Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dovolená pro psa

Vrátila jsem se z dovolené. Když jsem odjížděla a do kufru balila roztomilé bílé šatičky s černýma puntíkama, kolegyně mé matky pronesla památnou větu: „Teda, to se ti Italové posaděj na zadek“. Upřímně řečeno, ve skutečnosti místo „posaděj na zadek“ použila jiné slovo, taktéž začínající na po…

A Italové se skutečně na zadek posadili. Ale ne ze mne. Bílé šatičky, ať už s puntíkama nebo bez je naprosto nezajímaly. Zajímal je můj pes. Kam přišel, nastalo hemžení. Obyvatelstvo Ligurie bez ohledu na věk a pohlaví se nahrnulo k Lakýnovi a s výkřiky: „Čáo, kanecíno, belo kokeríno,“ se ho pokoušeli pohladit. Lakýn byl zpočátku z faktu, že se na něj řítí horda pořvávajících osob tmavé pleti poněkud nejistý, ale jak zjistil, že smyslem existence těchto individuí je jediná věc, a to naprostý obdiv k jeho osobě, nejistota byla ta tam a nastalo tóčo.

 

Můj pes, kterej tráví většinu života s čumákem u země se po italských ulicích nosil jako Oslík ze Shreka, když byl koněm. Hlavu vysoko vztyčenou, packama vyšlapoval do vejšky a v očích měl výraz tak BYSTRÝ, že to bylo na facku.

 

Začalo to vodou. Ta moje potvora je na vodu rozmazlená odjakživa, ale tohle již přesáhlo veškeré meze. Stručně řečeno, kdybych žízní umíral, jen tak něčeho se nenapiju. Pokaždé při vstupu do restaurace nastala naprosto totožná situace. Pes se žíznivě hrne k misce, která je tam pro psí hosty připravena. Letmým „počichem“ však zjistí jednu z následujících možností:

Ve vodě je smítko

Voda je zteplalá

Voda tu stojí déle jak deset minut

Z misky (ach ta potupa) už před ním někdo pil

A je po žízni. Pít se nebude. Zatímco když jsem koupila chlazenou vodu z ledovce, půl litru za dvě eura a odlila mu do mističky, do které se v Itálii dává zmrzlina, to se mohl pomátnout. No jo, valutová, ta mu jela. A tak jsem se s tím mým zmetkem dělila o vodu a potichu mu nadávala: „ Jestli si, ty potvoro, myslíš, že ti doma budu kupovat Vittel, tak se šeredně pleteš.“

 

Vše vyvrcholilo aférou s piškotama. Poučeni z loňska, že Italové piškoty neznají, vezli jsme půlkilový pytel s sebou. Pokaždé, když jsem odcházela na večeři do hotelové restaurace, vysvětlila jsem mu, že když bude hodnej pejsek a nebude na pokoji řvát, dostane piškot. A položila jsem načatej pytlík na stolek, aby na něj viděl. Lakýn brzo pochopil, že za „hodnej pejsek“ je sladká odměna, zatímco za „špína, špína pes“ není nic. Taky pochopil, že pokoušet se vyrazit dveře, které se otevírají směrem k vám, je naprostý nesmysl a stal se hodným pejskem.

Bohužel, skoro stejně rychle pochopil, že stolek je „kviklací“ (tohle slovo vymyslela Renata Francová a mně se děsně líbí) a že když do něj bude dostatečně dlouho strkat, spadne pytlík na zem.

A tak jsem jednoho krásného dne přišla po večeři na pokoj a zjistila, že piškoty zmizely. Do posledního. Jen prázdný pytlík se na mne z psího pelíšku smál. A uprostřed pokoje seděl opravdu, ale opravdu MIMOŘÁDNĚ hodný pejsek, vrtěl ocáskem a evidentně s tím pytlíkem v pelíšku neměl absolutně nic společného.

Pokusila jsem se mu vysvětlit, že piškot nebude, protože NĚKDO všechny sežral. Urazil se, zalezl do pelíšku, vystrčil na mne zadek a celý večer se mnou nemluvil.

Druhý den jsem vyrazila do místního supermarketu shánět cosi podobné piškotům. Měli amaretky. Piškoty to nejsou, ale jíst se to dá. Nabídla jsem psovi jednu. S kamenným výrazem na mne přes amaretku hodil zdrcující pohled: „TOHLE teda já žrát nebudu.“ Nabídla jsem mu ji znovu. Doteď jsem nevěděla, že můj pes umí takhle delikátně zkřivit pysk znechucením. Zřejmě to odkoukal ode mne.

Amaretky byly vzaty na milost třetího dne, kdy mu konečně došlo, že piškoty nebudou.

 

Přesto všechno ani na okamžik nelituju, že jsem ho vzala s sebou, protože dovolená se psem je lepší než dovolená bez psa a zcela určitě lepší než dovolená pod psa.

 

Hezký den všem.

Autor: Kateřina Zagorová | úterý 15.9.2009 15:02 | karma článku: 35,84 | přečteno: 5025x
  • Další články autora

Kateřina Zagorová

Nový byt, aneb tahle válka se vede na kila

Asi před třemi měsíci jsem se přestěhovala. Po maratonu vyřizování spojených se změnou adresy, jsem konečně stála uprostřed svého nového bytu.... a spousty krabic. Protože jsem veškerý nábytek zanechala ve svém původním doupěti, vrhla jsem se vstříc novému bydlení vybavena nafukovací matrací, jedním zahradním stolkem a velkou spoustou iluzí o tom, jak si to tu krásně zařídím. Ach sladká naivito, tehdy jsem, já hloupá, vůbec netušila, že tahle válka se povede na kila.

16.8.2012 v 12:01 | Karma: 40,60 | Přečteno: 8374x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Zagorová

Letecký den

Jsem bezrizikový typ. Bojím se výšek. Bojím se rychlé jízdy. Bojím se tmy a bouřky. A mravenců. Bojím se sednout cizímu člověku do auta, co kdyby to byl špatný řidič. Prostě se opatruju jako oko v hlavě.Když mne ale kamarádka lákala na Matějskou, že se spolu s jinou kamarádkou nechají vystřelit v té bungee kouli, nemohla jsem si to nechat ujít. Škodolibě jsem se těšila, jak jim bude špatně, protože do tohohle životu nebezpečného nesmyslu by dobrovolně vlezl jen naprostý šílenec. Ti bystřejší z mých čtenářů se právě škodolibě zachechtali.

31.5.2012 v 10:14 | Karma: 33,78 | Přečteno: 5513x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Zagorová

Veřejně prospěšné práce nezaměstnaných? Přemýšlejme.

Argumenty pana Drábka ve prospěch povinnosti nezaměstnaných po dvou měsících pobírání podpory odvést 20 hodin týdně státu formou bezplatných prací „pro veřejnost“ se zdají být celkem logické:

23.2.2012 v 14:35 | Karma: 48,57 | Přečteno: 28428x | Diskuse| Olomouc

Kateřina Zagorová

Připravujeme Vánoce

Normálně máme Vánoce více méně klidné. V průběhu listopadu vybádám, co by kdo chtěl naježit. První týden v prosinci ježím v obchodech a zbytek adventu jásám nad horkým čajem, jak jsem na to vyzrála. Úklid se děje ve dvou víkendech na počátku prosince vždy v sobotu, zatímco velké pečení (a uždibování) se koná v neděli. S mamkou máme manufakturu na výrobu cukroví, takže to slušně odsejpá.

22.12.2011 v 14:59 | Karma: 32,73 | Přečteno: 3073x | Diskuse| Ona

Kateřina Zagorová

Inovujeme

Od jisté doby jsem poněkud nedůvěřivá k „inovovaným složením“ a „vylepšeným recepturám“. Většinou to totiž znamená jediné:

14.12.2011 v 14:18 | Karma: 28,20 | Přečteno: 2978x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Starosta Novotný by měl z ODS odejít sám, domnívá se Stanjura

19. května 2024  14:07

Místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se starosta pražských Řeporyj Pavel Novotný...

Volby by vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty, s SPD by mělo vládní většinu

19. května 2024  13:42

Sněmovní volby by nyní vyhrálo opoziční hnutí ANO s 32 procenty hlasů. Na druhém místě by byla s...

Ukrajina zničila ruskou minolovku, drony poškodila rafinerii ve Slavjansku

19. května 2024  13:12

Sledujeme online Zničili jsme minolovku ruské černomořské flotily, ohlásili v sobotu večer ukrajinští námořníci. V...

Malostranský zápisník: Chcimír, nebo mírotvorce? Kdo spolkl ropuchu?

19. května 2024

Premium Nechceme slevu zadarmo – a při hlasování o skvělém migračním paktu se statečně zdržíme! ODS už...

  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6807x
Jsem Katka. A tenhle blog se co nevidět přesune jinam. Kam? Hledejte. Pokud to bude osud, najdete mne. Pokud ne... no, mí tři čtenáři mi stačí