Neměla byste nějaké drobáčky pro nás?

Přesně takto mne dnes v podvečer Na Příkopech oslovila mladá dívka postávající před obchodním domem.  V ruce držela čepici v níž bylo pár korun. Společnost ji dělal bubnující mladík, sedící na zemi. Má odpověď  zněla rezolutně : " Pro Vás určitě ne!"

Před touto příhodou jsme seděly s kamarádkou a popíjely kávu na zahrádce jednoho podniku, protože dnes, ačkoliv je leden,  byl krásný, téměř jarní podvečer. Pozorujíce okolí jsem se zaměřila na mladíka s batohem na zádech, který vybíral z nedalekého odpadkového koše nedopalky. Upozornila jsem  na to kamarádku a začaly jsme rozvíjet diskusi, jestli vybíral opravdu "vajgly" a co s nima má asi za lubem....Mladík popošel pár metrů, kde na něho čekala dívka, zřejmě se s ní podělil o úlovek,  po té vytáhl pet lahev s červeným vínem a dal jí napít. Oběma lidem bylo něco málo přes 20 let....

Za několik minut se na pěší zóně rozezněl zvuk bubínku......a dívka začala svou live show s inkasovaním drobáčků...Nevím podle jakého klíče vybírala potencionální dárce, ale zjevně bylo vidět, že je v tomto oboru již téměř profík a odmítnutí ji nevyvede z rovnováhy. Po té , co jsem ji téměř nevybíravě odbyla,  se mile usmála se slovy: " Přeji krásný večer".....a "drobáčkovala" dál.

Dokážu pochopit mnohé...vím,  že  se lidé mohou lehce dostat do bezvýchodné životní situace, ale tomuto opravdu nerozumím? Proč mladí, zdravě vyhlížející lidé  žebrají na ulici???  Když se nad tím zamýšlím, tak si říkám, že to žebrání asi také není žádný med a zabere to navíc i  spoustu času....a výdělek je nejistý. Co je na tom pro mladé lidi tak atraktivní? Je to touha po svobodě? Touha po originálním způsobu života? Touha být  " mezi lidmi "a žít životem velkoměsta?

Přiznám se, že na nic rozumného jsem nepřišla, ale rozhodně v tom nebude lenost zůčastněných....Až tudy půjdu příště, zeptám se....., ale ted Vám přeji také krásný večer, přesně jako ta dívka s drobáčky.

Autor: Alice Wollmannová | neděle 20.1.2008 23:12 | karma článku: 16,10 | přečteno: 1489x