Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

[ProtiAlt] Socialisté jsou na nejlepší cestě se úplně potopit

Nevím, co našim sociálním demokratům takříkajíc "přelítlo přes nos". Veškerá levicová politika se smrskla pouze v nesystematickou kritiku vlády a zříkání se odpovědnosti, staří pardálové i voliči zvažují odchod k Zemanovi či Paroubkovi a do toho všeho se vedení rozhodlo k odbourání veškerých bariér lidské slušnosti.

Začal s tím už Jiří Paroubek. Tehdy celá strana stála na něm, takže i jemu svěřila veškerou filosofii vedení i směřování české sociální demokracie. Štěkal na boháče, na to už jsme si zvykli a jeho voliči to přímo požadovali. Samozřejmě bez ohledu na hodnotu každého člověka, kdy kmotrovští zloději ve spektru od ruda do modra by si takovou daň zasloužili mnohem víc, své příjmy ale pochopitelně nedaní...

Hůř se Paroubek vybarvil, když se ho postarší dáma v předvolebním duelu s Petrem Nečasem v Českém rozhlase zeptala, proč si ji kupuje třináctým důchodem. Paroubek lakonicky odvětil, že tomu nemůže rozumět, protože má modré tričko.

Následovalo pokrytecké martyrium, když Bohuslav Sobotka naprosto bezostyšně kritizoval penzijní reformu jako vylobbovanou medvědí službu penzijním fondům, načež jeho poslanci neměli při obstrukčních orgiích problém s tím, aby nesčetněkrát opakovali stanovisko předsedy asociace stavebních spořitelen. Bez ohledu na to, že jde o nejhorší spořící produkt na trhu. Epizodou jsou pak výstupy poslance Ratha, jehož tragicky trapné vtipy lze roztřídit do kategorií 1)směje se jen Dolejš a 2)nesměje se ani Dolejš.

Objevil se i poslanec Krátký, který odmítl pracovat v noci s tím, že v noci pracují, doslova cituji, "kurvy a zloději". No, v noci pracují i vrátní, sestřičky, hasiči, policisté, stejně tak mnoho zaměstnanců ve vytížených fabrikách, zato kancelářské krysy s nadprůměrným platem a manažeři pracují v 99% případů ve dne... Pravda, zastánce práv obyčejného člověka se nezapře.

Mohl bych ještě chvíli pokračovat, ale za zmínku stojí jeden ze dvou incidentů posledních dnů. O jednom z dílny místopředsedy Zaorálka se už vyjádřili mí kolegové. Já se vrátím spíš k výrokům Bohuslava Sobotky ohledně stáří našich prezidentských kandidátů.

Nevím, čím předseda myslel, ale pravděpodobně kolenem. Sám využívá rád nástroj virální reklamy a počítá s tím, že se jeho slova ujmou i mezi běžnými občany mnohem důrazněji, než jaká je skutečnost a než jak to sám říkal - hlavně s tím počítá při kritice vlády a tedy potenciálním odchytáváním nespokojených voličů. Mohl tedy počítat s tím, že i tak neuctivý výrok, jako jeho narážka na padající zuby v prezidentských debatách se rozšíří jako mor. O takto neuctivém výroku se tedy dozvědělo mnoho lidí - obzvlášť žen - z mého okolí, kteří jinak zpravodajství příliš nesledují ani nemají čas sledovat. Když si ještě vezmeme v potaz sociálnější orientaci, která bývá u žen ve volbách četnější, nelze než konstatovat, že si pan předseda zavařil.

Že ČSSD řve na boháče, to už víme. Že narozdíl od mnoha boháčů, kteří nekradli, ale pracují i čtrnáct hodin denně včetně víkendů, stejně jako mnoha zaměstnanců, kteří chodí na noční a dostávají za to mizerné peníze, se socialistickým poslancům nechce v noci pracovat - pouze za podmínky, aby se ztrapnili před všemi, kdo se na to divadlo dívají - to už také víme.

Ale že se ČSSD takovýmto způsobem obuje do starších lidí a důchodců, za jejichž práva se papírově snaží permanentně bít, to mi vyrazilo dech. Když výrok dotáhneme ad absurdum, jako by jim Sobotka vzkázal: "Je velmi vtipné, když vám padají zuby. Analogicky je pak vtipné, že nic nevydržíte. Nemůžete sportovat, musíte nosit brýle, chodit o berlích, třesou se vám ruce. Váš život je tedy skvělou konkurencí ke groteskám 20. let. Kam se na vás hrabe Chaplin!"

Naši starší spoluobčané si prošli většinu života komunismem, který byl ještě horší, než současný stav, jen se o tom nesmělo psát, většina z nich i strastmi druhé světové války, někteří i tou první. Žili v podmínkách, které si neumíme vůbec představit. Za celý život hodně získali, ale také mnohé ztratili. Nyní jsou ve fázi, kdy čekají na naši pomoc. Měli bychom k nim mít úctu a snažit se jim pomáhat, i kdyby to mělo být jen tím, že jim uvolníme sedadlo v autobusu.

Pak se před námi otevírá pár variant. Pokud Sobotka řekl vtip, pak by se mu nesmál ani Rath, ani Dolejš a bezpochyby mnoha sociálním demokratům myslícím mozkem se zatajil dech a zmrzl úsměv. Zda-li to bylo upřímné vyjádření vztahu ČSSD k našim starším spoluobčanům, měla by se zhmotnit knižní postava Lisbeth Salanderové a Sobotkovi vytetovat na čelo nápis "Jsem prolhaný pokrytec a neschopný mizera".

Kritériem pro vedení politické strany není smysl pro humor. Je jím schopnost stranu organizovat, pořádat sjezdy, které určí další směřování, řešit vnitřní problémy, sjednocovat či koordinovat různé názorové proudy ve straně, ale hlavně vytvářet program.

V tomto ohledu vedení ČSSD fatálně selhalo. Strana je roztříštěná, drtí ji vnitřní spory ohledně prezidentského kandidáta, programu, pravomocí a síly hlasů regionálních organizací. Strana nemá absolutně žádný program, který by mě motivoval pro její volbu. Slýchám hlasy o spravedlivějších reformách atd.atp., avšak jejich kontury, abych měl alespoň představu, buď neexistují nebo jsou nesystémové.

Nemluvě o tom, že následující volby jsou krajské a já jsem se dosud nikde na ulici nedozvěděl, co chce dělat ČSSD v kraji. S kým hodlá či nehodlá spolupracovat na krajské úrovni (což je zcela zásadní, protože čím starší jsou místní strany, tím těsněji jsou propojené s krajskými kmotry), co hodlá dělat ohledně obchvatu Českých Budějovic, dokončení dálnice D3 (se strhujícím tempem výstavby 17 km za 19 let), IV. železničního koridoru či rekonstrukce zastaralé infrastruktury, zda plánuje nějaká protipovodňová opatření v rámci kraje, jak hodlá kraj nakládat s těmi věcmi na Šumavě či na Třeboňsku, které spadají do jeho kompetence, jak kraj podpoří kulturu a tak podobně. Nic z toho jsem se dosud nedozvěděl.

Vím ale, že je ČSSD proti církevním restitucím, zpomalené valorizaci důchodů a zvýšení DPH, přičemž aby to mohla vyvěšovat za těchto okolností, musí nejprve změnit zákon o krajích. Jinými slovy, ČSSD si dala na propagační plakáty totální hovadiny.

Vím tak, že ČSSD umí kritizovat vládu. To ostatně dělají všichni a jde jim to nejlépe.

Dokážu si představit jen dva typy lidí, kteří dají ČSSD hlas. Jedni jsou nespokojeni s vládou a chtějí zároveň volit velkou stranu bez ohledu na to, co (ne)nabízí. Druzí jsou šéfové nebo majitelé firem a mají známé na místních zastupitelstvech.

Pro mě ale ČSSD nic nenabízí. Jen negaci, destrukci, aroganci, pokrytectví a urážky. To mě ani nijak nemotivuje, abych tady řekl cokoliv pozitivního a zvysoka na to kašlu, když pozitivního nedostanu nic. Dozvěděl jsem se, co dělali ostatní špatně, netuším, co ČSSD udělal v krajích viditelně dobře - snad jen kromě toho, že je zadlužila (tenhle článek je o ČSSD a je mi jedno, co dělala ODS, protože ji taktéž volit nebudu), peníze na rozvoj konkurenceschopnosti projedla a vytvořila koncepci, z níž si nikde nedovolila začít. Těch málo levicových hejtmanů, kteří za to stáli, strana buď od voleb odstavila, nebo je drží jen v zájmu uchování křehké stability.

Poslední výzkum ppm factum research přisoudil ČSSD snad nejhorší výsledek od doby, kdy stranu odtáhl Jiří Paroubek v roce 2005 ze hřbitova. Voliči prchají k Zemanovcům či Paroubkovcům, ti radikálnější ke komunistům, středovější i k lidovcům. Pravice, jejíž voliči se začínali po volbách tříštit či k volbám nechodit, se pomalu sjednocují buď u tradiční ODS, relativně nové TOP 09 či zatím méně známých Svobodných. Rozpolcená levice má v roce 2014 šanci na koalici zatím pouze v případě, že žádná ze stran nebude odmítat komunisty či jejich vliv příliš nevzroste.

Autor: Václav Zaiml | středa 29.8.2012 19:22 | karma článku: 24,90 | přečteno: 1227x
  • Další články autora

Václav Zaiml

Nevydařená hra s referendem #bregret

Referendum se mělo uskutečnit, nejspíš zachránilo konzervativce od osudu kdysi mocných liberálů, které téměř sežrali labouristé. Staly se v něm ale klíčové chyby.

29.6.2016 v 11:32 | Karma: 11,70 | Přečteno: 522x | Diskuse| Politika

Václav Zaiml

Ani Lítačka, ani Opencard. Praha by měla začít odkoukávat

... a už za Béma bylo pozdě. Berme si příklad jinde v Evropě a nevyhazujme peníze za další slepé uličky.

27.1.2016 v 19:06 | Karma: 12,42 | Přečteno: 627x | Diskuse| Cestování

Václav Zaiml

Schyluje se ve Švýcarsku k pravicové koalici?

Českými médii proběhla v neděli zpráva, že ve Švýcarsku posílila pravicová protiimigrantská SVP. Poprvé po více než sto letech by mohlo mít Švýcarsko jinou než středovou nebo barevnou vládu.

20.10.2015 v 16:28 | Karma: 11,11 | Přečteno: 559x | Diskuse| Politika

Václav Zaiml

Švýcarské volby do federálního parlamentu 2015

Švýcarsko, podobně jako Česko a mnoho dalších evropských zemí, je zastupitelská demokracie s dvoukomorovým parlamentem a vládou. Tím veškerá podobnost končí.

18.10.2015 v 17:48 | Karma: 21,41 | Přečteno: 981x | Diskuse| Politika

Václav Zaiml

Soumrak Tomia Okamury. Konečně

Tomiu Okamurovi se rozpadá Úsvit. Zajímavější než toto bylo dnešních 20 minut Radiožurnálu, kde tento odporný šašek blábolil jako kolovrátek o zmanipulovaných médiích, zradě programu, "my jsme jediní, kdo předložil..." atd. Mimo jiné obvinil novináře z toho, že mu doteď neumí vysvětlit, proč je populista.

10.2.2015 v 20:08 | Karma: 9,95 | Přečteno: 762x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Vláda na Česko muniční iniciativou namalovala terč, kritizoval Zaorálek

9. června 2024  13:10

Letošní eurovolby byly vyhrocené, shodli se předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, poslanec...

Malostranský zápisník: Diplomatická akademie prosťáčků hledá profesora

9. června 2024

Premium Proč nám premiér tají ještě jednu, mnohem lepší Evropskou unii? Jak je to s utajeným pitím Aleny...

„Cítila jsem se na nic.“ Čemu čelí ženy, které se po rodičovské vrací do práce?

9. června 2024

Ženy, které se chtějí během mateřství postupně vracet do práce, to mají v Česku složité. Do tří let...

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1479x
Ani eurohujer, ani euroskeptik, nýbrž v ČR vážně ohrožený eurorealista. Ani komanč, ani nácek, ale pragmatik dle svého. Motto blogera: Všem se nikdy nezavděčíš.

Seznam rubrik