemitějšího charakteru, nejšvýcarštějších Švýcarů, konzervativních intelektuálů, pravicových odrůd libertariánů, přátelských vlastenců i ryzích pragmatiků - a jediným lepidlem je odpor proti muslimským imigrantům, který byl neaktuální, ale mediálně vděčný i před lety, a finance magnáta Blochera, který přitom sám ve svých továrnách zaměstnává hlavně imigranty ze zemí třetího světa. Kdyby se SVP plně chopila odpovědnosti, rozpadla by se na neshodách jako domeček z karet, už teď stojí a padá její sláva prakticky pouze s protiimigračními a protimuslimskými referendy. Umí jen populismus, což lze prokázat. Do parlamentu nepřináší prakticky žádnou legislativu anebo takové paskvily, které nemají šanci projít pod rukama nikomu s více než pěti mozkovými buňkami, a slouží jen k tomu, aby mohla v médiích brečet, že se s ní ostatní nechtějí kamarádit (člověk si mimoděk vzpomene na jistého Japonce…). Inteligence a praktičnost jejího předsedy Brunnera je měřitelná s igelitovým pytlíkem na banány. Nedávno přišla walliská buňka s návrhem, aby Svobodní zednáři nesměli kandidovat do veřejných funkcí. Pokud má takové roupy, že ji napadají podobné zákony ve stylu honu na čarodějnice, může v případné soutěži o absolutní nesmysl hravě přehrát jakýkoliv návrh socialistů na kvóty. Na takové straně se vůbec nedá stavět spolehlivá vláda.

SVP téměř jistě získá zpět svůj druhý post ve vládě, ztracený v roce 2008 na úkor vzbouřenců, kteří si založili BDP. Jako strana s nejlepším výsledkem za století získá své slovo a vliv. A to je tak všechno.

Antiimigrační rétorika, na které postavila svoji kampaň, nepřiláká víc než třetinu voličů, dokládají to i referenda o imigraci. Od roku 1990 jich bylo sedm, přičemž čtyři byla zamítnuta, jedno ani nesesbíralo dostatek podpisů a dvě prošla (o vyhoštění cizinců páchajících trestné činy a o maximálních kvótách pro imigraci z jednotlivých zemí). Druhé zmíněné bylo vloni a prošlo těsně, (50,3% pro), později téhož roku bylo druhé striktnější drtivě zamítnuto (74,1% proti).

A hlavně, imigranti nejsou denním chlebem člověka. Člověk potřebuje chodit do práce, aby si vydělal na jídlo - a obzvlášť ve Švýcarsku, mimořádně úspěšném v integraci cizinců, nejsou na každodenním pořadu dne nikoho. Pokud ovšem není z SVP.

SVP je stranou farmářů, ale ekonomika Švýcarska stojí na vzdělané pracovní síle s vysokou přidanou hodnotou, hlavně na hi-tech výrobcích, službách a bankovním sektoru.

Švýcarsko se opravdu nedočká pravicové vlády.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Václav Zaiml | úterý 20.10.2015 16:28 | karma článku: 11,11 | přečteno: 559x