[ProtiAlt] Vidím to čer(ve)ně

Taky už vás unavuje ta povídačka o Řecku? Ona se vrací. Jen tentokrát ne ekonomicky, nýbrž politicky.

K čemu došlo v Řecku? Ještě v roce 2009 se obdoba naší ODS - Nová demokracie (ND) - "vesele" před volbami kočkovala s levicovým Panhelénským socialistickým hnutím (PASOK) stejně, jako ODS a ČSSD v roce 2006. Všudypřítomná řecká krize došla k letošním předčasným volbám, které se musely kvůli nemožnosti složit koalici opakovat. Strany ND a PASOK vytvořily koalici na celostátní úrovni, bez jakékoliv opoziční smlouvy. Dohodly se zcela dobrovolně, jednání šla jako po másle a neexistovala jakákoliv jiná možnost koalice kromě zbytečného přilepení dalších malých stran.

Proč?

Pravolevá koalice dostala necelých 42 procent, další demokratické strany, které se dostaly Helénského parlamentu, necelých čtrnáct.

Další strany a jejich hlavní ideologie jsou:
SYRIZA - ekosocialismus, eurokomunismus, antikapitalismus, alterglobalizace, ekonomický protekcionismus
Zlatý úsvit - ultranacionalismus, někteří komentátoři mluví i o neonacismu
KKE (Komunistická strana Řecka) - komunismus, marxismus-leninismus

Řecký volební systém obsahuje specialitu, kterou je bonus křesel pro vítěze, kvůli čemuž byla možná koalice velkých demokratických stran bez nutnosti dohodnout se s malými a nehrozila dokonce parlamentní většina extremistů.

Levice a pravice se semkly proti hrozbě odklonu od evropského zvláštního ekonomického systému (s volným trhem, určitými intervencemi a mnoha sociálními pojistkami jako minimální mzda nebo státní starobní a invalidní důchody), omezování občanských práv a svobod a riziku skončení pomoci od EU. Ta je značně nesystémová a z principu špatná, ale jejíž přerušení by pro řecké obyvatele znamenalo naprostou katastrofu, start hromadné nenávisti, nových nocí dlouhých nožů proti jakýmkoliv nepohodlným skupinám obyvatel (bohatí, politici, důchodci, vzdělanci, celebrity, cizinci, náboženské i jiné menšiny); znovu by začalo platit barbarské právo silnějšího, ať už majetnějšího jedince, fyzickou silou i zbraněmi vybavenými skupinami i obřím rozlíceným davem.

K tomu ale stejně časem může dojít. Vládnoucí straně se těžko vysvětluje jakýkoliv krok a extremisté budou dál posilovat.

A jakou to má souvislost s Českem?

KSČM je extremistickou stranou, která je však v ČR tak neuvěřitelně "vypraná", že její extremismus nikdo nevnímá. Za intelektuální, příjemnou tváří Vojtěcha Filipa se skrývají zloději majetku, potlačovatelé čehokoliv osobního, elitní korupčníci, profesionální lháři, nenávistní kolaboranti, rozvraceči jakékoliv lidské slušnosti a v neposlední řadě suroví vrazi.

Sociální demokraté mají v názvu "demokratická". Přítomnost nejen funkcionářů bývalé KSČ, ale i extrémních křídel, která v minulosti obviňovala vedení z revizionismu a hlásí se k režimům jako stalinismus, maoismus nebo čučche, a zároveň růst násilnických, nyní nejen verbálních, projevů mezi voliči - toto vše rozhodně nelze považovat za žádný nástroj demokracie. Socialisté se hodlají opírat o lháře, zloděje a vrahy, čímž veškeré potenciální nebezpečí komunistů bagatelizují a stranu legitimizují. Tím smutnější je, že se i nadále nazývají demokratickou stranou.

Až pak opravdu dojde k tomu, že lidé začnou přicházet o práci nebo chudnout ještě více, jejich majetek bude konfiskován, jejich občanská svoboda omezována, jejich práva pošlapávána, jejich slova cenzurována a standartní mezilidské vztahy nahrazeny pochybnými systémy jako "přikrčit se a přežít" nebo "nebát se krást", možná se rychle oklepeme a svou demokracii si vydupeme zpátky. To však nikdy není zadarmo.

Teď je čas na těch opravdu demokratických stranách, aby se na celostátní úrovni vzpamatovaly z důkladného výprasku ve volbách a začaly nejen lovit voliče, ale zároveň je i mobilizovat. To se pochopitelně neobejde bez opravdové komunikace. Plnění volebního programu nestačí, musí dojít i k nabídce vize a založení podmínek pro ni ještě nyní, jinak nikdo nebude slibům věřit. V minulých parlamentních volbách voliči přecházeli ke stranám proti establishmentu nebo stranám jedné osoby. Teď utíkají k extremistům, celostátní průzkumy to jednoznačně prokazují a samotný fakt, že v Ústeckém kraji dostala nyní DSSS 4,37% hlasů, musí být dostatečně děsivý.

Pokud není, pak si demokracii nezasloužíme.

Publikováno též pro OS ProtiAlt.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Václav Zaiml | neděle 14.10.2012 19:26 | karma článku: 16,91 | přečteno: 939x